Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 178

Grenadýrmarš

Grenadýrmarš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrachu, 300 g kysaného zelí, 1 kg cibule, 100 g sádla, špetka soli

Hrách dáme přes noc namočit do vody a druhý den ho uvaříme doměkka, poté scedíme. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a zpěníme ji na rozpuštěném sádle, poté přidáme překrájené zelí na menší kousky a podusíme doměkka. Když je zelí měkké, přidáme uv...

Plovdivské maso s rýží

Plovdivské maso s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřového masa , 2 větší cibule, 3 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička grilovacího koření, špetka soli, 1 větší konzerva rajčatového protlaku

Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce osmažíme na troše tuku. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až cibulka zrůžoví, přidáme papriku a grilovací koření, podlijeme vodou a dusíme. Až maso změkne, přidáme rajský protlak, do...

Vepřová roláda

Vepřová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g vepřového masa na roládu (libová špička bůčku, krkovička), 2 párky, 2 vejce, 2 sterilované okurky, 4 plátky šunky (či libovolného salámu), 1 lžíce kapie nakrájené na proužky, 1 lžíce hořčice, pepř, sůl, 3 stroužky česneku, 100 g másla

Maso rozkrojíme na plát (nebo o to požádáme řezníka již při jeho nákupu) a naklepeme, lehce posolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Pak poklademe plátky šunky (není nezbytné, ale je to užitečné zejména tam, kde se nám nepodařilo maso rozkrojit, aniž ...

Kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou

Kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí řízky z prsou, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžíce oleje, 1 lžička oregana, 100 ml zeleninového vývaru, 1 lžička Dijonské hořčice, 1 lžička podrcených hořčičných semínek, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky cukru

Kuřecí řízky opláchneme,osušíme,osolíme,opepříme,potřeme olejem a posypeme oregánem.Zabalíme je do alobalu,vložíme do trouby vyhřáté na 180C a pečeme cca 20min.Vývar smícháme v malém rendlíku s hořčicí,podrcenými semínky,citronovou štávu,škrobovou...

Pečené brambory s tvarohem a nivou

Pečené brambory s tvarohem a nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 středně velkých brambor, 1 balení nízkotučného tvarohu, 100 g Nivy, 1 stroužek česneku, zelená petrželka nebo pažitka, pepř, sůl

Brambory pod tekoucí vodou dobře vydrhneme houbičkou nebo kartáčem.Položíme je po dvou na plátky alobalu,dobře zabalíme,vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 40min.do měka.Do misky nastrouháme nivu,přidáme tvaroh,utřený česnek,jemně nasekanou zel...

Čtvrthodinková knedlíčková polévka

Čtvrthodinková knedlíčková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

troška másla, 1 kostka masoxu nebo 1-2 hotového vývaru, sůl, pepř, troška muškátového květu, 1 hrst nudlí do polévky, 1 balení játrové zavářky, 1 sáček mražené zeleniny (Francouzská směs, Směs pod svíčkovou - nejlépe nudličky)

V hrnci rozpustíme máslo a lehce na něm osmahneme mraženou zeleninu. Mezitím si rozpustíme v troše horké vody masox (pokud použijeme hotový vývar, masox již nedáváme), přidáme k zelenině a zalijeme vodou, osolíme a okořením. Jakmile začne voda vař...

Náplň z Bešamelu

Náplň z Bešamelu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g másla, 250 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 hrnek moučkového cukru, 100 g kakaa

100 g másla necháme rozpustit v hrnci, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Když je jíška hotová, přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Tuto kaši poté sejmeme z ohně a necháme vychladnout. 200 g másla ušleháme s moučkovým cukrem, poté přišlehám...

Krůtí směs po uzenářsku

Krůtí směs po uzenářsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krůtích prsou, 200 g uzeného masa, 1 ks domácí klobásy, 200 g žampiónů, 1 velká cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička mleté papriky, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky včelího medu, 1 ks jarní cibulky

Krůtí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a dáme na chvilku do chladu. Zatím si nakrájíme uzené maso na nudličky, klobásku na půlkolečka, cibuli na proužky a žampióny na plátky. V pánvi rozehřejeme olej, vhodíme krůtí maso a restujeme...

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, 5 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl bílého vína, asi 1 lžíce soli, 1 troška pepře, 1-2 bobkové listy, 1 lžička tymiánu, 150 g strouhaného Eidamu (Edam), 1 troška petrželky, bageta

Oloupanou cibuli nakrájíme na silná kolečka a lehce osmažíme na oleji. Zasypeme hladkou moukou a důkladne rozmícháme. Zalijeme vývarem, přidáme koření, celé stroužky česneku a víno. Vaříme asi půl hodiny. Mezitím opražíme plátky bagety (nešlo mi z...

Ovocný smajlík

Ovocný smajlík

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení bílého či ovocného jogurtu dle chuti dítěte, banán, borůvky, jablko, mandarinka, jahody, kukuřičné lupínky - CornFlakes

Na talířek nalijeme jogurt. Kolem dokola vytvoříme vlásky a obličej pomocí corn flakes. Očička uděláme z jahod, obočí z banánu, nos z kousku mandarinky nebo jablíčka. Pusu uděláme z borůvek. Ovoce různě kombinujeme. Můžeme udělat smějícího nebo mr...

Bleskové rizoto s kari

Bleskové rizoto s kari

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g rýže, 1 špetka soli, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kari , 200 g šunky, 100 g tvrdého sýra, 250 g mražené zeleninové směsi

Propláchnutou rýži zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme bujonovou kostku a vaříme 15 minut. Scedíme a necháme odkapat. V rendlíku rozpálíme olej, nasypeme na něj kari, zeleninu a na kostičky nakrájenou šunku. Krátce vše podusíme, přisypeme rýži...

Kuře v cibuli

Kuře v cibuli

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 špetka soli, 3 stroužky česneku, 2 velké cibule

Kuře rozdělíme na porce, kůži stáhneme, maso osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Cibuli nakrájíme nahrubo nebo na kolečka. Kuře dáme do ohnivzdorné skleněné nádoby a vložíme zasypané cibulí do mikrovlné trouby. Pečeme na plný výkon trouby 10 ...

Zalévaná polévka

Zalévaná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 středně velkých brambor, 1 špetka soli, 1 troška kmínu, 1 hrst sušených (nebo 300g čerstvých) hub, 0,75 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kopru, 0,25 l zakysané smetany

Brambory a houby uvaříme se solí a kmínem doměkka v 1,5l vody. V hrnku mléka rozkvedláme mouku, zahustíme jí polévku, krátce povaříme, zalijeme ji zbytkem mléka a opět povaříme. Nakonec přidáme nasekaný kopr a vlijeme zakysanou smetanou. Již nevař...

Zelenina s kuřecími prsíčky

Zelenina s kuřecími prsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g lusk§ cukrového hrášku, 1 ks pórku, 300 g kuřecích prsou, 1 lžíce olivového oleje, pepř, 200 ml zeleninového vývaru, 200 g čerstvého sýra

Zeleninu očistíme a omyjeme,mrkev a porek nakrájíme na menší kousky.Zeleninu jednotlivě povaříme asi 2 min.v osolené vodě,poté necháme okapat v sítu.Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky,ve velké pánvi rozehřejeme olej,přidáme maso a opékáme ze všech...

Bramborové noky se špenátem a slaninou

Bramborové noky se špenátem a slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g Gnocchi (bramborových noků), 3 lžíce oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 100 g sýru s modrou plísní nakrájeného nadrobno, 200 g zakysané smetany, 250 g čerstvého nasekaného špenátu, 150 g anglické slaniny nakrájené na kostičky

Noky uvaříme podle návodu.V hluboké pánvi opečeme na oleji cibulku,aby zesklovatěla,přidáme plísnový sýr a zakysanou smetanu a při střední teplotě necháme rozpustit.Přidáme špenát a prohřejeme jej.Slaninu opražíme na jiné pánvi nasucho dozlatova.L...

Zelný salát s jablky a vínem

Zelný salát s jablky a vínem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g syrového červeného zelí, 200 g hroznového vína, 1 větší jablko, 1 lžíce oleje, 1 lžíce aceto balsamico (balzamikového octa), 100 ml studené vody, 5 tablet Diachromu ( nízkoenergetického sladidla), špetka soli

Červené zelí omyjeme, zbavíme košťálu a nakrouháme na jemné nudličky. Spaříme vroucí vodou, necháme okapat a vychladnout. Zatím připravíme zálivku. V octu rozpustíme tablety Diachromu, přidáme olej, sůl a 100 ml studené vody, vše dobře promícháme....

Celozrnné sušenky

Celozrnné sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g celozrné mouky, 1 lžička mořské soli, 50 g másla, 20 g čerstvého droždí (kvasnic), 80 ml teplé vody, 1 bílek na potření těsta, drcený kmín

Celozrnnou mouku smícháme se solí a změklým máslem a promneme. Droždí rozdrobíme a rozmícháme v teplé vodě. Nalijeme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Těsto vyválíme a přeneseme na pečící papír. Potřeme ho bílkem, posypeme kmínem a nakrájíme do ...

Banáno-kakaový nápoj

Banáno-kakaový nápoj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 4 banány, kakao dle chuti

Dobře vychlazené mléko nalijeme do mixérové nádoby a potom k němu přidáme nakrájené banány. Po několika sekundách mixování ještě přisypeme kakao. Za chvíli můžeme podávat. Sklenici ozdobíme kolečkem banánu a brčkem.

Fazolová pochoutka

Fazolová pochoutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce oleje na smažení, 2 menší cibule, 500 g měkkého salámu, 4 konzervy bílých fazolí v tomatě, 4 lžíce kečupu

Na pánev nalijeme trochu oleje. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Osmahneme ji na oleji. Když cibule zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájený salám. Jakmile je osmažený, přilijeme obsah konzervy. Zamícháme a necháme prohřát. Přidáme trochu ke...

Chutné španělské špagety

Chutné španělské špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 50 g tuku, 3 ks cibule, 6 stroužků česneku, 4 trojúhleníčky taveného sýru, koření v kostce bazalka-oregano od Maggi, špetka pepře, špetka soli

Špagety uvaříme dle návodu na obalu.. Na rozpáleném tuku zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nastrouhaný česnek a chvíli necháme orestovat. Poté přidáme trojúhelníčky sýru, které necháme rozpustit a přidáme 2 kostky koření. Pořádně pr...

Zeleninová pánev

Zeleninová pánev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks zelené cukety, 1 ks žluté cukety, 1/2 papriky, 1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, špetka tymiánu, hrst nastrouhaného Eidamu, špetka pepře, špetka soli

Cukety nakrájíme na tenká kolečka, cibuli a česnek nadrobno, papriku na nudličky. Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli a česnek a přidáme cukety s paprikou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku tymiánu a za stálého míchání opékáme doměkka. Ještě horké ...

Plněné topinky

Plněné topinky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky chleba, 1 balení jakékoliv paštiky (výborná je Májka), 2 ks slepičích vajec, 1 ks cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu, 1 kousek sádla na pečení

Z obou plátků chleba vykrojíme střídku vcelku tak, aby zůstala jen opravdu kůrka. Pozor, nerozkrajujeme, kůrka musí být spojená. Na pánvi rozehřejeme kousek sádla a dáme na ni kůrku chleba. Do ní rozklepneme celé vajíčko, vidličkou narušíme žloute...

Rybí filé s rajčaty a paprikami

Rybí filé s rajčaty a paprikami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g rybího filé, 5 lžic jablečného octa, 2 cibule, 4 rajčata, 4 žluté papriky, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, 2 lžičky medu

Rybí filé omyjeme pod tekoucí vodou,osušíme a pokapeme jablečným octem.Cibuli oloupeme.Rajčata a papriky omyjeme a očistíme.Pak rajčata nakrájíme na plátky,cibuli a papriky na nudličky.Ve velké pánvi rozehřejeme olej a cibuli,rajčata i papriky na ...

Mleté maso s bílým hlávkovým zelím

Mleté maso s bílým hlávkovým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého zelí, 1 lžíce oleje, 200 g mletého masa, sůl, pepř, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1 sklenka boloňské omáčky, 1/2 svazku kopru

Zelí očistíme,omyjeme a nastrouháme na nudličky.V pánvi rozehřejeme olej a na něm opečeme maso.Přidáme zelí a rovněž orestujeme.Vše osolíme,opepříme a poprášíme paprikou.Přilijeme asi 300 ml studené vody a vmícháme obsah sklenice s boloňskou omáčk...

Domácí hovězí vývar

Domácí hovězí vývar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězího masa (hrudí nebo žebírko nejlépe), 1 morková kost, 1 menší celer, 2 střední mrkve, 2 střední petržele (příp. pastiňák), 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 3-4 bobkové listy, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, sůl, 1/2 moka lžičky muškátového květu, svazek zelené petrželky nebo celerové natě, trocha petrželky na ozdobu talíře

Omyjeme maso a očistíme zeleninu, vše dáme do velkého hrnce (dávám do 9 litrového a postupným varem dojde k redukci asi tak na polovinu), přidáme sůl a ostatní koření, cibuli – neloupeme ji (polévka bude mít pěknou barvu), jen odstraníme špičky, č...

stránka: