Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Polévka - stránka 12

Vánoční hřibová polévka z Važce

Vánoční hřibová polévka z Važce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 l vody, 6-8 brambor, 2 hrsti sušených hřibů, 100 g sušených švestek, 1 plátek uzené slaniny, 750 ml mléka, 2-3 lžíce hladké mouky, 3 bobkové listy, 8-10 kuliček pepře, sůl podle potřeby, 3 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 1 kg vepřových žebírek

Do väčšieho hrnca dáme údené rebra, pridáme bobkový list, čierne korenie, zalejeme vodou a necháme 30 minút povariť. Potom pridáme namočené sušené hríby a ďalej varíme asi 20 minút. Pridáme nakrájané zemiaky a varíme pokiaľ nezmäknú. Na záver prid...

Cibulová polévka

Cibulová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžíce sádla, 8 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1/2 kostky masoxu, 2 plátky chleba

Na sádle do růžova osmažíme plátky cibule, přidáme lžičku hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažnou vodou (1l), přidáme koření, vaříme dále 1/4hod. Pak polévku přes síto propasírujeme, znovu povaříme, ochutíme masoxem a podáváme...

Maďarská slepičí polévka

Maďarská slepičí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg slepice, 500 g hovězí oháňky, 500 g hovězích kostí, 4 l vody, 500 g kořenové zeleniny, 1/4 hlávky zelí, 2 zelené papriky , 100 g čerstvých hřibů, 2 rajčata, 1/4 hlávky květáku, 15 fazolových lusků, 3 lžíce hrášku, sůl podle potřeby, 6 kuliček pepře, 1 lžíce sekané pažitky, 1 lžička mleté sladké papriky, 500 g domacích nudlí

Očistenú a umytú sliepku s drobkami, hovädzie kosti, ohaňku a celé čierne korenie dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme. Asi po hodine pridáme koreňovú zeleninu, huby a osolíme. Po ďalšej polhodine pridáme očistené fazuľové struky, kapustu, papri...

Francouzská celerovo - houbová polévka

Francouzská celerovo - houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček Francouzské polévky, 1 malý celer, 1 lžíce nasekané petržele, 1 lžíce Ramy, hrst sušených hub, 1 lžíce zakysané smetany

Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozpustíme margarín, přidáme celer a opékáme ho při střední teplotě 6 – 8 minut. Houby nakrájíme na větší kousky a přidáme do hrnce. Směs posypeme petrželí a zalijeme litrem vody. Vše přivedeme...

Cibulová polévka s bryndzou

Cibulová polévka s bryndzou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větši cibule, 50 g uzené slaniny, 1 kostka masoxu, 250 ml mléka, 150 g Brynzy, troška drceného kmínu, 1 lžíce sekané pažitky, špetka soli podle potřeby

Očistenú pokrájanú cibuľu zapeníme na pokrájanej a vyškvarenej slanine, zalejeme troškou horúcej vody a udusíme do mäkka. Pridáme tlčenú rascu, zalejeme 750 ml horúcej vody, pridáme masox a varíme ešte asi 10 minút. Bryndzu rozšľaháme v mlieku vle...

Smetanová houbovka

Smetanová houbovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kořenové zeleniny, 1 kousek pórku, talířek hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka drůbežího bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka drceného kmínu, 100 ml smetany ke šlehání (30%), 1-2 vejce, troška sekaného libečku

Do hrnce dáme očištěnou kořenovou zeleninu, kousek pórku a oloupanou cibuli. Zalijeme studenou vodou a zvolna uvaříme doměkka. Vývar přecedíme a vařenou zeleninu si dáme stranou. Čistý vývar znovu přivedeme k varu a přidáme do něj houby nakrájené...

Polévka z telecích plic

Polévka z telecích plic

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g telecích plic, 150 g kořenové zeleniny, 250 ml sladké smetany, 30 g hladké mouky, troška mletého pepře, 1 bobkový list, sůl podle potřeby, troška citronové kůry, 1 lžička octa

Umyté teľacie pľucka dáme variť do studenej vody, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, mleté čierne korenie, bobkový list, citrónovú kôru a soľ. Uvarené pľucka a zeleninu vyberieme a pokrájame na rezance alebo zomelieme. Z múky a mlieka pripravíme ...

Játrová polévka

Játrová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g telecich jater, 100 g kořenové zeleniny, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, 1500 ml masového vývaru, troška mletého pepře, špetka majoránky, 1 žloutek, 1 lžíce petrželové natě, sůl podle potřeby, troška mleté papriky

Na masti zapeníme posekanú cibuľu, pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu a jemne opražíme. K tomu pridáme očistenú pečeň pokrájanú na rezance, podusíme, pridáme červenú papriku, zaprášime múkou, zalejeme vývarom a varíme. Okoreníme čierným ko...

Pórkovo - houbová polévka s pohankou

Pórkovo - houbová polévka s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší pórek, talířek hub, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, 1/2 šálku pohankové lámanky, 1-2 vejce, troška libečku, lžíce másla

Na másle zpěníme nadrobno nakrájený pórek, po chvíli přidáme plátky hub, ještě krátce osmahneme, zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme a vaříme. Když jsou houby a zelenina měkké, vklepneme do polévky vejce,...

Studentská polévka

Studentská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžička kmínu, špetka soli, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, špetka pepře, 1 sáček mražené zeleninové směsi

Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. V rendlíku rozpálíme máslo a cibuli na něm orestujeme, přidáme mraženou zeleninu a restujeme tak dlouho, dokud nepovolí. Přidáme prolisovaný česnek a ještě chvíli restujeme. Poté přidáme koření a zalijem...

Švýcarská sýrová polévka

Švýcarská sýrová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g Ementálu, 1000 ml masového vývaru, 200 ml bílého vína, 2 lžíce pokrájené pažitky, 4 plátky uzené slaniny, 1 cibule, sůl podle potřeby, 250 g toastového chleba (sendvičového)

Starší sendvič a syr pokrájame na malé kocky. Vložíme do polievkovej misy, zalejeme horúcim vývarom a necháme chvíľu postáť. Potom prilejeme víno, pridáme jemne pokrájanú pažitku alebo zelenú petržlenovú vňať a podľa chuti posolíme. Slaninu opečie...

Šunkové nočky do polévky

Šunkové nočky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g šunky, 1 vejce, 100 g taveného sýra, 1 hrneček strouhanky /dle potřeby/, trochu čerstvé pažitky nebo řeřichy, trochu čerstvé petrželky, špetïčka soli, špetka pepře

Do pomleté šunky přimícháme všechny přísady a vypracujeme těstíčko, které rozdělíme na poloviny a vyválíme do tvaru nudle o průměru asi 1,5 cm. Nožem krájíme menší kousky, které vložíme do polévky a uvaříme.

Hustá výborná polévka

Hustá výborná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g předem namočených fazolí, 5 brambor, 2 mrkve, 1/2 kedlubnu, 1 petržel, 1/2 celeru, 200 ml piva, 150 g slaniny, bobkový list, 1 cibule, kmín, máslo, hladká mouka, sůl, pepř

Do hrnce dáme namočené fazole, zalijeme 800 ml vody, přidáme kmín, bobkový list a vaříme do poloměkka. K fazolím přidáme brambory nakrájené na kostičky, veškerou zeleninu a vaříme ještě asi 30minut. Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na másle, př...

Polévka z kotrče skoro držťková

Polévka z kotrče skoro držťková

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, 2 stroužky česneku, 1/2 lžíce sladké papriky, lžíce majoránky, lžička drceného kmínu, petrželka, lžička pepře, sůl, 1 větší kotrč nebo více menších

Kotrč dobře očistíme od hlíny a jehličí, vykoupeme v několika vodách a rozkrájíme na menší kousky. Já ho ještě v cedníku proliju vařící vodou a nechám okapat. V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Dozlatova osmaženou ci...

Výborná chřestová polévka

Výborná chřestová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g chřestu, 0,5 lžičky tymiánu, 1-2 bobkové listy, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 400 ml drůbežího vývaru, 300 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, 0,5 lžičky citronové kůry, špetka muškátového oříšku, špetka soli, 1 lžička vegety nebo podravky, 2 lžíce smetany

Čerstvý chřest očistíme a nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce, přidáme část nasekaného tymiánu, bobkový list,prolisovaný česnek a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu a pod poklicí asi 10 minut vaříme. Odstavíme, vyndáme bobkový list a něk...

Olomoucká cibulačka

Olomoucká cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g tvarůžků, 4 velké cibule, 4 lžíce sádla, hladká mouka, toastový chléb, 2 kostky hovězího bujónu, sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na kolečka, zpěníme na sádle, zasypeme moukou. Orestujeme dozlatova a zalijeme 1l studené vody, přivedeme k varu, dáme bujony, osolíme, opepříme a vaříme 20 min. Před podáváním nastrouháme do talíře syreček, zalijeme horkou polévk...

Polévka s ovesnými knedlíčky

Polévka s ovesnými knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g měkkého másla, 80 g ovsa, 2 vejce, sůl, muškátový ořech, 1/2 l zeleninového vývaru, petrželka

Ovos zomelieme. Maslo vymiešame na krém a pridáme doň ovos a vajíčka. Výdatne ochutíme. Ak je masa na knedličky pririedka, zahustíme potrebným množstvom ovsených vločiek. Cesto necháme 30 min odležať. Zeleninový vývar necháme zovrieť. Čajovou lyži...

Polévka z tykve

Polévka z tykve

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 2 hrnečky zeleninového bujónu, 1,5 hrnečku rozvařené, propasírované tykve, 0,5 lžičky oregana, Tabasco

Cibuľu nadrobno pokrájame, tekvicové jadierka trocha opražíme na panvici. Cibuľu vložíme do polievkového hrnca a podusíme v 2 lyžice zeleninového vývaru. Pridáme zvyšné prísady okrem jadierok a 15 minút mierne povaríme.

Jelítková polévka

Jelítková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jelítka, 4 plátky anglické slaniny, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 2 stroužky česneku, troška pepře, 2 špetky soli, 1 lžíce majoránky, 3 lžíce krup

V hrnci dorůžova vyškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, zpěníme na ní nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Do hrnce vymačkáme obsah jelítek, krátce osmažíme a zalijeme vroucí vodou. Přidáme kostku masoxu, utřený česnek, pepř, sůl...

Pajšlová polévka

Pajšlová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg plící, 3 l vody, 2 mrkve, 1 celer, 1 cibule, 1 lžička pepře, 1 lžička nového koření, 4 bobkové listy, 1 lžička soli, 100 ml acidofilního mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce

Dobře omyté plíce dáme vařit do studené osolené vody spolu s očištěnoou celou zeleninou a kořením. Zvolna vaříme. Když je vše měkké, necháme vychladnout. Vývar scedíme a zavaříme do něho acidofilní mléko rozšlehané s moukou a alespoň 10 minut vaří...

Pivní polévka Gramatika

Pivní polévka Gramatika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g suchého chleba, špetka soli, 1 l světlého piva, špetka kmínu, 2 žloutky, 0,25 l smetany, 1 lžíce másla, 1 lžíce petržele

Tvrdý chléb rozdrcený na menší kousky zalijeme pivem, přidáme kmín a máslo a vaříme tak dlouho, až se chleba rozvaří. Prolisujeme cedníkem, ochutíme petrželkou a nakonec vmícháme žloutky, rozmíchané ve smetaně. Pak už nevaříme.

Drobková polévka s rýží

Drobková polévka s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích drobů, 20 ml olivového oleje, 150 g kořenové zeleniny, 50 g dlouhozrnné rýže, cca 1500 ml vody, sůl podle potřeby, troška mletého pepře, 1 lžíce petrželové ňati

Čisté drobky vložíme do studenej vody a varíme. Očistenú zeleninu pokrájame na malé kúsky, opražíme na oleji, pridáme k drobkom, osolíme a pridáme čierne korenie. Uvarené drobky oberieme, mäso posekame, do polievky zavaríme ryžu a nakoniec posekan...

Hrachová polévka s uzeným kolínkem

Hrachová polévka s uzeným kolínkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřové uzené koleno, 150 g suchého hrachu, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 4 stroužky roztřeného česneku, sůl podle potřeby, troška pepře, cca 1500 ml vody

Čisté údené kolienko dáme do studenej vody variť. Uvarené vyberieme, pridáme čistý vopred namočený hrach, Pokrájanú zeleninu, cibuľu, cesnak , korenie a necháme hrach rozvariť. Pred podávaním pridáme vykostené a na menšie kúsky pokrájané kolienko ...

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hlávkové kapusty, 50 ml olivového oleje, 50 g cibule, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, 150 g čerstvých hub, voda na podléváni, sůl podle potřeby, troška mletého pepře

Očistené pokrájané huby dáme na posekanú cibuľu opraženú na masti. Spolu popražíme, osolíme, podlejeme vodou a dusíme. Neskoršie pridáme očistený kel pokrájaný na rezance a spolu dovaríme. Potom zahustíme zapražkou, povaríme a okoreníme.

Mrkvová krémová polévka

Mrkvová krémová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 2 brambory, 1 cibule, 1 kostka drůbežího bujónu, špetka soli, troška pepře, pár lžiček zakysané smetany, pár lžic rostlinného oleje, 2-3 listy petržele

Na rozpáleném oleji orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme mrkev a brambory nakrájené na kousky a všechno zalijeme vodou. Přidáme bujón, osolíme a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem. Na talíři ozdobíme smetanou a petrželkou.

stránka: