Výborná chřestová polévka
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Čerstvý chřest očistíme a nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce, přidáme část nasekaného tymiánu, bobkový list, prolisovaný česnek a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu a pod poklicí asi 10 minut vaříme. Odstavíme, vyndáme bobkový list a několik kousků chřestu, které odložíme na ozdobení polévky. Zbytek rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou hmotu.
Na pánvi rozpustíme máslo, rozmícháme ho s moukou a dozlatova osmahneme, za stálého míchání pomalu přilijeme studené mléko a vše vyšleháme na hustý bešamel. Bešamel po částech vmícháme do polévky a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je hustá a hladká. Pokud se nám nepodaří bešamel rozmíchat, pomůžeme si ponorným mixérem a pak ještě krátce povaříme.
Na závěr polévku dochutíme solí, špetkou muškátového oříšku, jemně nastrouhanou citrónovou kůrou a podravkou. Rozdělíme ji do talířů a dozdobíme smetanou a zbylým chřestem.
30. 08. 2010