Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 182

Výtečné cibulové špagety

Výtečné cibulové špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 10 ks cibule, 5 lžic olivového oleje, 100 g Eidamu, 1 sklenice tatarské omáčky, 1 sklenice kečupu, 3 lžíce Vegety

Špagety uvaříme dle návodu na obalu, scedíme. V míse prokapeme špagety olivovým olejem a posypeme podravkou, nastrouhaným sýrem. Cibuli nastrouháme najemno na struhadle, přidáme ke špagetám, přidáme tatarku a kečup a promícháme.

Moravská čočková polévka

Moravská čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst čočky, 4 brambory, 2 mrkve, 1/4 celeru, 2 petržele, 1 cibule, 1 hrst hub, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku

Do 1,5 litrů vody dáme trochu čočky, přidáme brambory nakrájené na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, pár sušených hub, sůl, pepř. Povaříme asi 20 minut. Zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z oleje a mouky. Do talíře ještě přidám...

Sekaná z králíka

Sekaná z králíka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks králíka, 100 g uzeného špeku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 vejce, 1 lžíce Solamylu, 100 g hrubé mouky, špetka soli

Králíka vykostíme a maso semeleme společně se špekem, cibulí a česnekem. Přidáme všechna vejce, solamyl, hrubou mouku a podle chuti sůl. Vše pořádně promícháme a ze směsi uděláme sekanou. Dáme do pekáčku, pečeme při střední teplotě a podléváme vod...

Vídeňský lahodný koláč

Vídeňský lahodný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 ks vajec, 200 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 1 lžička sody, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 4 banány, 1 lžička vanilkového cukru, hrst nasekaných vlašských ořechů, špetka soli

Smícháme máslo a cukr, přidáme vejce, sodu rozpuštěnou ve čtyřech lžících mléka. Poté rozmačkáme banány, smícháme s těstem a vmícháme všechny další ingredience. Pečeme ve vymazaném a moukou vysypaném hřbetu ve vyhřáté troubě na 160 °C zhruba 40 mi...

Čundrovské fazole

Čundrovské fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva červených fazolí, 1 konzerva drcených rajčat, 2 ks cibule, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička kari koření, 1 lžička chilli koření

Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme drcená rajčata a konzervované fazole. Necháme povařit, přídáme koření.

Smažený camembert s kaší

Smažený camembert s kaší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

brambory, 4 ks sýru Camembert, 1 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, špetka soli, špetka pepře, strouhanka na obalení, 4 lžíce nakládaných brusinek, 1 lžíce zakysané smetany

Brambory opláchneme. Neloupeme, uvaříme je ve slupce. Po uvaření je oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jarní cibulku zbavíme nečistot a nasekáme na jemné kousky, přimícháme k nakrájeným bramborám. Směs ochutíme zakysanou smetanou, solí a špetk...

Cizrna po ostravsku

Cizrna po ostravsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení cizrny, 1 sklenice kysaného zelí, 100 g uzeného masa, 2 ks cibule, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli

Cizrnu si předem namočíme a pak uvaříme doměkka v osolené vodě. Uzené maso si nakrájíme nadrobno a zelí si podusíme. Cibulku nakrájíme najemno a osmažíme na oleji. Hotovou cizrnu poté smícháme s nadrobno nakrájeným uzeným masem a dušeným zelím. Po...

Beskydská játra

Beskydská játra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce oleje, 500 g jater (vepřových nebo kuřecích), 3 cibule, 100 g anglické slaniny, špetka soli, špetka pepře, špetka grilovacího koření, 1 konzerva rajčatového protlaku, 4 vejce

Na kousky nakrájená játra osmahneme na oleji. Cibuli a slaninu pokrajíme. Obojí můžeme předem osmahnout. Orestovaná játra s cibulí a slaninou vložíme do pečící mísy s trochou oleje. Okořeníme, přidáme rajčatový protlak, promícháme a nahoru rozklep...

Bramborové placky se zelím

Bramborové placky se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 100 ml mléka, špetka soli, špetka pepře, 3-4 stroužky česneku, 4 lžíce majoránky, 1-2 vejce, 100 g hladké mouky, 400 g kyselého zelí, olej na smažení, 1 špetka kmínu

Brambory oloupeme, nastrouháme a pokropíme horkým mlékem. Osolíme, opepříme, ochutíme kmínem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Přidáme okapané, překrájené kysané zelí, vejce a tolik mouky, abychom těsto zahustili. Do rozehřátého oleje lžící kla...

Chuťovka nejen k pivu

Chuťovka nejen k pivu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Karbanátky: 500 g ovesných vloček, 4 vejce, 6 lžic dětské krupice, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce Vegety, 6 stroužků česneku, špetka soli, špetka pepře, strouhanka na obalení, Nálev: 3 l vody, 1 l octa, 100 g cukru, 10 kuliček pepře celého, 10 kuliček nového koření, 6 cibulí, 1 lžička soli, 2 bobkové listy

Vločky nejprve na 2 hodiny namočíme. Pak z nich vymačkáme vodu, přidáme ostatní ingredience na Karbanátky a těsto zahustíme strouhankou. Mělo by být husté, aby v něm lžíce stála. Usmažíme Karbanátky. Měly by být křupavé a tmavé, protože v nálevu v...

Pikantní moravské medailonky

Pikantní moravské medailonky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřových medailonků, směs Staročeské koření, 1 sklenka sterilované zeleniny Moravanka, 1 sklenka sterilované zeleniny mrkev s hráškem ve slaném nálevu, olej, hladká mouka, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžíce sojové omáčky

Vepřové maso nakrájíme na medailonky, okořeníme staročeským kořením (pozor - ne kořením staročeská vepřová) a obalíme v mouce. Pak zprudka opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Přidáme Moravanku (bez okurek a cibulek, případně i bez feferonky)...

Kuřecí směs na mexický způsob

Kuřecí směs na mexický způsob

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks kuřecích prsou (řízků), sůl, pepř (nůže být i čtyřbarevný), 1/2 lžičky chilli pasty nebo chilli papriček, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, olej, 1-2 lžíce kečupu, 1 lžička Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžíce sojové omáčky

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky (o velikosti "hranolků"), osolíme, opepříme. Cibuli si nakrájíme na tenká půlkolečka, česnek také. Na oleji zprudka opečeme kuřecí nudličky, přidáme chili pastu nebo papričky, pak přidáme cibuli a česnek a chvíli...

Pikantní kapr po "mlynářsku"

Pikantní kapr po "mlynářsku"

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kapra, 1 palička česneku, sůl, citrón, pálivá mletá paprika, hladká mouka, olej na smažení

Očištěného kapra rozpůlíme, můžeme stáhnout z kůže, pak jej nakrájíme na proužky asi tak na dva prsty šířky. Očistíme česnek a prolisujeme ho. Jednotlivé porce osolíme, zakapeme citronem a vetřeme do nich prolisovaný česnek. Dáme odležet, nejlépe ...

Špekáčky v bramborovém těstě

Špekáčky v bramborovém těstě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, sůl, 1 lžíce hrubé mouky, 3 žloutky, 4 ks špekáčků, sádlo na smažení

Brambory oloupeme,uvaříme v osolené vodě a horké prolisujeme.Přidáme mouku,žloutky,špetku soli a vypracujeme těsto,z něhož vyválíme plát,který rozkrájíme na obdelníky.Do každého pevně zatočíme špekáček,po stranách těsto dobře spojíme a opečeme na ...

Starořecké špízy

Starořecké špízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g vepřového masa, 2 ks cibule, 100 g anglické slaniny, 1 lžička grilovacího koření, 5 lžic olivového oleje

Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na kolečka. A střídavě napichujeme na jehly. Do misky dáme 5 lžic olivového oleje, 4 lžíce grilovacího koření a promícháme. Touto směsí potřeme špízy a dáme péct zhruba na 30 minut d...

Masové kroketky s cibulí

Masové kroketky s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 1 ks rohliku, 150 ml vývaru z kostí, 1 lžička mletého kmínu, 4 ks cibule, 5 lžic olivového oleje, 250 ml majonézy, 4 ks kápií v nálevu, 2 ks chilli papriček, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1/2 lžičky sardelové pasty, špetka pepře, špetka soli

Kapie a chilli papričky nakrájíme nadrobno, vmícháme do majonézy, přidáme sardelovou pastu, nastrouhaný česnek, špetku soli, mletou sladkou papriku a promícháme. Odložíme do ledničky a necháme dobře vychladit. Žemli namočíme do vývaru, vymačkáme p...

Ostravský mletý řízek

Ostravský mletý řízek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 150 g Eidamu, 5 ks vajec, 1 lžička muškátového květu, 4 lžíce hladké mouky, 6 lžic strouhanky, troška zelené petrželové natě, špetka soli

Maso nakrájíme na kostky, osolíme a necháme v lednici přes noc odležet. Poté maso umeleme, přidáme nastrouhaný sýr, 2 vejce, nasekanou petrželku, muškátový květ a vše důkladně promícháme. Rukou tvoříme placky, které obalíme v hladké mouce, vejci, ...

Brokolice s cibulí

Brokolice s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brokolice, 2 ks cibule, 150 g kečupu, 100 g Eidamu, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Brokolici předvaříme ve vroucí osolené vodě a rozdělíme na růžičky. Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a petrželku, přidáme brokolici a osmahneme. Poté přidáme kečup a dusíme, dokud není brokolice měkká. Při podávání p...

Celerové smaženky se šunkovým salámem

Celerové smaženky se šunkovým salámem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks celeru, 150 g šunky, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 5 lžic hladké mouky, 2 ks vajec, 5 lžic strouhanky, 5 lžic olivového oleje, špetka soli

Celer si oloupeme a uvaříme v osolené vodě, do které přidáme lžíci octa a vaříme do poloměkka. Vychladlý celer si nakrájíme na 0,5 cm tenké plátky, potřeme kečupem z obou stran, přitiskneme plátek šunkového salámu, spojíme k sobě a obalíme v trojo...

Cuketa na paprice

Cuketa na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks cuket, 3 ks cibule, 6 stroužků česneku, 2 ks chilli papriček, 5 lžic mleté sladké papriky, 5 lžic olivového oleje, špetka soli

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nastrouháme najemno na struhadle a chilli papričky nakrájíme na kolečka. V pánvi si rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaný česnek a nakrájené papričky na kolečka. Poté p...

Mleté maso na mrkvi

Mleté maso na mrkvi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 250 g mrkve, 5 lžíce olivového oleje, 1 balení těstovin, trochu vody, špetka pepře, špetka soli

Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme mleté maso, osolíme, opepříme, poté vložíme nakrájenou mrkev na kolečka a necháme restovat. Poté zalijeme vodou a dusíme. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, hotové těstoviny scedíme.

Kapusta se šunkou a česnekem

Kapusta se šunkou a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kapusty, 150 g šunky, 2 ks cibule, 4 stroužky česneku, 5 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Kapustu si nakrájíme na kousky a dáme povařit do osolené vody. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibuli. Kapustu necháme okapat a vložíme do hrnce na cibuli a trochu podusíme. Opepříme, osolíme a necháme dusit. Šunku nakrájíme na kostky a vm...

Tvarůžkové syrníky

Tvarůžkové syrníky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 brambory uvařené ve slupce, 250 g měkkého tvarohu, 100 g olomouckých tvarůžků, 2 vejce, sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky drceného kmínu, 3-4 lžíce krupice, 4 lžíce oleje

Uvařené brambory po vychladnutí oloupeme.Tvaroh podle potřeby prolisujeme přes síto do mísy.Přidáme nastrouhané tvarůžky,strouhané brambory,vejce,sůl,pepřa kmín.Potom směs podle potřeby zahustíme krupicí(záleží na vlhkosti tvarohu).Vše opatrně pro...

Květák na smetaně

Květák na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg květáku, 50 g másla, 50 g krupice, 1/4 l zakysané smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nasekané zelené petrželky

Květák dáme povařit do mírně osolené vroucí vody. Vaříme doměkka. Měkký květák scedíme, necháme vychladnout. Z másla a krupice uděláme jíšku. Přilijeme smetanu, přidáme měkký květák rozšťouchaný, citrónovou šťávu, povaříme a při podávání posypeme ...

Brokolice na tymiánu

Brokolice na tymiánu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brokolice, 1 ks cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 lžičky tymiánu, špetka soli

Brokolici dáme povařit do mírně osolené vroucí vody. Vaříme doměkka. Měkkou brokolici scedíme, necháme vychladnout. V hrnci si rozpálíme olej, orestujeme na něm nadrobno nasekanou cibuli, na plátky nakrájený česnek, přidáme tymián, vychlazenou bro...

stránka: