Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Polévka - stránka 17

Sedlejovská polévka

Sedlejovská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 kg brambor, 0,5 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 balení šlehačky, 1 špetka kmínu, 1 lžička soli, 1 hrneček hub čerstvých či zavařených, 1 lžíce octa

Očištěné brambory nakrájíme na kostičky (někdo dělá čtvrtky, někdo malé kostičky), vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Do polévky vlijeme mléko s rozšlehanou hladkou moukou a zjemníme šlehačkou. Dosolíme a okyselíme octem....

Taramasalata

Taramasalata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků bílého chleba, 1 ks cibule, 1 ks citrónu, 6 lžic olivového oleje, 4 kuličky oliv, 1 hrst petrželky, 60 g tresčích jiker

Z jiker vyškrábeme blány, jikry dáme do mixéru. Chléb ponoříme do vody. Poté z chleba vymačkáme přebytečnou tekutinu a přidáme ho k jikrám. Dále k jikrám přidáme šťávu z citrónu, na kousky nakrájenou cibuli a mixujeme. Poté po kapkách přiléváme ol...

Citrónová polévka s vejci

Citrónová polévka s vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vývaru z kostí, 2 ks vajec, 2 ks citrónů, 60 g rýže

Vývar přivedeme k varu, když se vývar vaří, přidáme rýži a necháme povařit cca 10 minut. Poté sejmeme z plotny a necháme stranou. Žloutky ušleháme s 1 lžící vody do jemné pěny. Postupně přišleháme šťávu z jednoho citrónu. Dále do žloutkové pěny př...

Citrónovo-limetková polévka

Citrónovo-limetková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g citrónů, 250 g limetek, 1 l vody, 4 lžíce cukru krupice

Nejdříve si 4 citróny omyjeme a nastrouháme z nich citrónovou kůru, kterou poté při podávání posypeme polévku. Zbytek citrónů oloupeme, limetky oloupeme. Dáme si 4 citróny, ze kterých jsme ostrouhali kůru, stranou, zbytek citrónů nakrájíme na men...

Třešňová polévka

Třešňová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g třešní, 1 l vody, 4 lžíce cukru krupice, 1/2 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 1 kelímek smetany, 2 lžíce citrónové šťávy

Třešně omyjeme, vypeckujeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 lžíce cukru krupice a vaříme. Když jsou třešně měkké, dáme je do mixéru a umixujeme. Tuto směs nalijeme opět do hrnce, přisypeme ½ sáčku pudinku v prášku, aby byla směs hustější...

Thajská polévka

Thajská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml kokosového mléka, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 kostka drůbežího bujónu, 2 ks kuřecích prsou, kus zázvoru, 2 lžičky třtinového cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce limetové šťávy, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička červené kari pasty, 200 g rýžových nudlí, 1 balení mražené zeleninové směsi (nejlépe thajské či asijské)

Do litru vařící vody vhodíme bujón a necháme ho rozpustit, poté přidáme celá kuřecí prsa a oloupaný zázvor a vaříme asi 10 minut. Mezitím si do misky dáme rýžové nudle, zalijeme je vroucí vodou a přiklopíme talířem. Vyndáme kuřecí prsa, nakrájíme ...

Lisabonská polévka

Lisabonská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mořských plodů, 1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 4 ks rajčat, 2 ks paprik, 4 ks brambor, 1,5 l vody, 2 lžíce másla, 1 kostka masoxu, špetka pepře, špetka soli

Plody moře omyjeme, vložíme do hrnce s vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Mezitím si oloupeme cibuli, rozpustíme v hrnci máslo, cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na rozpuštěném másle, přidáme najemno nastrouhaný česnek, osmahneme, poté přilijem...

Krevetová polévka s noky

Krevetová polévka s noky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 1 stroužek česneku, 1 malá mrkev, 1 dílek celeru, 1/2 rajčete, 250 g rybího filé (z tresky), 1 vejce, 5 zrnek černého pepře, 3-4 lžíce dětské krupice, sůl, muškátový květ, čerstvě umletý pepř bílý, 50 g krevet, citrónová šťáva, 2 snítky petrželky

Cibuli, česnek, mrkev, celer a rajče oloupeme a vcelku vložíme do studené vody (asi 1,5 litru), uvedeme do varu, vložíme filé a celý pepř a vaříme na malém ohni asi 30 minut. Mezitím si připravíme noky. Rozšleháme vejce, postupně přidáme dětskou k...

Pivní - cibulová polévka

Pivní - cibulová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 l světlého piva, 2 větší cibule, 80 g sádla, špetka soli, špetka pepře

Oloupané cibule pokrájíme na proužky, které lehce osmažíme na sádle. Pak je osolíme, opepříme, zalijeme pivem a krátce povaříme.

Kuřecí polévka s rýží

Kuřecí polévka s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prsou, hrnek rýže natural, troška Maggi nebo jiného tekutého polévkového koření, 1 cibule, špetka soli, 3 stroužky česneku, 1 balení mražené zeleninové směsi

Do hrnce nalijeme 2 l studené vody, vložíme celá kuřecí prsa, celou oloupanou cibuli a necháme 10-15 min. vařit. Mezitím se propláchneme rýži a dáme ji vařit do jiného hrnce(o něco méně než jsme zvyklí, budeme ji ještě chvíli vařit i v polévce). P...

Pórková polévka podle maminky

Pórková polévka podle maminky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks pórku, 1 kostka masoxu, 1 ks vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře

Pórky dobře omyjeme a rozřízneme, oddělíme bílou a zelenou část. Zelenou část pórku dáme vařit do osolené vody, do které jsme přidali kostku masoxu. Bílou část nakrájíme na půlkolečka. Na pánev nalijeme olej a když je rozehřátý, vsypeme nakráje...

Rychlá sýrová polévka

Rychlá sýrová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka masoxu, 1 l vody, 100 g Eidamu (Edam), 2 rohlíky, olej na smažení, petrželka

Slané rohlíky nakrájíme na tenká kolečka a po obou stranách osmažíme. Ve vodě rozpustíme a krátce povaříme masox. Na talíře rozdělíme nastrouhaný sýr, osmažená kolečka rohlíků, sekanou petrželku a zalijeme vařící polévkou.

Syrovátková polévka

Syrovátková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml syrovátky, 250 ml mléka, 400 g brambor, 1 žloutek, 40 g cibule, 40 g másla, pažitka

Oloupané na kostky nakrájené brambory uvaříme v malém množství osolené vody. Polovinu brambor prolisujeme do osolené syrovátky, přidáme drobně nakrájenou a na másle dozlatova osmaženou cibuli, kostičky brambor a krátce povaříme. Do hotové polévky ...

Polévka z kysaného mléka-studená

Polévka z kysaného mléka-studená

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l acidofilního (kysaného) mléka, sůl, 150 g šunky, 4 vejce, pažitka

Dobře vychlazené kysané mléko rozšleháme metlou, osolíme, přidáme drobně nakrájenou šunku, natvrdo uvařená nakrájená vejce a hodně pažitky.

Mléčná polévka s cibulí

Mléčná polévka s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g bílé veky, 60 g Eidamu (Edam), 40 g másla, 2 vejce, 100 g cibule, 750 ml mléka, sůl

Na talíře dáme drobně nakrájenou bílou veku osmaženou na másle, zalijeme ušlehanými vejci a posypeme nastrouhaným sýrem. Na másle osmažíme cibuli, zalijeme mlékem, osolíme a vaříme asi půl hodiny. Potom polévku prolisujeme a vařící nalijeme na při...

Žemlová polévka se sýrem

Žemlová polévka se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g housky - žemle, 40 g mrkve, 40 g celeru, 40 g másla, 500 ml mléka, 1 žloutek, sůl, petrželka, 40 g Ementálu

Drobně nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu osmažíme na kousku másla, zalijeme asi čtvrt litrem vody, osolíme a uvaříme doměkka. Potom přidáme do polévky ve vodě rozvařenou a prolisovanou žemli, mléko s rozšlehaným žloutkem, zbytek čerstvého másl...

Chlebová polévka

Chlebová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g chleba, sůl, kmín, 1/4 l acidofilního (kysaného) mléka, 30 g cibule, 40 g másla, 1 vejce

Starší chleba rozlámeme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Rozvařený chléb prolisujeme, omastíme kouskem másla, dobře rozmícháme s mlékem a s vejcem, podle potřeby osolíme a přidáme dočervena osmaženou, nadrobno nakrájenou cibuli.

Vločková polévka se zeleninou

Vločková polévka se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g ovesných vloček, 50 g zeleninové směsi - mrkev, celer, květák, 40 g másla, 500 ml mléka, 1 žloutek, petrželka

Drobně nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, zalijeme vodou, osolíme, přidáme přebrané vločky a uvaříme doměkka. Nakonec vešleháme mléko s rozmíchaným žloutkem a nasekanou petrželkou. Krátce povaříme a můžeme podávat.

Krupková polévka s bramborem

Krupková polévka s bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g krup, 100 g brambor, vývar z uzeného masa, 20 g cibule, 2 stroužky česneku, 30 g sádla, paprika - koření, sůl, majoránka, 60 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a papriku, přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou s vývarem z uzeného masa, osolíme, přidáme přebrané, propláchnuté a spařené krupky a na kostky nakrájené brambory a uvaříme. Pol...

Rychlá polévka

Rychlá polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g droždí (kvasnic), 20 g cibule, 40 g krupice, 40 g másla, sůl, vejce, petrželka, 80 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák, hrášek)

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí, krupici a za stálého míchání osmahneme dorůžova. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi půl hodiny. Do uvařené polévky vešleháme vejce a přidáme nasek...

Polévka z míchané zeleniny

Polévka z míchané zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brambor, 100 g rajčat, 20 g másla, 1/2 kostky masoxu, petrželka, 100 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Květák rozebereme na růžičky, zeleninu a brambory nakrájíme na větší kousky. Vše osmažíme na másle, zalijeme vodou, osolíme, přidáme půl kostky masoxu a zvolna vaříme. Před dokončením přípravy dáme do polévky krátce povařit oloupaná, na čtvrtky na...

Kapustová polévka

Kapustová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hlávkové kapusty, 1 cibule, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, 1 párek, 10 g slaniny, sůl, pepř, česnek

Na nudličky nakrájenou kapustu dáme vařit do osolené vody nebo do vývaru z kostí. Zahustíme tmavší cibulovou jíškou a povaříme. Okořeníme pepřem a utřeným česnekem. Polévku podáváme s párkem nakrájeným na kolečka a osmaženým na slanině.

Houbová polévka s rýží

Houbová polévka s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g čerstvých hub, 1 cibule, 20 g másla, 50 g rýže, 100 g kapusty, sůl, kmín, 40 g parmazánu, 1 kostka masoxu

Drobně nakrájenou cibuli a nakrájené houby osmažíme na másle, přidáme kmín, syrovou spařenou rýži, drobně nakrájenou kapustu, osolíme, zalijeme vývarem, který jsme si připravili z vody a masoxu. Vaříme doměkka. Do hotové polévky nastrouháme sýr.

Celerová polévka

Celerová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 100 g brambor, 30 g másla, 1 kostka masoxu, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, pepř, 50 ml mléka, 1 žloutek, celerová nať, 80 g chleba, olej

Nahrubo nastrouhaný celer osmahneme na másle, zalijeme vodou s masoxem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, krátce povaříme, zahustíme cibulovou jíškou a dovaříme. Potom polévku prolisujeme, zjemníme žloutkem rozmíchaným v mléce, okořeníme pepřem...

Brukvová polévka

Brukvová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brukve, 10 g másla, 40 g hladké mouky, 30 g másla na jíšku, 50 ml mléka, 1 žloutek, sůl, petrželka

Na kostičky nakrájenou brukev osmahneme na másle, zalijeme horkou vodou, osolíme, zahustíme světlou jíškou a vaříme zhruba půl hodiny. Do uvařené polévky rozšleháme žloutek s mlékem, přidáme nasekanou petrželku a podle chuti můžeme přidat pepř. Pr...

stránka: