Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 172

Rajčatová omáčka s bazalkou a česnekem

Rajčatová omáčka s bazalkou a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 konzerva rajčatového protlaku, 1 hrst bazalky, 3 stroužky česneku

Na rozpálený olivový olej dáme rajčatový protlak, přidáme bazalku a propasírovaný česnek. Krátce podusíme. Podáváme se špagetami.

Ďábelské kuličky s rajčatovým protlakem

Ďábelské kuličky s rajčatovým protlakem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 1 vejce, 1 cibule, 1 rohlík, 100 ml mléka, 1 lžička sladké papriky, olivový olej, 1 rajčatový protlak, 1 lžička chilli koření, sůl

Mleté maso smícháme s vejcem, nadrobno nakrájenou cibulí a rohlíkem, který jsme před tím nakrájeli na kostečky a zalili mlékem. Osolíme a přidáme mletou papriku. Ze směsi tvoříme malé kuličky, které zvolna opékáme na rozehřátém oleji. Pak přidáme ...

Babiččina bábovka

Babiččina bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg cukru krupice, 25 dkg polohrubé mouky, 5 vajec, 0,5 hrnečku oleje, 0,5 hrnečku vody, 0,5 prášku do pečiva

Začínáme vymazáním a vysypáním formy na bábovku. Poté utřeme žloutky s cukrem do hladka, přilijeme vodu, promícháme. K mouce přimícháme prášek do pečiva, po lžícíh za stálého míchání těsta přidáme polovinu mouky. Poté postupně přilijeme olej, je n...

Smažený celer

Smažený celer

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 celery, 3 vejce, 1 hrneček polohrubé mouky, 1 hrneček strouhanky, sůl, olej na smažení

Celery očistíme, nakrájíme na plátky a povaříme ve vodě, až změknou. Po uvaření necháme okapat, osolíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborem.

Čajík na prdíky

Čajík na prdíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 semínek kmínu, 250 ml kojenecké vody, 1 sáček fenyklového čaje

Převaříme kojeneckou vodu s celým kmínem. Po převaření přecedíme vodu a vodou bez kmínu zalijeme sáček čaje. Necháme cca 1 minutu luhovat.

Smažený květák

Smažený květák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 3 vejce, 1 hrneček polohrubé mouky, 1 hrneček strouhanky, sůl, olej na smažení

Květák očistíme a povaříme ve vodě, až změkne. Po uvaření necháme okapat, rozdělíme na růžičky, osolíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborem.

Smažené cibulové kroužky

Smažené cibulové kroužky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 cibule, 2 vejce, 1 hrneček polohrubé mouky, 1 hrneček strouhanky, olej na smažení

Cibule očistíme, nakrájíme na kolečka a obalíme v mouce, v rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji.

Vepřové na čínský způsob

Vepřové na čínský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového masa (nejlépe kýty), 1 pórek, 1/4 pekingského nebo čínského zelí, kousek chilli papričky, olej, sůl, kari koření, sušený zázvor, Solamyl, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky

Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme koření a solamyl, promícháme. Rozehřejeme olej a pak na něj vložíme ochucené nudličky a zprudka je orestujeme. Přidáme chilli papričku a na kolečka nakrájený pórek, promícháme a ztlumíme oheň. P...

Sýrové ražniči

Sýrové ražniči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 dkg tvrdého sýra, kousek pórku, 5 dkg točeného salámu, 1 vejce, strouhanka na obalení, hladká mouka na obalení, olej

Sýr nakrájíme na kostičky tak, aby velikostí odpovídal průměru točeného salámu, neměl by být silnější než 1 cm. Kousek sýra si nastrouháme do misky. Točený salám nakrájíme na kolečka - rovněž o síle 1 cm. Na O,5 cm silná kolečka nakrájíme i pórek....

Plněný husí krk

Plněný husí krk

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

kůže z husího krku, 200 g vepřového masa, 1/2 housky, trocha mléka, 1 žloutek, sůl, pepř, česnek dle chuti, zázvor dle chuti, 200 g sádla

Kůži očistíme, osolíme a jeden konec zašijeme. Očištěné vepřové maso umeleme společně s houskou zvlhčenou mlékem. Přidáme žloutek, okořeníme česnekem utřeným se solí, pepřem a zázvorem. Dobře promícháme a naplníme do připravené kůže. Zašijeme i dr...

Drůbeží salát se sýrem

Drůbeží salát se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g drůbežího vařeného nebo pečeného masa, 200 g tvrdého sýra, 2 ks vajec, 200 g majonézy, sůl dle chuti, hořčice dle chuti, pepř dle chuti, citrónová šťáva

Pečené nebo vařené drůbeží maso nakrájíme na jemné nudličky, dáme do mísy, přidáme nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájená vejce a lehce promícháme s ochucenou majonézou.

Kuřecí stehýnka plněná šunkou

Kuřecí stehýnka plněná šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích stehýnek, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 100 g šunky, 1 vejce, 20 g másla

Stehýnka vykostíme, upravíme na 2 plátky, mírně naklepeme a osolíme. Naplníme umletou šunkou podle potřeby osolenou, opepřenou a spojenou vajíčkem. Stočíme do závitků, propíchneme párátky nebo převážeme nití a upečeme na másle. Pečená stehýnka pod...

Šunkový nákyp

Šunkový nákyp

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g šunky, 1 vejce, 1 žloutek, pažitka, hořčice dle chuti, máslo na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy, 2 bílky

K nadrobno nakrájené šunce přidáme celá vejce, žloutek, hořčici, drobně nakrájenou pažitku a utřeme. Směs naplníme do formy vymazané máslem a vysypáné strouhankou. Pečeme v troubě. Upečený nákyp pokryjeme slaným sněhem z bílků, posypeme drobně nas...

Italský salát

Italský salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g šunky, 150 g telecího upečeného masa, 1 jablko, 30 g mandlí, 1 lžička kaparů, 1 ks cibule, 2 ks vařených brambor, 150 g majonézy, 125 ml smetany, troška hořčice, sůl dle chuti, cukr dle chuti, troška citrónové šťávy, Worcesterská (Worcesterová) omáčka

Šunku, upečené maso a uvařené brambory nakrájíme na jemné nudličky. Dáme do mísy, přidáme oloupané, na nudličky nakrájené a citrónovou šťávou zakapané jablko, spařené oloupané nakrájené mandle, kapary a cibuli. Dobře promícháme a spojíme s ochucen...

Šunkový salát

Šunkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g šunky, 100 g sterilovaného celeru, 1 jablko, citrónová šťáva, 100 g žampionů, ocet, 200 g majonézy, 1 šálek smetany, 1 lžíce sekané petrželky, troška hořčice, 2 ks vařených brambor

Šunku, celer a oloupané jablko nakrájíme nadrobno, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme v okyselené vodě povařené nahrubo nakrájené žampióny a spojíme zředěnou a ochucenou majonézou. Na talířích obkládáme ozdobně nakrájenými vařenými brambory, kter...

Salát z uzeného masa s kysaným zelím

Salát z uzeného masa s kysaným zelím

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g uzeného vařeného masa, 200 g kyselého zelí, 2 ks jablek, 1 ks cibule, 2 lžíce rozinek, 1 šálek hovězího vývaru, špetka soli, špetka pepře

Uvařené studené maso nakrájíme na tenké plátky, přidáme propláchnuté kysané zelí pokrájené na menší kousky, oloupaná, nastrouhaná jablka, nakrájenou cibuli a přebrané spařené rozinky. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a promícháme.

Salát ze skopového masa

Salát ze skopového masa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g skopového pečeného masa, 4 ks brambor vařených ve slupce, 2 ks mrkve, 1 ks sterilované okurky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, špetka soli, špetka pepře, 200 g majonézy, 1 šálek smetany

Upečené skopové maso a ve slupce uvařené oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, přidáme drobně nakrájenou uvařenou mrkev, okurku a hrášek. Podle chuti osolíme, opepříme a spojíme majonézou zředěnou smetanou.

Obalovaná knedla ve vajíčku

Obalovaná knedla ve vajíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 plátky houskového knedlíku, 1 vejce, sůl, pepř, olej

Vejce rozšleháme se solí a pepřem, obalíme v něm plátek knedlíku a dáme usmažit po obou stranách na rozpáleném oleji.

Rybí filé v bylinkové krustě

Rybí filé v bylinkové krustě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg pangasia, 3 stroužek česneku, 5 lžiček provensálského koření, 2 dcl oleje, 3 vejce, 1 hrneček polohrubé mouky, sůl

Rybí filé namažeme z obou stran česnekem se solí nebo česnekovou pastou, posypeme provensálským kořením. Obalíme v mouce, dále ve vajíčku a dáme na rozpálený olej. Podáváme s bramborem.

Brambory zapečené s mletým masem

Brambory zapečené s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg brambor, 500 g vepřového mletého masa, 4 sterilované okurky, 1 míchaná sterilovaná zelenina, 1 cibule, 4 vejce, sůl, pepř, trošička mléka

Brambory předvaříme, nakrájíme na kolečka, dáváme do pekáčku vrstvu brambor, poklademe mletým masem, osolíme, opepříme a posypeme nakrájenou cibulí na měsíčky, okurkami (případně můžeme použít i kapie) a zeleninovou směsí. Opět klademe brambory a ...

Špenát z mladých kopřiv

Špenát z mladých kopřiv

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg upravených kopřiv, 3 kostky hovězího bujónu, 1 lžička soli, 3 l vody, 5 dkg sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce

Přebrané a dobře vyprané kopřivy vložíme do osolené vařící vody a uvaříme doměkka. Uvařené kopřivy scedíme, vymačkáme a na masovém strojku umeleme. Ze sádla, mouky a cibulky uděláme cibulovou jíšku, přidáme česnek (nebo česnekovou pastu) a kopřivy...

Pikantní směs na topinky

Pikantní směs na topinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva hovězího ve vlastní štávě, 1 sklenka kečupu, 1 cibule, 1 zelená kapie, 1 lžíce sádla, 3 sterilované okurky, 1 lžička mleté papriky

V hlubší pánvi osmahneme na jemno nakrájenou cibuli na lžíci sádla. Dále přidáme sladkou papriku, hovězí konzervu, sůl a pepř. Chvíli podusíme. Nakonec přidáme sterilizované okurky nakrájené na kostičky, zelenou papriku nakrájenou na tenké proužky...

Výborný  guláš  z  hlívy  ústřičné

Výborný guláš z hlívy ústřičné

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks větších cibulí, 1 balení Extra silného Masoxu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky kmínu, 3 lžíce sádla, 2 lžíce instantní tmavé jíšky, 3 lžíce papriky sladké mleté , 2 papriky zelené, 50 dkg Hlívy ústřičné

Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na sádle. Přidáme omytou a pokrájenou Hlívu, mírně osmahneme přidáme mletou papriku, kmín a po pečlivém promíchání (aby paprika nezhořkla), zalijeme vřelou vodou. Přidáme Masox, je možno pokrájet i čerstvou zele...

Zapečené chlebíčky

Zapečené chlebíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení veky, 20 dkg trvanlivého salámu, 20 dkg strouhaného sýru, kapka kečupu, kousek másla

Veku nakrájíme na plátky (nebo koupíme krájenou), namažeme máslem (dá se i taveným sýrem), poklademe plátky salámu a posypeme sýrem. Krátce zapečeme ve předem vyhřáté troubě, pokapeme kečupem a podáváme.

Tátovo kakao

Tátovo kakao

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce cukr

Dáme vařit mléko. Když je teplejší, odebereme si díl do hrnku, kde ho rozmícháme s hořkým kakaem a cukrem (dle chuti každého). Poté přidáme do vařícího se mléka, rozmícháme a přivedeme k varu.

stránka: