Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 222

Míchaná vejce s uzeným lososem

Míchaná vejce s uzeným lososem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g uzeného lososa, 12 vejcí, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 1 svazek pažitky, kopr na ozdobu

Rozehřejeme olej a přidáme vejce, které smažíme za stálého míchání 5-10 minut. Přidáme nakrájeného uzeného lososa, sůl dle chuti a ještě chvíli smažíme. Sejmeme z plamene, přidáme nasekanou pažitku, ozdobíme koprem a podáváme.

Plněné lilky

Plněné lilky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lilky, 250 ml vody, 250 g hub, 150 g vlašských ořechů, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mletého kmínu, pepř, sůl

Lilky očistíme, rozkrojíme na půl a vydlabeme dužinu tak, aby vznikla schránka silná 1,5 cm. Lilky dáme do osolené vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté je necháme okapat. Na rozpáleném oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nad...

Marináda na bílé maso

Marináda na bílé maso

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 ml vody, 3 lžíce včelího medu, 6 lžic sojové omáčky, 2 lžíce griotky, 6-8 stroužků česneku, 1 lžička vegety, 1 lžička worcesterské (Worcesterové) omáčky, špetka chilli koření, 2 lžíce citrónové šťávy

V troše vody rozmícháme do rozpuštění med. Přidáme sojovou omáčku, griotku, česnek, cibuli nasekanou najemno, koření a citrónovou šťávu. Vše řádné spojíme. Nakládáme nejlépe bílé maso (kuřecí, krůtí).

Zapékané vepřové maso s lilky

Zapékané vepřové maso s lilky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lilky, 9 lžic rostlinného oleje, 400 g mozzarelly, 100 g eidamu (Edamu), sůl, pepř, 450 g vepřového mletého masa, 500 g rajčat, 500 ml zeleninového bujónu, 150 ml bílého vína, 5 stroužků česneku, 2 cibule, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru krystalu, 1 lžička sušeného oregana, 300 ml rajčatového protlaku

Z rajčat, rajčatového protlaku, zeleninového bujónu, vína, česneku, cibule, 5 lžic rostlinného oleje, citrónové šťávy, cukru, oregana, pepře a soli si připravíme rajčatovou omáčku na zapékání (viz související recepty). Lilky očistíme, nakrájíme na...

Lilkový dort

Lilkový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lilek, 300 g vaječných těstovin, 400 ml rajčatového protlaku, 1 cibule, 1 lžička sušeného oregana, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 150 g eidamu (Edamu), 2 lžíce rostlinného oleje

Lilek nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, osolíme a necháme 30 minut odležet, aby pustily nahořklou šťávu. Opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dáme do vroucí vody, vaříme 1 minutu. Poté plátky necháme okapat a osušíme. Těstoviny uvaříme dle ná...

Housky se škvarkami

Housky se škvarkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg hladké mouky, 50 g pohankové mouky, 520 ml mléka, 2 lžičky soli, 100 g škvarků, 1 lžička cukru krupice, 30 g droždí (kvasnic), hrst lněného semínka, hrst slunečnicového semínka, hrst máku, hrst kmínu, lžíce hrubé mořské soli, lžíce grilovacího koření

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, přikryjeme a necháme kvásek v teple vzejít. Do mísy si připravíme obě mouky se solí, vlijeme kvásek, zbytek mléka a pomalu zpracováváme v hladké kynuté těsto. Po spojení ingrediencí přidáme jem...

Rychlá krupicová polévka se špenátem

Rychlá krupicová polévka se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l drůbežího bujónu, 4 mrkve, 5 lžic krupice, špetka soli, troška vegety (ne pro děti), 1 hrst listového špenátu

Na trošce másla osmahneme najemno nastrouhanou mrkev, přidáme krupičku, chvilku opražíme, zalijeme vývarem a chvilku povaříme. Cca po 10 minutách přidáme listy špenátu, ještě 5 minut povaříme. Dochutíme vegetou a solí (při přípravě pro malé děi se...

Univerzální tvarohový dip

Univerzální tvarohový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kozího sýru, 120 g jemného tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce citrónové šťávy, 1-2 lžíce olivového oleje, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, špetka mletého pepře, hrst čerstvě nasekané bazalky nebo pažitky nebo kopru, apod.

Sýr rozdrobíme a utřeme dohladka s tvarohem. Zjemníme smetanou, vetřeme citrónovou šťávu, olivový olej a utřený česnek se solí. Dochutíme pepřem a najemno nasekanou bazalkou, příp. koprem, pažitkou, mátou – záleží na chuti každého.

Vepřová svíčková ve vlastní šťávě

Vepřová svíčková ve vlastní šťávě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g vepřové svíčkové, 100 g másla, 200 ml vepřového bujónu, sůl, pepř

Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a na prudko ze všech stran na másle osmažíme. Poté maso dáme do zapékací mísy, zalijeme bujónem a pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Během pečení co 10 minut poléváme vypečenou šťávou. Poté maso...

Zmrzlina z černého rybízu

Zmrzlina z černého rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml vody, 250 g cukru krystalu, 600 g črného rybízu, 1/2 lžičky mleté vanilky, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Vodu smícháme s cukrem a vanilkou. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vzniklý sirup necháme vychladnout. Mezitím rozmixujeme černý rybíz, propasírujeme sítem a přidáme do vychladnutého sirupu. Nakonec opatrně vmí...

Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg jahod, 450 g cukru krupice, 1 sáček želatiny, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 lžička rostlinného oleje

Několik nejkrásnějších jahod si odložíme stranou. Ostatní jahody rozmixujeme. Želatinu připravíme dle návodu na obalu, přidáme 350 g cukru a rozmixované jahody. Vše důkladně promícháme a necháme vychladnout. Mezitím ušleháme smetanu se zbylým cukr...

Čokoládová zmrzlina

Čokoládová zmrzlina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 ml mléka, 125 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 200 g čokolády na vaření, 150 g cukru krystalu, 5 vaječných žloutků, 4 lžíce kakaa

Mléko, kakao a 80 g cukru přivedeme k varu. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a pomalu přidáváme směs z mléka. Vše přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se nezačne směs lepit. Přidáme nasekanou čokoládu na vaření a důkladně mícháme, dokud ...

Zmrzlina z bílé čokolády

Zmrzlina z bílé čokolády

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 ml mléka, 125 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 150 g cukru krystalu, 4 lžíce sušeného mléka, 5 vaječných žloutků, 200 g bílé čokolády

Mléko, sušené mléko a 80 g cukru přivedeme k varu. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a pomalu přidáváme směs z mléka. Vše přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se nezačne směs lepit. Přidáme nasekanou bílou čokoládu a důkladně mícháme, dok...

Špenátová polévka

Špenátová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g mletého špenátu, 1 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 250 ml mléka, 250 ml zeleninového bujónu, 2 stroužky česneku

Na másle osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a smažíme, do světle hněda. Přidáme bujón a špenát a důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut na mírném plameni. Poté přidáme rozetřený česnek, mléko, sůl a pepř dle chutě...

Špenátová omáčka

Špenátová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mletého špenátu, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, 2 vejce, 100 ml mléka

Na oleji do zlatova osmažíme nakrájené cibule. Přidáme špenát, mléko a necháme projít varem. Přidáme rozetřený česnek a vejce. Důkladně promícháme a opět přivedeme k varu. Vaříme 5 miut. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s uvařeným vejcem nebo vol...

Špenátová bábovka

Špenátová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g špenátu, 150 g eidamu (Edamu), 300 g polohrubé mouky, 3 vejce, 100 ml rostlinného oleje, 100 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 50 g cukru krystalu, sůl

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, nadrobno nasekaný špenát a nastrouhaný eidam. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke špenátové směsi. Vmícháme mléko, sůl a ušlehaný sníh z bílků. Směs vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové...

České koláče

České koláče

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), 150 ml mléka, 350 g másla, 1 vejce, 750 g cukru moučky, špetka soli, 500 g polohrubé mouky, 500 g odtučněného tvarohu, 2 balení rozinek, 250 g švestkových povidel

Z hladké mouky, 50 g cukru, 100 g másla, droždí, mléka, vejce a soli si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Aby nám rozinky krásně změkly, dáme je do vody tak, aby byly 1 cm pod hladinou, a necháme projít varem. Poté je scedíme. Smí...

Špenátové rizoto

Špenátové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g dlouhozrné rýže, 300 g špenátu, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule

Rýži dáme do osolené vroucí vody a vaříme 15-20 minut, dokud nezměkne. Mezitím na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Snížíme teplotu, přidáme nakrájený špenát, přikryjeme pokličkou a dusíme 5-10 minut. Přidáme scezenou a uvařenou...

Žemlovka s tvarohem

Žemlovka s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 10-15 rohlíků, 500 g odtučněného tvarohu, 400 g cukru krystalu, 1 vejce, 2 lžíce mleté skořice, 500 ml mléka

Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme. Rohlíky podélně rozkrojíme na třetiny a namočíme do mléka. Poté rohlíky vymačkáme a poklademe 1/3 množství do zapékací mísy, tak aby pokryly celou plochu. Rohlíky rovnoměrně zakryjeme 1/2 vymačka...

Vafle s jablky

Vafle s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 350 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g cukru moučky, 2 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 8 jablek, 300 g cukru krupice, 1 lžička skořice, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 500 ml vody, 1 lžička hřebíčků, 1 lžíce citrónové šťávy

Z mléka, mouky, másla, cukru moučky, vejce a kypřícího prášku si připravíme vafle (viz související recepty). Jablka oloupeme, nakrájíme a zbavíme jařince. Vodu smícháme s cukrem, citrónovou šťávou, hřebíčky a přidáme nakrájená jablka. Směs přivede...

Jablečný závin

Jablečný závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 listové těsto, 1 kg jablek, 2 vanilkové cukry, 2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 400 ml vanilkové zmrzliny, 50 g másla, 250 g čokolády na vaření

Jablka oloupeme, nakrájíme, vykrájíme jadřince a nastrouháme. Listové těsto zpracujeme a rozkrojíme na půl. Z každé půlky těsta vyválíme na moukou posypané utěrce tenkou placku, kterou potřeme roztopeným máslem. Nastrouhaná jablka odšťavníme a ste...

Vícezrnný domácí chléb

Vícezrnný domácí chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g celozrná žitné mouky, 300 ml teplé vody, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce octu, 2 lžíce olivového oleje, 1 balení droždí (kvasnic), 3 lžičky cukru krystal, 20 g lněného semínka, 20 g slunečnicového semínka, 20 g žitných klíčků, 1 lžíce drceného kmínu

Nejprve si připravíme kvásek: do půl decilitru teplé vody rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a necháme v teple vzejít. V míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, 2 lžičky cukru, ocet, olej, zbytek teplé vody, vlijeme kvásek a vypracujeme hladké těs...

Hruškový kompot

Hruškový kompot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrušek, 250 ml vody, 100 g cukru krupice, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička hřebíčků, 1 lžíce citrónové šťávy

Hrušky oloupeme, nakrájíme, vykrojíme jádřince a pokapeme citrónovou šťávou, aby nám nezhnědly. Vodu smícháme s cukrem, nakrájenými hruškami, skořící a hřebíčky. Přivedeme vše k varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí a hrušky nezměknou. Podáváme ...

Salát z čínského zelí se dvěma dresingy

Salát z čínského zelí se dvěma dresingy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 čínské zelí, 150 g sterilovaných žampionů, kousek kozího sýru, 150 ml bílého jogurtu, 300 ml zakysané smetany, 1 malá cibule, konzerva ananasu-budeme potřebovat pouze trošku šťávy, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky včelího medu, špetka zázvoru, špetka mletého bílého pepře, špetka soli, troška chilli koření, 1/2 lžičky cukru moučka, 1-2 lžičky kečupu

Čínské zelí opláchneme a nakrájíme na nudličky. Totéž provedeme s kapií, žampiony nasekáme na tenké plátky. Vše smícháme v míse a posypeme kousky kozího sýru. Připravíme si dvě zálivky: Jogurtová: Do bílého jogurtu vmícháme 2 lžíce zakysané sme...

Maďarské fazole

Maďarské fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, 3 čili papričky, 1 cibule, 1 menší mrkev, 2 konzervy bílých fazolí , 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička suché majoránky, sůl, pepř, 150 ml vody

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nakrájené čili papričky a rozetřený česnek. Smažíme tak dlouho, dokud cibule nezezlátne. Přidáme nakrájenou mrkev, scezené fazole, cukr, rajčatový protlak a vodu. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut na mírném pl...

stránka: