Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 168

Sedlejovská polévka

Sedlejovská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 kg brambor, 0,5 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 balení šlehačky, 1 špetka kmínu, 1 lžička soli, 1 hrneček hub čerstvých či zavařených, 1 lžíce octa

Očištěné brambory nakrájíme na kostičky (někdo dělá čtvrtky, někdo malé kostičky), vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Do polévky vlijeme mléko s rozšlehanou hladkou moukou a zjemníme šlehačkou. Dosolíme a okyselíme octem....

Pečené kuře v alobalu

Pečené kuře v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích čtvrtek, 1 vejce, 20 dkg slaniny, 15 dkg žampionů, 1 cibule, 4 špetka soli, 4 špetka pepře, 100 ml rostlinného oleje

Najemno nakrájíme cibuli. Na trošce oleje ji osmahneme dorůžova, přidáme žampióny a podusíme. Mezitím uvaříme vajíčko natvrdo. Natříháme si alobal na každou čtvrtku kuřete, potřeme olejem, na osolené a opepřené kuře dáme směs s cibulí a žampióny, ...

Rychlá směs na těstoviny

Rychlá směs na těstoviny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva vepřového ve vlastní šťávě , 1 sáček mražené zeleninové směsi (mrkev, hráše, kukuřice), kečup, sůl, pepř, kmín, Italské koření (nebo koření na pizzu), česnek, sladká mletá paprika , 1 cibule

Na trošce sádla orestujeme cibuli, přidáme sladkou papriku, vepřovou konzervu a krátce podusíme. Dále přidáme mraženou zeleninu, kečup, česnek a ostatní koření. Krátce podusíme. Podáváme s těstovinami.

Plněné kuřecí stehýnko

Plněné kuřecí stehýnko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích stehýnek, 4 lžíce másla, 150 g kuřecích jater, 1 cibule, 4 lžičky smetany, 1 rohlík, špetka muškátového ořechu, špetka soli, špetka pepře

Ze stehýnek opatrně stáhneme kůži, tak, aby držela jen u kostičky. Maso odřežeme a umeleme, rohlík na kousky namočeny v mléce též umeleme a smícháme s masem. Cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na másle, přidáme játra a 5 minut opékáme. Potom játr...

Kuře Maršálek

Kuře Maršálek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks kuřecích prsou, 2 papriky - zelená a červená nebo žlutá, 2 stroužky česneku, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 lžičky mleté papriky, 3 lžičky drceného kmínu, 1 lžíce másla, 2-3 lžičky hladké mouky

Maso nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Česnek utřeme se solí, vzniklou kašičku přidáme k masu, vše opepříme, přidáme kmín a papriku a dobře promícháme. Necháme chvilku uležet v chladu. Papriky si zatím nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozehř...

Sýrové párky ve slaninovém kabátku

Sýrové párky ve slaninovém kabátku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks párků dle chuti, 100 g plátkového uzeného sýra, 100 g plátkové slaniny

Párky podélně rozřízneme ostrým nožem po celé délce do 3/4. Do zářezu nacpeme nalámaný plátek sýra tak, aby nepřečníval ven. Párek ovineme slaninou po celé délce. Grilujeme po všech stranách celkem 12 minut, podle tlouštky párku.

Indické kari s kuřecím masem

Indické kari s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 4 lžička kari koření, 500 ml vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 malé jablko, špetka soli, 1 lžíce másla, 1 cibule, 2 lžíce polohrubé mouky, 300 g kuřecích prsou, 3 lžíce olivového oleje

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme 2 lžíce mouky a uděláme cibulovou jíšku, zalijeme vodou a vaříme. Během toho oloupeme jablko, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostky, přidáme do omáč...

Roštěnky raz dva

Roštěnky raz dva

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátek hovězí roštěnky, sůl, pepř, 1 lžíce hořčice, troška hladké mouky, troška oleje, 1 hrst kořenové zeleniny, 1 lžička Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1/2 lžičky tmavé sojové omáčky, troška vody

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany hořčicí. Pak je obalíme v mouce a na rozehřátém oleji zprudka opečeme. Přidáme zeleninu, podlijeme a zvolna dusíme, dokud nejsou měkké. Průběžně promícháme, aby se mouka z roštěnek spo...

Salát z okry

Salát z okry

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 6 ks rajčat, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 hrst nasekané petrželky, špetka pepře, špetka soli, 250 g okry (ibišek jedlý)

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno. V hrnci si rozpálíme olej, orestujeme na něm nadrobno nasekanou cibuli. Z okry odřízneme stonky a přidáme okru k cibuli a necháme smažit cca 10 minut. Rajčata nakrájíme na kolečka a přidáme po 10-ti minutách do...

Nakládané maso s krabími tyčinkami

Nakládané maso s krabími tyčinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600-700 g kuřecích prsou, 8-10 ks krabích tyčinek, Marináda: 6 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička kari koření, 2 lžíce oleje + 1 lžíce oleje na smažení, 1 lžíce Solamylu, 2 lžíce polohrubé mouky + 1 lžíce polohrubé mouky na zahuštění, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1/2 l (i více) drůbežího vývaru na dušení

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky nebo naklepeme na medailonky, krabí tyčinky pokrájíme na malé kousky a naložíme nejlépe přes noc do marinády, kterou jsme si připravili z již vypsaných surovin. Rozehřejeme olej na pánvi, přidáme maso s krabími t...

Zelné knedlíky

Zelné knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hrubé mouky, 20 g sádla, 1 vejce, špetka soli, špetka pepře, troška strouhanky, Náplň: 500 g bílého zelí, 10 g cukru , troška sádla, 100 g Ementalu

Mouku smícháme s vejcem, trochou vody a uděláme tuhé těsto. Na troše sádla necháme žezloutnout cukr a přidáme jemně nasekané zelí. Trochu osolíme a opepříme a osmažíme. Z těsta vyválíme placku, nakrájíme z ní čtverce, do každého dáme část nádivky,...

Cuketové řezy na česneku

Cuketové řezy na česneku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 menší cukety, 4 stroužky česneku, 2 ks chilli papriček, 1 lžička hnědého cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce oleje, 4 lžičky soli

Dobře omyté cukety rozpůlíme a nakrájíme na asi 1 cm tlustá kolečka, která vložíme do mísy, posolíme a necháme aspoň 4 hodiny odpočinout. Pak vodu z cuket vymačkáme a smícháme s prolisovaným česnekem a drobně nasekanými papričkami. V pánvi rozehře...

Zapečená bramborová kaše s lunchmeatem

Zapečená bramborová kaše s lunchmeatem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva Luncheon Meatu, 3 ks cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce másla, špetka tymiánu, 1 šálek hovězího bujónu, 2 lžíce strouhaného Ementálu, špetka soli, 500 g brambor, troška másla, troška mléka

Bramborovou kaši připravíme obvyklým způsobem. Lunchmeat nakrájíme na větší kousky, oloupanou cibuli na kolečka, vše podusíme na másle, přidáme protlak, znovu krátce podusíme, okořeníme, osolíme, zalijeme vývarem z masoxu a povaříme. Zapékací mísu...

Ragú z hovězího masa

Ragú z hovězího masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího předního masa, špetka soli, špetka pepře, špetka mleté sladké papriky, 60 g másla, 1 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, 8 ks žampionů, 2 ks kapie, 4 lžíce sterilovaného hrášku, 1 mrkev, 4 lžíce červeného vína

Na másle zpěníme cibuli a přidáme na kostky nakrájené maso, promícháme se solí, pepřem a mletou paprikou. Necháme osmahnout, přidáme protlak, na plátky nakrájené žampióny, na nudličky nakrájenou mrkev a kapii. Podlijeme a dusíme. Když je maso témě...

Grilovaná uzená kýta s bramborami

Grilovaná uzená kýta s bramborami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g uzené vepřové kýty, 3 lžíce hnědého cukru, 500 g brambor, 2 lžíce strouhaného čerstvého křenu nebo 1 lžíce křenové pasty, citrónová šťáva z 1/2 citronu, špetka grilovacího koření, špetka soli

V misce smícháme cukr s křenem a citrónovou šťávou. Vzniklou marinádou potřeme maso nakrájené na centimetrové plátky. Necháme je asi 20 minut odležet v chladu. Brambory oloupeme, dobře omyjeme a překrojíme na půlky nebo čtvrtky. V hrnci je zalijem...

Rybí pánev s liškami

Rybí pánev s liškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks šalotky, 500 g Lišek obecných, 4-5 ks rajčat, 800 g rybího masa podle chuti, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce oleje, 1 pórek, 125 ml bílého vína, špetka soli, špetka pepře

Šalotky oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Lišky očistíme. Rajčata spaříme vroucí vodou, zbavíme slupek a semen a nakrájíme na kostičky. Pórek taky nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťáv...

Hovězí maso na majoránce

Hovězí maso na majoránce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího zadního masa, špetka soli, špetka pepře, 1 menší cibule, 60 g másla, troška majoránky, 250 ml hovězího vývaru

Cibuli nakrájíme na kolečka a zpěníme na másle. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme k cibuli. Necháme osmahnout, okořeníme rozetřenou majoránkou, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Podáváme s opečenými škubánky.

Penne se slaninou a smetanou

Penne se slaninou a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g těstovin Penne, 150 g anglické slaniny, 2 lžíce másla, 300 ml smetany, špetka pepře, špetka soli

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a odložíme do mísy. V pánvi si rozpustíme máslo, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a necháme orestovat, poté přilijeme smetanu a následně vaříme, dokud smetana nezhoustne. Poté dochutíme pepřem a...

Paprikové těstoviny se špenátem

Paprikové těstoviny se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g těstovin, 250 g špenátu, 2 stroužky česneku, 1 ks cibule, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, špetka pepře, špetka soli

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a odložíme do mísy, posypeme je mletou paprikou a promícháme. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme, na pánvi si rozpálíme olej a na oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Když je cibule zpěněná, přidáme naje...

Tvarohové halušky

Tvarohové halušky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tvarohu, 200 g hladké mouky, 1 lžíce másla, 1-2 vejce, sůl, strouhanka - podle chuti (osmažená), cukr na posypání halušek, máslo na přelití

Tvaroh prolisujeme do jemna, smícháme s moukou, rozpuštěným tukem, vajíčkem a špetkou soli. Z dobře vypracovaného těsta lžící namáčenou ve vodě vykrajujeme malé nočky a vhazujeme je do vařící vody. Po pár minutách - až nám halušky vyplavou, je vyl...

Hrníčkový smažený sýr bez smažení

Hrníčkový smažený sýr bez smažení

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g tvrdého sýra, 200 g šunky, 6 ks vajec, kousek ztuženého pokrmového tuku, trocha strouhanky

Připravíme si 6 hrníčků. Hrníčky vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Sýr nastrouháme, šunku nadrobno nakrájíme. Na dno vysypaného hrníčku nasypeme vrstvu strouhaného sýra, na ni přidáme vrstvu šunky a navrch rozklepneme vajíčko. Opět pokračujem...

Jablkovo-makové řezy

Jablkovo-makové řezy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček polohrubé mouky, 1 hrneček cukru moučka, 3/4 hrneček nemletého máku, 3/4 hrnečku oleje, 1/4 l mléka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 5 strouhaných jablek, 3 vejce

Všetko spolu zmiešame a pečieme. Koláč môžme po upečení potrieť lekvárom a poliať čokoládou alebo citónovou polevou.

Křupavé závitky s liškami

Křupavé závitky s liškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml mléka, 3 ks vajec, 50 g hladké mouky, 40 g másla + máslo na smažení, 400 g lišek obecných, 1 malá mrkev, 50 g celeru, 2 ks šalotky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 svazek zelené petrželky, špetka soli, špetka pepře, strouhanka a hladká mouka na obalení

Z mléka, 2 vajec, mouky, rozpuštěného masa a špetky soli vypracujeme řídké těsto, které necháme 15 minut odležet. Potom z něj na másle usmažíme tenké palačinky. Lišky důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky a očištěnou zeleninu na tenké prouž...

Čína Hawaii

Čína Hawaii

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vykostěná kuřecí stehna, špetka kari koření, hrst rozinek, 1 konzerva ananasu, 3 lžičky sojové omáčky, 1 cibule, olej

Vykostěná kuřecí stehna (nebo prsa, dle chuti a preference) nakrájíme na nudličky a marinujeme. Marinádu vytvoříme z trochy nálevu z ananasového kompotu, trošky oleje, špetky kari a sojové omáčky. Já používám dva druhy - sladkou hustou a klasickou...

"Hadí" maso

"Hadí" maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kuřecí prsa, lžička olivového oleje, 2 malé pórky, 2 mrkve, 2 lžíce sojové omáčky

Na rozehřátém oleji smažíme na kousky nakrájená kuřecí prsa, dokud nezačnou zlatavět. Přidáme na kousky nakrájený pórek a na drobné nudličky nakrájenou mrkev a přiklopíme pokličkou, aby se nám pórek podusil. Když pórek změkne, ale mrkev není ještě...

stránka: