Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 175

Rybí filé s pikantní omáčkou od Roxany

Rybí filé s pikantní omáčkou od Roxany

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rybího filé, 3 lžíce másla, 3 ks středně velikých cibulí, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 kostky masoxu, 4 lžíce ostrého či pikantního kečupu, 1 ks citrónu, 1 lžička octa

Filé pokapeme octem, osolíme a opečeme po obou stranách na másle či oleji asi 12 minut. V jiném kastrolu zpěníme na másle pokrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji po částech mlékem, vymícháme dohladka, přidá...

Krupková polévka s bramborem

Krupková polévka s bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g krup, 100 g brambor, vývar z uzeného masa, 20 g cibule, 2 stroužky česneku, 30 g sádla, paprika - koření, sůl, majoránka, 60 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a papriku, přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou s vývarem z uzeného masa, osolíme, přidáme přebrané, propláchnuté a spařené krupky a na kostky nakrájené brambory a uvaříme. Pol...

Rychlá polévka

Rychlá polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g droždí (kvasnic), 20 g cibule, 40 g krupice, 40 g másla, sůl, vejce, petrželka, 80 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák, hrášek)

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí, krupici a za stálého míchání osmahneme dorůžova. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi půl hodiny. Do uvařené polévky vešleháme vejce a přidáme nasek...

Polévka z míchané zeleniny

Polévka z míchané zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brambor, 100 g rajčat, 20 g másla, 1/2 kostky masoxu, petrželka, 100 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Květák rozebereme na růžičky, zeleninu a brambory nakrájíme na větší kousky. Vše osmažíme na másle, zalijeme vodou, osolíme, přidáme půl kostky masoxu a zvolna vaříme. Před dokončením přípravy dáme do polévky krátce povařit oloupaná, na čtvrtky na...

Kapustová polévka

Kapustová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hlávkové kapusty, 1 cibule, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, 1 párek, 10 g slaniny, sůl, pepř, česnek

Na nudličky nakrájenou kapustu dáme vařit do osolené vody nebo do vývaru z kostí. Zahustíme tmavší cibulovou jíškou a povaříme. Okořeníme pepřem a utřeným česnekem. Polévku podáváme s párkem nakrájeným na kolečka a osmaženým na slanině.

Smažené báleše

Smažené báleše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce másla, 300 ml vlažného mléka, 1/2 balení droždí , 2 ks žloutků, 1 sklenka švestkových povidel, 250 g tvarohu na strouhání, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení, špetka soli, 1 lžíce moučkového cukru na obalení

Z trošky mléka, cukru, mouky a droždí si připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Když kvásek vykynul, nalijeme ho do mouky, přidáme změklé máslo, žloutky, mléko a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Poté těsto vyválíme na p...

Tvarohové placičky

Tvarohové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 400 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, špetka soli

Do mouky přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, tvaroh, žloutek, osolíme a vypracujeme těsto, které rozválíme a tvarujeme z něj placičky, které dáme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova, při 180 °C, cca 20 minut.

Brynzová kolečka

Brynzová kolečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tuku, 250 g Brynzy, 500 g hladké mouky, 1 vejce, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 1 žloutek, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka kmínu, špetka soli

Do mouky přidáme změklý tuk, brynzu, vejce, prášek do pečiva, osolíme a vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut odležet do chladu. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme z něj kolečka, která potřeme rozšlehaným žloutkem, okmínujeme...

Paprikové keksy

Paprikové keksy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 vejce, 100 g tuku, 1 žloutek, špetka kmínu, špetka soli

Do mouky přidáme mletou papriku, tuk, vejce a vypracujeme těsto, které následně odložíme na cca 1 hodinu do chladu. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále, potřeme žloutkem, okmínujeme, osolíme a rádýlkem vytvoříme čtverce, které naklademe na tuke...

Kuřecí řízek plněný houbovou směsí

Kuřecí řízek plněný houbovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, 150 g Hlívy ústřičné, 100 g hub- žampiónů, 2 ks jarní cibulky, 30 g trvanlivého salámu (Poličanu), 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 špetky mletého zázvoru, 1 hrneček hladké mouky, 2 ks vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 hrneček rostlinného oleje

Nejdříve si připravíme nádivku: Hlívu i žampióny pokrájíme na plátky, cibulku také nakrájíme najemno. Na pánev dáme lžíci oleje a do rozpáleného vhodíme připravené houby, krátce osmahneme, přidáme cibulku, osolíme, opepříme, okořeníme špetkou záz...

Sýrové tyčinky II.

Sýrové tyčinky II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 100 g másla, 1 lžíce octa, 6 lžic mléka, 1 ks žloutku, 1/4 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 100 g Eidamu, 1 vejce, špetka kmínu, špetka soli

Do mouky přidáme prášek do pečiva, promícháme, dále přidáme změklé máslo, ocet, mléko, žloutky, nastrouhaný sýr a vypracujeme těsto, které následně vyválíme na pomoučeném vále, potřeme rozšlehaným vejcem, okmínujeme a rádýlkem tvoříme tyčinky, kte...

Tyčinky z tvarohového těsta

Tyčinky z tvarohového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 250 g másla, 250 g hladké mouky, špetka kmínu, 1 ks vejce, špetka soli

Do mouky přidáme změklé máslo, tvaroh, osolíme a vypracujeme těsto, které necháme cca 3 hodiny odležet. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme zhruba na tloušťku 5 mm. Plát těsta potřeme rozšlehaným vejcem, okmínujeme, osolíme a rádýlkem tvoříme t...

Lístkové tyčinky

Lístkové tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 250 g másla, 1 ks žloutku, 16 lžic vody, 100 g Eidamu, 1 ks vejce, špetka kmínu, špetka soli

Do mouky přidáme změklé máslo, žloutek, vodu, osolíme a vypracujeme těsto. Poté těsto dáme do chladničky odležet na 24 hodin. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále, rádýlkem tvoříme tyčinky, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem...

Houbová polévka s rýží

Houbová polévka s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g čerstvých hub, 1 cibule, 20 g másla, 50 g rýže, 100 g kapusty, sůl, kmín, 40 g parmazánu, 1 kostka masoxu

Drobně nakrájenou cibuli a nakrájené houby osmažíme na másle, přidáme kmín, syrovou spařenou rýži, drobně nakrájenou kapustu, osolíme, zalijeme vývarem, který jsme si připravili z vody a masoxu. Vaříme doměkka. Do hotové polévky nastrouháme sýr.

Celerová polévka

Celerová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 100 g brambor, 30 g másla, 1 kostka masoxu, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, pepř, 50 ml mléka, 1 žloutek, celerová nať, 80 g chleba, olej

Nahrubo nastrouhaný celer osmahneme na másle, zalijeme vodou s masoxem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, krátce povaříme, zahustíme cibulovou jíškou a dovaříme. Potom polévku prolisujeme, zjemníme žloutkem rozmíchaným v mléce, okořeníme pepřem...

Brukvová polévka

Brukvová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brukve, 10 g másla, 40 g hladké mouky, 30 g másla na jíšku, 50 ml mléka, 1 žloutek, sůl, petrželka

Na kostičky nakrájenou brukev osmahneme na másle, zalijeme horkou vodou, osolíme, zahustíme světlou jíškou a vaříme zhruba půl hodiny. Do uvařené polévky rozšleháme žloutek s mlékem, přidáme nasekanou petrželku a podle chuti můžeme přidat pepř. Pr...

Jemná bramborová polévka

Jemná bramborová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 1 l mléka, sůl, vývar z kmínu, 20 g másla, petrželka, 1 cibule

Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Potom je prolisujeme i se zbytkem vody, zalijeme mlékem, osolíme a dobře rozmícháme. Zjemníme čerstvým máslem a okořeníme nasekanou petrželkou. Do hotové polévky přid...

Drůbková polévka s knedlíčky

Drůbková polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

drůbka, 1 cibule, 2 celé pepře, sůl, muškátový ořech, 30 g másla, 30 g hladké mouky, petrželka, Knedlíčky: 100 g strouhanky, 2 vejce, 30 g másla, muškátový ořech, 1 stroužek česneku, 3 lžíce vývaru z drůbků, 80 g kořenové zeleniny

Očištěné drůbky dáme se zeleninou vcelku a s pepřem uvařit do osolené vody. Vývar procedíme, zahustíme světlou máslovou jíškou, povaříme. Knedlíčky si připravíme tak, že strouhanku v misce osolíme, zakapeme rozehřátým máslem a zalijeme studeným vý...

Bílá ovarová polévka

Bílá ovarová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové plece, 1 cibule, 2 stroužky česneku, kousek celeru, kousek petržele, několik kuliček celého pepře, sůl, pažitka, kroupy

Plec dáme vařit do osolené vody s několika pepři. Přidáme česnek, kousek celeru, petržele a cibuli a vaříme asi 2 hodiny, dokud maso není měkké. Vývar procedíme a podle chuti osolíme. Můžeme přidat pažitku. Ovarovou polévku podáváme se zvlášť uvař...

Rybí boršč

Rybí boršč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g ryby nebo rybího filé, 2 cibule, olej, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 3-4 ks rajčat, asi 20 ks marinovaných hub, 5 ks sterilovaných okurek, 1 bobkový list, 1 citrón, sůl, petržel, kopr, 1,5 l vývaru

Rybu nakrájíme na kousky a marinujeme v citrónové šťávě se solí.Cibuli orestujeme na oleji,přidáme rajský protlak a ještě chviličku podusíme.Přidáme rybu,nakrájené okurky,rajčata,houby, a bobkový list,.Zalijeme vařícím vývarem a povaříme 15 minut....

Omáčka z lesních plodů

Omáčka z lesních plodů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g malin, 125 g na plátky nakrájených jahod, 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy nebo 1-2 lžíce třešňového likéru, 1 lžíce cukru krystal nebo dle chuti

V misce rozmačkáme ovoce vidličkou. Vmícháme cukr s citrónovou šťávou nebo líkérem. Případně ovoce rozmixujeme s citrónovou šťávou a cukrem. Ovocnou směs nandáme lžící do jemného síta, které podložíme miskou. Ovoce propasírujeme skrz síto pomocí v...

Záviny se sýrem a houbami

Záviny se sýrem a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 3/4 lžičky soli, 1/2 lžíce cukru, 50 g tuku, 80-100 ml mléka, 15 g droždí (kvasnic), 1 lžíce olivového oleje, Náplň: 1 lžíce oliv, 1 cibule, 1/2 lžičky oregana, 500 g hub, sůl, pepř, 1 vejce, 1-2 lžíce zakysané smetany, 1 smetanový tavený sýr (60-80 g), 100 g strouhaného parmazánu

Smícháme mouku,sůl,cukr, droždí rozdrolené ve vlažném mléce,olej a vypracujeme hladké těsto.Vytvoříme kouli, několikrát nařízneme a necháme v teple vykynout.Na oleji necháme zesklovatět cibuli,přidáme oregano,očištěné ,pokrájené houby,vypeckované,...

Pikantní polévka s romadůrem

Pikantní polévka s romadůrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sýr romadůr, 3 dcl mléka, kmín, sůl, 100 g másla, 3 rohlíka nebo 1/2 veky, pažitka, 1 vejce

Do vařící vody (asi 3/4 litru) s kmínem dáme nadrobno nakrájený romadůr,zalijeme částí mléka, rozšleháme a povaříme.Přidáme vejce rozšlehané ve zbytku mléka,necháme jen chviličku projít varem, odstavíme,dochutíme dle potřeby solí a zjemníme máslem...

Pudinková buchta z pekárny

Pudinková buchta z pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 slepičí vejce, 150 ml slunečnicového oleje, 150 g cukru moučka, 4 balení pudinku(2vanilkové+2kakaové), 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce rumu

Suroviny v pořadí, jak jsou psány, vložíme do domácí pekárny a zapneme program dort(používám pekárnu ETA HARMONY).Po skončení programu vyklopíme,pocukrujeme a vychladlé nakrájíme.

Pudink se skleněným ovocem

Pudink se skleněným ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 lžičky cukru krupice, 4 lžíce moučkového cukru, 2 kelímky smetany ke šlehání , 1 konzerva broskví, 1 konzerva jahod, 1 sklenka třešní, 1 balení čiré želatiny

Odlijeme si trochu mléka do hrníčku, zbytek mléka dáme vařit. Do mléka v hrníčku přisypeme práškový pudink a cukr krupici, promícháme, a když mléko v hrnci vře, přilijeme tuto směs do vroucího mléka a mícháme, dokud nemáme hustý pudink. Poté pudin...

stránka: