Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Polévka - stránka 14

Mrkvová vložka do polévky

Mrkvová vložka do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kořen mrkve, 2 ks slepičích vajec, 70 g polohrubé mouky, 1 špetka soli

Mrkev nakrájíme na kolečka a dáme vařit do osolené vody. Menší plech vymažeme a vysypeme moukou. Žloutky oddělíme od bílků a vložíme do mixéru. Přidáme uvařenou mrkev, osolíme a rozmixujeme. Přidáme tuhý sníh z bílků. Hotové těsto vlijeme do pe...

Liptovská houbovka s bramborem

Liptovská houbovka s bramborem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g očištěných brambor, 250 g hřibů, 150 g párků, 50 g tuku, 500 ml mléka, 1,5 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce octa, 2 bobkové listy, troška polévkového koření , špetka soli, špetka pepře

Zápražku z múky a masti zalejeme mliekom a vodou, osolíme, rozmiešame a po zovretí pridáme nakrájané huby, kocky zemiakov a bobkový list. Do uvarenej polievky pridáme opečené kolieska párkov, polievkové korenie a ocot.

Brokolicová zavářka do polévky

Brokolicová zavářka do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brokolice, 1 vejce, 40 ml smetany, 10 ml olivového oleje, 1 špetka pepře bílého, 1 špetka soli

Brokolici uvaříme v osolené vodě a pokrájíme na kousky. Menší misku vymažeme olejem a pokryjeme fólií. V mixéru rozmixujeme vejce, smetanu, brokolici, sůl a pepř. Dobře rozmixujeme a nalijeme do připravené misky. Vaříme ve vodní lázni asi 20 min...

Studená polévka pro dospělé

Studená polévka pro dospělé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vodního melounu, 150 ml vody, 100 g cukru krupice, 10 ml citronové šťávy, 20 ml Ginu, 4 listy máty peprné

Cukr svaříme s vodou a mátou. Mezitím si meloun nakrájíme na kostičky a asi hrst jich odložíme stranou na ozodobení. Do mixéru nalijeme cukrovo-mátovou vodu, kostky melounu, citrónovou šťávu a gin a vše důkladně rozmixujeme. Polévku dáme do talí...

Studená kiwi polévka

Studená kiwi polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks kiwi, 250 ml vody, 100 g cukru krupice, 500 ml vodky, 1 lžička citronové kůry

Vodu svaříme s cukrem a citronovou kůrou. Vaříme, dokud se objem nezměnší o jednu třetinu. Mezitím kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky. Do mixéru vlijeme svařený cukr s vodou, vodku a kousky kiwi. Rozmixujeme dohladka. Vychladíme a podáváme.

Barevné knedlíčky do polévky

Barevné knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g jarní cibulky, 60 g krůtích prsou, 40 ml smetany, 1/2 ks rohlíku, 1 špetka pepře bílého, 1 špetka soli

Z rohlíku vydlabeme střídku, pokrájíme ho na kostky a zalijeme smetanou. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kolečka. Do mixéru vložíme maso a navlhčený rohlík a vše rozmixujemë. Osolíme a opepříme. Smícháme se zeleninou a smícháme...

Polévkové knedlíčky z ricotty

Polévkové knedlíčky z ricotty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sýru ricotta, 3 dkg sušených rajčat, 2 listy bazalky, 2 lžíce krupice, 1 ks malého slepičího vejce, 1 dkg soli

V misce rozmícháme ricottu, vejce a krupici. Pokud máme čas, necháme v této fázi knedlíčky chvíli uležet. Rajčata nakrájíme na malé kousky, bazalku nadrobno a přimícháme k sýrové směsi. Osolíme. Z hotové hmoty tvaruheme menší kuličky a vaříme j...

Čočková polévka s houbami a kyselým zelím

Čočková polévka s houbami a kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g čočky, 15 g sušených hřibů, 250 g kyselého zelí, 25 g hladké mouky, 250 ml zakysané smetany, 1 bobkový list, špetka soli, 1 domácí uzená klobása

Šošovicu preberieme, umyjeme a namočíme na 24 hodín do studenej vody. Varíme ju v tej istej vode, pridáme huby, bobkový list a kyslú kapustu. Keď je už mäkká v smotane rozmiešame múku a za stáleho miešania prilejeme do uvarenej šošovice a na konie...

Amorova polévka lásky

Amorova polévka lásky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 kuřecí prsa, 120 g chřestu z konzervy, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, 80 g smetany, špetka soli, špetka pepře, petrželka

Prsia nakrájame na rezance, vložíme do hrnca s osolenou vodu a privedieme do varu. Z masla a múky pripravíme svetlú zásmažku, pridáme korenie. Zalejeme vývarom, pridáme smotanu s rozmiešaným žĺtkom, na malé kúsky pokrájanú špargľu, povaríme cca 5-...

Mléčná kopřivová polévka

Mléčná kopřivová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mladých kopřiv, 500 ml drůbežího vývaru, 300 ml kravského mléka, 2 kousky taveného sýra, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 vejce

Kopřivy omyjeme, nasekáme najemno, vložíme do hrnce a zalijeme vývarem a mlékem. Přivedeme k varu. Tavený sýr pokrájíme, přidáme do polévky a mícháme, dokud se nerozpustí. Polévku osolíme, opepříme a ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme rozšleha...

Drobení do polévky

Drobení do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 350 g hrubé mouky, lžička soli, 1/2 lžičky kurkumy

Na vál prosejeme mouku, sůl a kurkumu. Uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Základ zpracováváme nejprve nožem, pak rukama v pevné, tuhé těsto, které rozstrouháme na hrubém struhadle a necháme usušit. Zaschlé strouhání vaříme v osolen...

Netradiční vaječná polévka

Netradiční vaječná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml drůbežího vývaru, 2 plátky bílého chleba, 2 lžíce másla, 2 slepičí vejce, 2 lžíce strouhaného parmazánu/parmezánu

Vývar zahřejeme k bodu varu. Z krajíců bílého chleba odstraníme kůrku a smažíme je na másle z obou stran dokřupava. Chleby položíme do hlubokých talířů, zasypeme parmazánem a navrch rozklepneme vejce. Horký vývar opatrně nalijte na talíře a ihn...

Parmazánová polévka pro nejmenší

Parmazánová polévka pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml drůbežího vývaru, 1 ks slepičí vejce, 1 lžíce strouhaného parmazánu/parmezánu, 1 malá špetka muškátového ořechu, 1 špetka soli

Vývar přivedeme k varu. V hrnečku spolu rozšleháme vejce, parmazán a muškátový oříšek. Hrnec odstavíme ze sporáku a vlijeme do něj obsah hrnečku. Dobře vyšleháme. Dochutíme solí a hrnec ještě asi na dvě minuty postavíme na sporák a vaříme. Ihne...

Tuřínová polévka

Tuřínová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g tuřínu, 200 g mrkve, 150 g brambor, špetka muškátového ořechu, špetka soli, špetka pepře, 50 ml smetany

Mrkev, brambory a oloupaný tuřín nakrájíme na kostičky a vaříme asi 40 minut v osolené vodě. Okořeníme špetičkou muškátového oříšku, pepřem (nejlépe čerstvě namletým) a sundáme z plotny. Dochutíme smetanou a podáváme.

Falešná držťkovka ze sojových plátků

Falešná držťkovka ze sojových plátků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení sojových plátků, 2 kostky masoxu, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, špetka sladké papriky , 1-2 stroužky česneku, špetka majoránky, špetka soli, špetka pepře, petrželka

V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji, opepříme, přidáme 1 kostku masoxu a vložíme sojové plátky. Necháme je bez pokličky vařit 10 minut, pak je vyndáme, necháme vychladnout, dobře z nich vymačkáme vodu a nakrájíme je na nudličky- "dršťky". N...

Brokolicovo - bramborová polévka

Brokolicovo - bramborová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, 1 větší brambor, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka nastrouhaného muškátového ořechu, 1/2 balení smetany ke šlehání

Brokolici a oloupaný brambor nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce s vodou a rozvaříme. Poté odstavíme z plotny, necháme chvíli zchladnout a ručním mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme opepříme, přidáme muškátový oříšek a ochutíme smetanou.

Krkonošská kerblíkovka

Krkonošská kerblíkovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, kostka bylinkového bujónu, 150 ml sladké smetany, špetka soli, špetka pepře, svazek kerblíku

Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, prošleháme metličkou, přidáme bujónovou kostku a chvilku povaříme. Polévku přisolíme, opepříme, vmícháme smetanu a nakonec vsypeme kerblík, nasekaný najemno. Polévku už nevaříme, jen ji pr...

Studená polévka salmorecho

Studená polévka salmorecho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g veky, 250 ml olivového oleje, 750 g rajčat, 3 stroužky česneku, 20 ml vinného octa, 1 lžička soli

Rajčata spaříme a oloupeme. Česnek prolisujeme a spolu s ostatními ingrediencemi vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Polévku vložíme do chladničky a necháme vychladit alespoň 2 hodiny. Polévka je velmi sytá, není k ní potřeba žádná další pří...

Fazolová houbová polévka

Fazolová houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 250 g hovězích kostí, 2 cibule, 100 g bílých fazolí, 100 ml smetany, 50 g kořenové zeleniny, špetka soli

Kosti povaříme v 1 l horké vody, asi po hodině přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu. Předem namočené bílé fazole uvaříme, prolisujeme a přidáme do vývaru. Přidáme na plátky pokrájené houby a dobře povaříme. Podle chuti osolíme a zjemníme smetanou.

Česnečka od Irči

Česnečka od Irči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 300 g oloupaných brambor, špetka soli, 4 stroužky česneku, 50 g sádla, špetka drceného kmínu, 100 g chleba

Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme se solí a kmínem doměkka. Pak přidáme se špetkou soli utřený česnek a sádlo. Polévku podáváme s opečeným chlebem.

Polévka s noky (slepičí)

Polévka s noky (slepičí)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kostky slepičího bujónu, 1 velká mrkev, 2 vejce, polohrubá mouka, petrželka

Kostky necháme povařit v 1 l vody, potom přidáme nakrájenou mrkev na půlměsíčky a vaříme do změknutí. V misce smícháme vejce s trochou vody a takovým množstvím mouky, aby vzniklo hustší tekuté těstíčko a osolíme. Když je mrkev měkká, protlačujeme ...

Slovenská zelňačka z čerstvého zelí

Slovenská zelňačka z čerstvého zelí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřového masa, 200 g uzeného masa, 150 g domácí klobásy, 1 hlávka bílého zelí /asi 1 kg/, 1/2 lžičky kmínu, 12 kuliček pepře, 1 kostka masoxu, 2 cibule, 3 bobkové listy, trocha soli, 4 lžíce hladké mouky, trocha rostlinného oleje, 2 lžičky mleté papriky, 4-5 brambor, 1/4 l rajčatové šťávy, asi 2 l vody, trochu cukru krystal

Maso nakrájíme na kostky, klobásu na půlkolečka, uzené na malé kostičky, zelí na nudličky, brambory na kostky. Vepřové maso dáme vařit do 2 litrů vody s kostkou masoxu, s 1 celou cibulí, s bobkovým listem, kořením a nasekaným zelím. Všechno uvařím...

Libečková houbová polévka

Libečková houbová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 50 g vlasových nudlí, 30 g másla, 1 špetka kmínu, 1 špetka soli

Houby očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Povaříme v 1,5 l osolené vody spolu s kmínem a libečkem. Když jsou houby měkké, zavaříme nudle a nakonec rozpustíme máslo a tím polévku zjemníme.

Rybí polévka z cejna

Rybí polévka z cejna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cejn, 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 až 1,5 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 ml zakysané smetany, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky koření na ryby

Očištěného cejna vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme bujón, sůl a koření. Povaříme asi 5 minut. Cibulku nakrájíme na kostičky a zpěníme na másla. Cejna zbavíme kostí a nakrájíme na kostičky. Přidáme na zpěněnou cibulku a restujeme asi 5 mi...

Zeleninová polévka s krůtím masem

Zeleninová polévka s krůtím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 menší brambory, 100 g krůtího masa, 2 velké mrkve, 100 g brokolice, špetka soli, 2-3 kolečka celeru, 1/2 cibule, 3 stroužků česneku, 10 listů bazalky, 250 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 50 g másla, 1 lžička kmínu

Na drobno nakrájenou mrkev, česnek, cibuli, brambory a celer orestujeme na másle a poté dáme vařit do kastrůlku s 0,6l vody, přidáme sůl, kmín, brambory, brokolici, na malinké kousky nakrájené krůtí maso, vaříme do měka a poté vše zavaříme a zalij...

stránka: