Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Polévka - stránka 11

Zeleninová polévka s noky

Zeleninová polévka s noky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1 bulvový celer, 1 kedluben, 1 pórek, 6 hrnečků vody, 1 lžíce másla, 1 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, 1 špetka soli, 1 lžička petrželové nati

Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, osmažíme na másle a zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Do vařící polévky necháme po vidličce stékat noky z vejce rozmíchaného s hrubou moukou. Je-li těsto hustší můžeme noky vykrajovat lžičkou....

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílých fazolí, 250 g uzeného masa, 100 g domácí pikantní klobásy, 400 g kořenové zeleniny, 200 g brambor, 1 kostka masoxu, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, několik lžic rostlinného oleje, špetka soli, špetka pepře

Fazole přes noc namočíme do studené vody. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, klobásu na kolečka, maso a brambory na malé kostičky. Fazole dáme vařit spolu s masoxem. Mouku, olej, sůl, nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česn...

Letní bazalková polévka

Letní bazalková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 400 g pórku, 2 stonky řapíkatého celeru, 1,2 l zeleninového vývaru, 1 svazek bazalky, 1/2 citrónu /šťáva i kůra/, 6 lžic smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, špetka pepře

Na másle orestujeme nakrájený pór a celer, přikryjeme a dusíme 5-10 minut. Přilijeme vývar, přidáme kůru a šťávu z citrónu, přivedeme k varu a 15 minut necháme vřít. Odstavíme, přidáme bazalku a rozmixujeme. Přimícháme šlehačku a dochutíme pepřem ...

Bramborová polévka s pórkem a klobásou

Bramborová polévka s pórkem a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší brambory, 1 pórek, 2 klobásy, 2 lžíce sádla, 1 cibule, troška pepře mletého, špetka soli dle potřeby, 1 kostka masoxu , možno i zeleninový, 1 lžička kmínu

Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené klobásky či párky, mírně opečeme a zaprášíme hladkou moukou, vytvoříme za stálého přilévání vroucí vody světle hnědou jíšku, odstavíme z ohně a nalijeme asi 6 dcl studené vody. Mezitím ...

Kalamajka

Kalamajka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1,5 l mléka, špetka soli

Z tuku a mouky připravíme zcela světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozmícháme, povaříme a osolíme dle chuti.

Vylepšená zeleninová polévka

Vylepšená zeleninová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 střední mrkve, 1 kořenová petržel, 1/2 středního celeru, 1 konzerva hrášku, hrst mražené kukuřice, hrst fazolek (zelené fazolové lusky), 2-3 růžičkové kapusty, hrst čerstvých (mražených, či namočených sušených) hub, 125 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, lžička majoránky, 1/2 lžičky kmínu, lžička Vegety, hrst petrželové natě nebo libečku

Kousek másla rozehřejeme v hrnci. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na slzy. Na roztopené máslo dáme osmahnout kořenovou zeleninu, potom přidáme ostatní zeleninu. Chvíli dusíme a pak dáme sůl, vegetu, kmín, máme-li libeček, tak přidáme, po...

Brokolicová polévka - i pro nejmenší

Brokolicová polévka - i pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brokolice, 1 střední cibule, 1 lžíce másla, 1 špetka muškátového oříšku, 1 špetka soli

Brokolici omyjeme a po okapání ji rozdělíme na růžičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme brokolici a také ji lehce osmahneme. Zalijeme asi 750 ml až 1 l horké vody a osolíme. R...

Ovesná smaženice do polévky

Ovesná smaženice do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 200 g ovesných vloček, 2 slepičí vejce, špetka soli, 1 lžíce másla

Cibule oloupeme a nakrájíme na hodně drobné kostičky. Máslo rozehřejeme na pánvičce a potom stáhneme plamen na střední teplotu. Cibuli lehce osmahneme a hned přisypeme ovesné vločky. Pražíme, dokud nezačnou vonět po oříškách. Rozklepneme na pánvič...

Houbová polévka s vínem a listovou čepicí

Houbová polévka s vínem a listovou čepicí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hlívy, 150 g žampionů, 150 g hříbků (čerstvých nebo mražených), 1 lžíce másla, 2 šalotky, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu, 100 ml bílého vína, 200 ml sladké smetany, sůl, drcený kmín, pepř, 4 plátky listového těsta, 1 vejce, petrželová nať

Na rozehřáté máslo dáme restovat nasekanou šalotku, po chvíli přidáme všechny houby nakrájené na plátky a opečeme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, přihodíme bujónovou kostku, osolíme, opepříme, dáme i kmín a asi 15 minut povaříme. Poté přilijeme...

Špenátové nočky do polévky

Špenátové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti čerstvých špenátových listů, 2 lžíce změklého másla, 1 vejce, 1/2 hrnečku strouhanky, 2 hrsti hrubé mouky, špetka soli, špetka muškátového květu, 1/2 lžičky česneku - sušené kořenící směsi

Omyté špenátové listy dáme do cedníku, důkladně prolijeme vařící vodou, necháme okapat a nasekáme na malé kousky. Máslo se špetkou soli a žloutkem dobře promícháme, přidáme strouhanku, mouku, připravený špenát, česnek a muškátový květ. Z bílku ...

Cizrnová polévka s celerem

Cizrnová polévka s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 1 lžička kmínu, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 konzerva krájených loupaných rajčat, špetka pepře, smažené toasty na másle, 1 konzerva cizrny

Na oleji orestujeme nakrájený řapíkatý celer. Část zelené nati si schováme na konečnou ozdobu. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a kmín. Za stálého míchání smažíme zhruba 10 minut. Zalijeme studenou vodou, přidáme kostku zeleninového bujonu, krá...

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g krup, 100 g čerstvých nebo 20g sušených hřibů, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 100 g dietní klobásy, 1 cibule, troška mletého pepře, 1 lžíce zelené petrželové nati, troška drceného kmínu, sůl podle potřeby

Prebraté a umyté krúpy dáme variť do studenej vody, asi po 30 minútach pridáme posekané huby. Z masti a múky pripravíme rúžovú zápražku, do ktorej pridáme postrúhanú cibuľu a popražíme. Pridáme pokrájanú klobásu a zalejeme vodou. Prilejeme do vria...

Expresní hráškový krém s vejcem

Expresní hráškový krém s vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší konzerva hrášku, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka bylinkového bujónu, sůl, pepř, Vegeta, 100 ml sladké smetany, 1 vejce, 100 g šunky, 1 lžička oleje

Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, po chvíli přidáme mouku, umícháme cibulovou jíšku, kterou zalijeme vodou, prošleháme a přihodíme kostku zeleninového bujónu. Necháme asi 10 minut provařit. Pak přidáme scezený hrášek, osolíme, opepříme,...

Srdíčková polévka

Srdíčková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích srdíček , 1 celer, 10 ml citronové šťávy, 2 mrkve, 5 kuliček pepře, 1 petržel a 3 snítky petrželové natě, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 listy bobkového listu, 4 kuličky nového koření, špetka šafránu, špetka muškátového květu, 2,5 l vody

Kuřecí srdíčka opláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme ostatní ingredience, přičemž cibuli a česnek oloupeme (na cibuli ponecháme poslední vrstvu slupky) a kořenovou zeleninu očistíme. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 40 minut. Na posl...

Falešná  hrášková polévka

Falešná hrášková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 1 l vody, 1 zeleninový bujón, sůl dle chuti, Vegeta dle chuti, 2 hrsti hrášku

Cuketu oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s bujónem dáme vařit. Když je cuketa měkká, rozmixujeme ji, přidáme hrášek a ještě chvíli povaříme. Můžeme zahustit jíškou, ale nemusíme. Ochutíme vegetou a solí.

Polévka z bílého vína

Polévka z bílého vína

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml bílého vína, 300 ml vody, 3 vejce, 60 g cukru krystal, 1 lžička citronové kůry, citronová šťáva z jednoho citrónu, 3 hřebíčky

V hrnci vyšľaháme víno, vodu, vajcia a cukor, pridáme citrónovú kôru a klinčeky a za stáleho miešania krátko povaríme do spenenia. Odtiahneme zo sporáka a ešte niekoľko minút miešame. Podávame v šálkach, dochutíme citrónovou šťavou.

Studená buráková polévka s kefírem

Studená buráková polévka s kefírem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 3/4 l rajčatové šťávy, 175 g kefíru (dobře vychlazeného), 3 lžíce arašídového másla, 2-3 lžíce citronové šťávy, špetka soli, špetka bílého pepře, 50 g arašídů (nesolených), 1/2 lžíce petrželové natě, 1/2 lžíce pažitky, 1/2 lžíce kopru

Vejce vaříme na tvrdo 8 minut, ochladíme a oloupeme. Vyjmeme žloutky, rozmačkáme a spolu s rajčatovou šťávou rozmixujeme v mixéru na jemno. Přidáme kefír a arašídové máslo, vše dobře promícháme. Ochutíme citronovou šťávou, osolíme opepříme, pro oc...

Rychlá minestronka

Rychlá minestronka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 1 malá cibule , 2 stroužky česneku, 250 g fazolí (bílých), 2 lžíce olivového oleje, 3/4 l zeleninového vývaru, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička tymiánu (sušeného), 150 g těstovin (kolínek), 1 svazek bazalky, 4 lžíce parmazánu/parmezánu (strouhaného), 150 g fazolek (zelené fazolové lusky)

Rajčata spaříme vroucí vodou a zbavíme slupky, rozpůlíme a bez tuhé části okolo stopky nakrájíme na kousky. Oloupeme česnek a cibuli a jemně je nasekáme. Bílé fazole necháme okapat. V hrnci rozpálíme olej a na středním plameni smažíme 3 minuty ci...

Charčo sup - Gruzínská polévka

Charčo sup - Gruzínská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g skopového masa, 100 g dlouhozrnné rýže, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 zelené papriky, 1 lžíce sádla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 lžíce petrželové natě, sůl podle potřeby, 2000 ml vody

Mäso pokrájame na menšie kúsky a dáme variť s bobkovým listom, cesnakom a celým korením do posolenej vody. Pred dovarením pridáme umytú sparenú alebo predvarenú ryžu a nadrobno pokrájanú cibuľu, predtým podusenú s pokrájanou zelenou paprikou. Pri...

Chlebová polévka - žebrácká

Chlebová polévka - žebrácká

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 2 hrnky nakrájeného zbylého chleba, 2-3 brambory, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 sklenka zakysané smetany, 1-2 vejce

Do 1 l vody nebo vývaru z kostí dáme pokrájený chléb - nejlépe kůrky, česnek utřený se solí, jemně pokrájenou cibulku, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Polévku můžeme rozmixovat. Po odstavení z plotýnky přidáme kysanou smetanu s rozkve...

Bylinková polévka s knedlíčky

Bylinková polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1 svazek bazalky, 1 svazek řeřichy, 2 cibule, 5 lžíc másla, 50 g strouhanky, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 3 lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru

Opereme bylinky a lístečky nasekáme na drobnější kousky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemné kostičky. V hrnci rozpálíme máslo na středním plameni a na něm 3 minuty smažíme cibulku, až zesklovatí. Poté odejmeme třetinu kostiček cibule a přim...

Ostrá čočková polévka s mrkví

Ostrá čočková polévka s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g čočky, 1,2 l zeleninového vývaru, 350 g mrkve, 2 cibule, 250 g sterilovaných rajčat, 2 stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička kmínu, 1 lžička koriandru, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 3 dcl nízkotučného mléka, 1 balení bílého jogurtu

Nejdříve si očistíme mrkev a nakrájíme na kolečka, oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Do cedníku nasypeme čočku a propláchneme jí studenou vodou. Necháme ji okapat a nasypeme do velké pánve, zalijeme 8,5 dl zeleninového vývaru, přidám...

Kuřecí polévka s těstovinami

Kuřecí polévka s těstovinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g drůbežího masa, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 250 g mrkve, 250 g květáku, 8,5 dcl drůbežího vývaru, 125 g těstovin, špetka soli, špetka pepře, 5 kousků parmazánu

Ostrým nožem nakrájíme kuřecí maso na kostičky a odstraníme veškerou kůži. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a rychle osmahneme kuře, cibuli, mrkev a rozdrobený květák do zlatova. Přidáme kuřecí vývar a uvedeme do varu. Přidáme těstoviny a uvede...

Vánoční kysel z Liptovské Kokavy

Vánoční kysel z Liptovské Kokavy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového masa z plece, 600 g kyselého zelí, hrst sušených hřibů, hrst sušených švestek, 4 větši brambory, 300 ml zakysané smetany, cca 3 l vody, 2-3 lžíce hladké mouky, cukr krystal podle potřeby, sůl podle potřeby

V hrnci s vodou varíme bravčové mäso pokrájané na kocky. Keď je mäkké, pridáme pokrájané zemiaky, povaríme zo 10 minút. Medzitým pokrájame kyslú kapustu, vložíme do polievky a po chvíľke sušené hríby namočené vo vode. Všetko povaríme, nakoniec pri...

Cuketová polévka s chlebem

Cuketová polévka s chlebem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 1 l vody, zeleninový bujón, 1 cibule, 2 lžíce másla, lžíce krupičky

Na másle zpěníme cibuli a přidáme na kostky nakrájenou cuketu, dusíme chvíli s kostkou bujónu. Pak zalijeme vodou a asi půl hodiny vaříme. Rozmixujeme, zahustíme jíškou a ještě chvíli povaříme. Můžeme dochutit vegetou a zjemnit smetanou. Servíruje...

stránka: