Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Polévka - stránka 9

Polévka z Halibuta

Polévka z Halibuta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g halibuta, 150 g hovězího masa ( pokrájeného na nudličky), 4 lžíce sojové omáčky, 4 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce opražených sezamovych semínek, sůl a pepř podle chuti, 50 ml olivového oleje, 1500 ml vody, 150-200 g tuřínu (nakrájeného na nudličky), 1/2 lžičky mletého zázvoru, 500 g sterilizovaných zelených fazolových lusků

Halibuta pokrájame na kocky a odložíme. Hovädzie mäso pokrájané na rezančeky, 2 lyžice sójovej omáčky, nadrobno pokrájané šalotky a cesnak rozotretý so soľou, sezam a mleté čierne korenie dáme do kastróla na olej a opekáme, kým mäso nezhnedne. Zal...

Sváteční polévka z bažanta

Sváteční polévka z bažanta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bažant, 1 cibule, 1 menší kořen bulvového celeru, 1 kořenová petržel, 1 středně velká kapusta, 6 kuličkek pepře, sůl podle chuti, 1500 ml masového vývaru, 1 lžička čerstvě posekané petrželové natě, 70 g slaniny

Očisteného a vypitvaného bažanta zvnútra dôkladne umyjeme a zvrchu posolíme. Opláchnutý kel rozkrájame asi na 8 dielikov a sparíme vodou. Do kastróla dáme tenké plátky slaniny, prisypeme cibuľu a koreňovú zeleninu, pokrájanú na kolieska, pridáme č...

Sýrové nudle do polévky

Sýrové nudle do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky strouhaného Camembertu, 1 vejce, 1 lžíce vody, 1 lžička polohrubé mouky, špetka soli, 1 lžička slunečnicového oleje

Sýr nastrouháme najemno. Rozšleháme vejce s vodou, solí, moukou a vmícháme sýr. Na teflonovou pánev dáme lžičku oleje a rozetřeme ho peroutkou. Pánev rozehřejeme a vlijeme na ní těsto. Osmažíme po obou stranách. Necháme mírně vychladnout a nakrájí...

Boršč á la Kuštar

Boršč á la Kuštar

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké kořeny červené řepy, 3-4 brambory, 1 velká cibule, 3 mrkve, 3 kořenové petržele, 2 stroužky česneku, 2 velké rajčata, 100 g kyselého zelí, 4 lžíce zakysané smetany, 1 kostka bylinkového bujónu, 100 g másla, sůl, vegetu, majoranku, bílé koření, podle chuti, 2 lžičky vinného octu, 100 g červeného zelí

Časť cvikle nakrájame na kocky, zvyšok postrúhame. Mrkvu, paradajky, petržlen ,zemiaky, kapustu a cibuľu nakrájame na kocky. Osmahneme na masle na panvici, aby sa zelenina nerozvarala. Do vriacej vody dáme zeleninový bujon, cviklu a varime 15-20 m...

Kyselo s houbami

Kyselo s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 1/4 l mléka, 4 velké brambory, 5 vajec, 1 hrst sušených nebo čerstvých hub, 2 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 1 lžička kmínu, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, pepř dle chuti

Oloupeme brambory, očistíme houby. Ty sušené zalijeme vodou a necháme nabobtnat, poté vymačkáme. Brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do poloměkka. Do hrnce nalijeme litr mléka, přidáme koření a osolíme. Do vroucího mléka přidáme houby, polom...

Gruzínska šurpa

Gruzínska šurpa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězího masa , 50 g sádla, 1 cibule, 1,5 l vývaru z kostí, 100 g mrkve, 150 g brambor, 30 g rajčatového protlaku, 5 kuliček pepře, 1 lžíce zelené petrželové natě, 1 lžička nasekaneho zeleného kopru, sůl podle chuti, 100 ml sladké smetany

Mäso pokrájame na väčšie kúsky, opražíme s cibuľkou pokrájanou nahrubo, zalejeme vývarom, pridáme čierne korenie, soľ a varíme, až kým je mäso skoro mäkké. Pred dovarením pridáme mrkvu pokrájanú na kolieska, zemiaky pokrájané na kocky a rajčiakový...

Dršťková polévka s kapií

Dršťková polévka s kapií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg drštěk, 3 velké cibule, 1-2 hlávky česneku, 1 lžička soli, 2 kostky masoxu, 1/4 lžičky mletého kmínu , 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, 3 lžičky mleté papriky, 1 červená kapie, 4 g majoránky, 1/2 lžičky mletého černého pepře

Dršťky očistíme a okrájíme případné nečistoty. Dobře je omyjeme a celé dáme vařit do tlakového hrnce. Jakmile se začnou vařit, tak je vypneme. Vodu slijeme a dáme opět čistou. Jak začnou vařit, tak opět vypneme a vodu slijeme. Ve třetí vodě dršťky...

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700-900 g brambor, 1 pórek, sůl a pepř dle chuti

Brambory oloupáme a nakrájíme na kostky, dáme do hrnce. Pórek rozkrojíme podélně na polovinu a pořádně jej omyjeme. Nakrájíme na kolečka a přidáme k bramborům. Do hrnce přilijeme asi 1,5 litru studené vody. Brambory i pórek by měli být asi 1cm pod...

Cuketová polévka se smetanou

Cuketová polévka se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 hrnky mladé nastrouhané cukety, 3 lžíce nastrouhané mrkve, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 l vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 250 ml smetany na vaření, 1 lžička cukru krupice

Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Usmažíme jí dorůžova a přidáme cuketu nakrájenou na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkev a česnek nakrájený na plátky. Zvolna opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Cuketa je dost vodnatá, takže se nebude ...

Mrkvová polévka s jogurtem a zázvorem

Mrkvová polévka s jogurtem a zázvorem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g mrkve, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky najemno nasekaného čerstvého zázvoru, 100 ml mléka, sůl a pepř dle chuti, 100 ml hustého bílého jogurtu

Mrkev si omyjeme a očistíme, neloupeme. Slupka mrkve má nejvíc živin, proto mrkev pouze pořádně očistíme. Nakrájíme si ji na kolečka a dáme prozatím stranou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci si rozpustíme máslo a dáme na něj...

Sýrové noky do rajské polévky

Sýrové noky do rajské polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g strouhaného sýra, 5 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 2 žloutky, špetka soli, špetka mletého pepře, špetka muškátového květu

Ze sýra, vajec, mouky, žloutků a koření připravíme těsto, ze kterého vykrajujeme malé noky. Vkládáme do horkého oleje a smažíme. Do polévky je dáváme až na talíři.

Cuketová polévka s koprem

Cuketová polévka s koprem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 3 lžíce na hrubo nastrouhané mrkve, 300 g cukety nakrájené na kostky, 2 bujóny, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce octa, 3 lžičky cukru

Na oleji usmažíme větší cibuli dorůžova a na ní krátce orestujeme nahrubo nastrouhanou mrkev. Zalijeme 1,5 litrem vody, přidáme na kostky nakrájenou neoloupanou cuketu a povaříme asi 10 minut. V troše vody rozmícháme kukuřičný škrob a vmícháme do ...

Kvasnicová polévková zavářka

Kvasnicová polévková zavářka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rostlinného oleje, 3 kostky droždí (42g), 1 vejce, sůl a pepř dle chuti, 100 g polohrubé mouky, 1 hrst petrželové nati

Na rozehřátý olej rozdrobíme kvasnice. Mícháme , dokud se kvasnice neroztečou a potom neztuhnou. Do vychladlých kvasnic přidáme vejce, trochu soli, pepře a rozmícháme. Potom přidáme polohrubou mouku a sušenou petrželku. Dobře promícháme a protlačí...

Rybí polévka z konzervy

Rybí polévka z konzervy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule, 1 hrneček nahrubo nastrouhané cukety, 1/2 hrnku nahrubo nastrouhané mrkve, 2 lžíce hladké mouky, kousek másla, 1,5 l vody, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 kostky libovolného bujónu, 1 konzerva rybiček v tomatě, 1 sterilovaná kapie, sůl a pepř dle chuti, polévkové tekuté koření dle chuti, špetka petrželky

Na 2 lžících oleje usmažíme 1 větší cibuli do růžova. Přidáme cuketu a mrkev. Odkryté pomalu opékáme asi 10 minut. Potom zahustíme trochou jíšky, kterou jsme udělali z másla a hladké mouky, přidáme 1,3 l vody a chvíli povaříme. Ve 2 dcl vody si ro...

Ředkvičková polévka s vejci

Ředkvičková polévka s vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg ředkviček, 2 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 2 vejce, 1,5 l vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 5 dkg strouhaného sýra Eidam, 1 lžička petrželové natě, 1 rohlík, 5 dkg uzeniny

Ředkvičky oloupeme (nemusíme) a nakrájíme na kostičky, které osmažíme na másle asi 3 minuty. Přidáme polohrubou mouku a smažíme dále do lehkého zrůžovění. Potom vmícháme rozšlehaná vejce a usmažíme jako míchaná vajíčka. Zalijeme vodou a vaříme asi...

Polévka s ovesnými vločkami a zeleninou

Polévka s ovesnými vločkami a zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g másla, 150 ml ovesných vloček, 2 l vody, 250 ml strouhané kedlubny , 250 ml strouhané mrkve , 1/2 většího bramboru , troška majoránky, troška petrželové nati, 2 kostky zeleninového bujónu, špetka mletého pepře

Na 1/2 cm plátku másla opražíme 150 ml ovesných vloček. Zalijeme 2 litry vody a vaříme asi 30 minut. Očistíme a nastrouháme nahrubo kedlubnu a mrkev, obojí po 250 ml. Zeleninu osmahneme na 1 cm plátku másla. Půlku bramboru nastrouháme, nebo romixu...

Miso polévka nejen na zimu

Miso polévka nejen na zimu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce Miso pasty, 4 houby shiitake, 60 g kořenové zeleniny, 1 svazek natí z jarní cibulky, 2 lžíce čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno, 800 ml zeleninového vývaru, 4 lžíce sezamového oleje

Nejprve si očistíme houby a zeleninu. Houby shiitake si nakrájíme na malé kousky a stejně tak si nakrájíme kořenovou zeleninu na tenké nudličky. Ve větším hrnci orestujeme na sezamovém oleji zeleninu a zalijeme ji vývarem (ne z kostky - ten je m...

Ovesná polévka

Ovesná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrnečků vody, 1/4 hrnečku ovesných vloček, 1 hrneček kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, špetka soli, troška pažitky

Ovesné vločky a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu orestujeme na másle. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Osolíme a dochutíme pažitkou. Můžeme zjemnit bílým jogurtem.

Rajčatová polévka s uzeninou a sýrem

Rajčatová polévka s uzeninou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 lžic slunečnicového oleje, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 l studené vody, 2 velká rajčata, 1 - 2 měkké pikantní klobásy, 2 lžíce sladkého nebo ostrého kečupu, 2 kostky hovězího bujónu, 5 dkg strouhaného sýra, troška petrželové natě

Připravíme si růžovou jíšku z 5 lžic oleje a 2 lžic polohrubé mouky. Zalijeme jí 1 litrem studené vody, přidáme oloupaná a na kostičky nakrájená 2 velká rajčata a vaříme asi 5 minut. Nakrájíme 1 - 2 klobásky a přidáme do polévky. Vmícháme 2 lžíce ...

Houbová česnečka

Houbová česnečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

talířek hub, kostka zeleninového bujónu, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, libeček

Očištěné houby nakrájíme na plátky a spolu se zeleninovým bujónem necháme 20 minut vařit. Pak přidáme rozetřený česnek se solí, všechno koření a už jen krátce povaříme. Nakonec do polévky přidáme nasekaný libeček a můžeme podávat. Podáváme s kos...

Bílá fazolačka

Bílá fazolačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva bílých fazolí, 1 kelímek smetany 12%, 2 brambory, kousek uzeného masa nebo šunkového salámu, špetka majoránky, ocet, sůl, pepř, Vegeta, jíška: kousek másla, troška hladké mouky

Plechovku fazolí vsypeme do hrnce a přidáme vodu, necháme pod pokličkou vařit přibližně 15 minut. Dále si přpravíme na kostičky nakrájené brambory spolu s uzeným či šunkou a dáme vařit spolu s fazolemi. Můžeme trochu osolit. Po změknutí fazolí a b...

Dobračka

Dobračka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tácek kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, 1 l vody, 3 lžíce instantní světlé jíšky, 1 lžíce Vegety

Všechnu zeleninu očistíme a nahrubo postrouháme. Zelené bylinky dáme stranou. Rozehřejeme máslo a zeleninu na něm osmažíme do voňava. Zasypeme Vegetou nebo podobnou směsí, ještě necháme znovu restovat. Zalijeme vodou, uvedeme do varu. Jíšku sype...

Houbová cibulačka

Houbová cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 talířek lesních hub nakrájených na plátky, kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, 4 lžíce bílého vína, petrželka, hrst strouhaného sýra

Cibuli nakrájíme na proužky a osmahneme je na rozehřátém oleji. Když cibule začíná zlátnout, přisypeme mouku, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme houby a bujón, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou houby měkké. Do polévky přilijeme víno a dochut...

Sladká krémová polévka

Sladká krémová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g dýně, 750 ml drůbežího vývaru, špetka skořice, špetka muškátového květu, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 40 ml podmáslí, 200 g batátů - sladkých brambor

Sladké brambory a dýni omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme vývar a nakrájenou zeleninu do něj vhodíme spolu se skořicí a muškátovým květem. Přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na minimum. Přiklopíme pokličkou a vaří...

Chlebová polévka s vejcem

Chlebová polévka s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1.5 l vody, 1 malá patka tvrdého chleba, 1 vejce, 2 kostky jakéhokoliv bujónu, 1 lžička oleje (nebo sádla), 1 hrst petrželové nati

Malou patku starého kmínového chleba namočíme asi na půl hodiny do 1,5 litru studené vody, poté dáme asi na 15 minut vařit. Chleba rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme 2 jakékoliv bujóny. Do polévky vlijeme rozšlehané vejce a necháme přejí...

stránka: