Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Polévka - stránka 6

Vločková polévka s cibulkou a mrkví

Vločková polévka s cibulkou a mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 jarních cibulek, 1 menší mrkev, 3 lžíce slunečnicového oleje, 5 lžic ovesných vloček, 1 vejce, 2 bujóny, 1250 ml vody

Cibulky očistíme, odkrojíme zelené části a nakrájíme na kolečka. Oškrábanou mrkev nastrouháme na hrubo. Na rozehřátém oleji vločky krátce opečeme, přidáme cibulku, mrkev a promícháme. Směs doplníme vejcem a mícháme do ztuhnutí vejce. Vše zalijeme ...

Mrkvová polévka i pro nejmenší

Mrkvová polévka i pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 5 mrkví nastrouhaných najemno, 3-4 lžíce krupice, sůl a pepř dle chuti, 1 vejce, 1 l zeleninového vývaru

Ve středním kastrůlku rozehřejeme máslo, na které vhodíme jemně nakrájenou mrkev. Chvíli na středním plameni smažíme (asi 3-4 minuty) a přisypeme krupici. Necháme ještě asi minutku osmahnout a zalijeme vodou, nebo vývarem. Vaříme asi 10 minut, oso...

Rajská polévka bez protlaku

Rajská polévka bez protlaku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 500 g rajčat, 1 menší cibulku najemno, 1 l drůbežího vývaru, 2 lžíce másla, 4 lžíce smetany ke šlehání, špetka soli a pepře dle chuti, špetka tymiánu dle chuti, špetka skořice na dochucení

Nejdříve si nachystáme rajčata. Nařízneme je do kříže a přelijeme vroucí vodou. Poté sloupneme slupku a nakrájíme nadrobno. Na olivovém oleji zpěníme cibulku, nakrájenou nadrobno, poté přilijeme polovinu vývaru a vhodíme rajčata. Vaříme na střední...

Hovězí polévka z mletého masa s nudlemi

Hovězí polévka z mletého masa s nudlemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g mletého hovězího masa, 2 l vody, sůl, kousek libečku, 4 kuličky pepře, 150 g mražené zeleninové směsi, 1 kostka hovězího bujónu, vlasové nudle

Mleté maso zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Přidáme sůl, libeček a kuličky pepře. Uvedeme do varu, přiklopíme poklicí a na mírném plameni vaříme asi 45 minut. Potom přidáme mraženou zeleninu, bujón a vaříme do změknutí zeleniny. Nudle uvaříme...

Letní zeleninová se zelenými fazolkami

Letní zeleninová se zelenými fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 1 cibule, kousek celeru, 1-2 mrkve, 1 střední cuketa, asi 3 hrsti fazolek (zelených fazolových lusků), 3 lžíce rajčatového protlaku, 1,25 l zeleninového vývaru, sůl a pepř podle chuti, 1/2 šálku rýže , 1 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka

Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme slaninu nakrájenou nadrobno, orestujeme a pak přihodíme připravenou zeleninu. Po chvilce přimícháme protlak, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme asi 5 mi...

Česnečka - rychlovka

Česnečka - rychlovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 ml vody, 1 kostka bujónu, 4 lžíce sušeného plátkového česneku, 1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžička sádla, sádlo na opečení, 1 lžička sušené petrželky, 1/2 starší housky

Polovinu starší housky nakrájíme na drobné kostičky a na sádle je osmažíme do zlatova. Do studené vody nasypeme plátky sušeného česneku. Přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Přidáme bujón a mrkev nastrouhanou na hrubo. Krátce povaříme, odstavíme, p...

Klobásová polévka

Klobásová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 brambory, 1 cibule, 1 mrkev, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička soli, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce drceného kmínu, 2 stroužky česneku, 2 ostravské klobásy, 3 lžičky slunečnicového oleje, 1 lžička oregana, 1 lžička bílého pepře, 1 lžička petrželové natě

Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme na kousky pokrájené klobásy a společně osmažíme. Vmícháme mouku a lžičku mleté papriky, zalijeme vodou (asi litr). Osolíme, přidáme na kostičky pokrájené brambory a mrkev, opepříme, okořeníme ore...

Mexická polévka I.

Mexická polévka I.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mrkve, 150 g cibule, 150 g česneku, 50 g oleje, 100 g nudliček do polévky, 15 g fahitas koření (grilovací koření), 200 g sterilovaných fazolí, 8 g chilli, 15 g červené mleté papriky, cukr a sůl dle potřeby, 1,5 l vody, 1 ledový salát, chipsy

Orestujeme mrkev, cibulku, česnek, přidáme červenou papriku a zalijeme vodou. Necháme cca 15 min. provařit a nasypeme vlasové nudle, chilli a fahitas koření. Když jsou nudličky polovařené, přidáme sterilované fazole i s nálevem a necháme ještě 5 m...

Rajská polévka z protlaku

Rajská polévka z protlaku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 2 kuličky nového koření, sůl, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžičky koření na bylinkové máslo

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Na rozehřátém oleji jí usmažíme do sklovita, přidáme lžíci hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme jí 1 litrem studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření a vaříme 20 minut. Koření vyjmeme a zák...

Polévka  ze zelených fazolek

Polévka ze zelených fazolek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g fazolek (zelené fazolové lusky), 1 malá mrkev, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 1/4 l mléka, kousek natě libečku, petrželová nať, sůl dle chuti

Fazolky, mrkev nakrajíme, vsypeme do osolené vařicí vody a vaříme až téměř do změknutí. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme trochou vody a vaříme čtvrt hodiny. Přidáme fazolky i s vývarem, libeček, sůl a vaříme pět minut. Libeček vy...

Mexická polévka

Mexická polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 5 paprik, 2 stroužky česneku, 1 konzerva červených fazolí, 1 konzerva bílých fazolí v rajčatové omáčce, 2 konzervy rajčatového protlaku, 1 cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli

Do hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mleté maso, přidáme chilli (podle chuti), rajský protlak, pepř a sůl. Podlijeme trošku vody a necháme dusit. Asi v polovině vaření přidáme na velmi malé kostičky nakrájené papriky a vaříme. Před dokončením v...

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg dýně hokkaidó, 2 šalotky nebo menší cibule, 65 g čerstvého zázvoru, 1 lžička sušeného chilli, 120 ml kokosového mléka (dá se použít i smetana ke šlehání, ale jídlo nebude mít tak autentickou chuť), 1 l zeleninového vývaru, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, mořská sůl a čerstvě umletý pepř dle potřeby

Dýni a šalotku nakrájejte na menší kousky a nastrouhejte zázvor. V hrnci nechte rozehřát olej, pak přidejte dýni, kterou budete pomalu restovat, po chvíli i zázvor a šalotku. Vše smažte, dokud nebude zelenina měkká, takže asi 8–10 minut. Změklou z...

Česnečka z pohankového mlýna

Česnečka z pohankového mlýna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

jedna lžíce másla, 60 g anglické slaniny, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka podle chuti, 3 - 4 stroužky česneku, 1 hrneček pohankové lámanky, 1 vejce, petrželka

Na rozpuštěnou lžíci másla vhodíme slaninu nakrájenou na malé kostičky a opečeme. Po chvíli zasypeme lžící hladké mouky a usmažíme jíšku. Zalijeme vodou, promícháme, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Chvilku provaříme, asi po 10 mi...

Polévka z hlívy s vejcem

Polévka z hlívy s vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hlívy ústřičné, 1 špetka kmínu, 1 l vody, máslo dle potřeby, 1 lžíce hladké mouky, 1 bujón, 1 vejce, 1 lžíce sýra Niva, sušená petrželka

Z másla a vrchovaté lžíce hladké mouky připravíme světlou jíšku. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme jí do hrnce, zalijeme vodou, přidáme špetku kmínu a uvedeme do varu. Po 5 minutách vmícháme máslovou jíšku a vařím...

Koprová polévka se smetanou

Koprová polévka se smetanou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 - 4 brambory, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 1000 ml vody, kopr dle chuti, 3 lžičky octu, 250 ml smetany 10%, 1/2 lžičky soli, 1 hovězí nebo zeleninový bujón, 2 vejce

Máslo rozpustíme, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmícháme a uvedeme do varu. Osolíme a vložíme oškrábané na kostičky nakrájené brambory. Vaříme za občasného zamíchání na mírném plameni asi 20 minut, nebo do zm...

Kvasnicová polévka s mrkví

Kvasnicová polévka s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka droždí (kvasnice), 1 plátek másla, 1 menší mrkev, 1 kostka bujónu, sůl dle potřeby, mletý černý pepř, 1 vejce, 750 ml vody, petrželová nať

Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemno. V kastrolu rozpustíme máslo a přidáme rozdrobené kvasnice. Na mírném plameni je za stálého míchání necháme rozpustit. Mícháme tak dlouho, až zhoustnou a začnou se oddělovat od másla. Přidáme jemně n...

Chřestový krém

Chřestový krém

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kousek kuřecího prsa, 250 g čerstvého chřestu, 2 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 2 g bílého pepře, 1 g muškátového ořechu, špetka soli, 125 ml smetany, 1 žloutek, 1 lžíce pažitky, 4 plátky veky

Kuřecí prso uvaříme zvolna doměkka v osolené vodě. Chřest oloupeme, oddělíme hlavičky a uvaříme jej doměkka a rozmixujeme. Hlavičky uvaříme zvlášť. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou okořeníme, zalijeme vývarem z kuřecích prsíček a...

Žampiónová polévka s knedlíčky

Žampiónová polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g žampiónů, sušená petrželka, 2 kostky bujónu, 4 lžíce instantní světlé jíšky, 1 plátek másla, 1250 ml vody, slaninové knedlíčky s petrželkou

Žampióny očistíme a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené žampióny a za občasného zamíchání je na středním plameni opečeme. Žampióny nejprve pustí šťávu. Mícháme asi 8 - 10 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří. ...

Ředkvičková polévka s celerem

Ředkvičková polévka s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 svazky ředkviček i s lístky, 1/4 celeru, lžíce másla, lžíce polohrubé mouky, sůl a pepř podle chuti, kostka zeleninového bujónu, zakysaná smetana

Z ředkviček odstraníme zvadlé listy a ostatní dobře omyjeme. Asi tři ředkvičky si odložíme stranou na ozdobu a zbytek rozkrájíme na kousky. Ředkvičkové listy dáme do cedníku a spaříme vařící vodou. Ihned ochladíme studenou vodou, přebytečnou tekut...

Žampiónová polévka s fazolemi

Žampiónová polévka s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brambor, 100 g žampiónů, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, špetka kmínu, 2 bujóny nebo sůl, 2 l vody, instantní světlá jíška, sušená petrželka, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostky. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky. Vložíme do hrnce s vroucí vodou a kmínem a uvaříme skoro do měkka. Polévku zahustíme jíškou, ochutíme bujóny, nebo solí a povaříme. Na závěr přidáme do polévky ...

Francouzská z míchané zeleniny

Francouzská z míchané zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 ks pórku, 2 ks mrkve, 50 g másla, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 500 g brambor, sůl dle chuti, troška cukru krystal, 1250 ml vody

Zeleninu nakrájíme na kousky a osmažíme na másle. Přidáme na kousky nakrájené brambory, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Vše rozmixujeme, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Do hotové polévky přilijeme smetanu a okořeníme petrželkou. ...

Rybí polévka s půlměsíčky

Rybí polévka s půlměsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší kapr, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1/2 menšího celeru, 1 lžíce soli, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 1 lžíce másla, 1 veka, 1 lžíce Vegety, 3 lžíce Maggi

Kapra zbavíme šupin, vykucháme a maso i vnitřnosti omyjeme pod vodou. Hlavu odkrojíme a rybu nakrájíme na větší kusy a vše vložíme do hrnce se studenou vodou. Osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Poté oheň ztlumíme a ještě 40 minut necháme táhno...

Bramborová polévka s fazolemi

Bramborová polévka s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 3 střední brambory, 1 cibule, špetka mletého kmínu, sůl dle potřeby, 2 bujóny, 5 lžic světlé instantní jíšky, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, 1 lžíce sušené petrželky, 2 lžíce slunečnicového oleje

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme na oleji do lehkého zrůžovění. Přidáme oškrábané, omyté a na kostičky nakrájené brambory a krátce je opečeme. Zalijeme vodou, přidáme kmín, sůl a vaříme, dokud brambory nezměknou. Polévku zahustíme j...

Šípková polévka

Šípková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g šípků, 1 l vody, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžička cukru, špetka soli, 6 kousků černého chleba

Šípky rozpůlíme, zbavíme stopek, okvětí a semen, dobře je omyjeme a vaříme ve vodě se špetkou soli asi 30 minut. Potom je protřeme sítem nebo rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozšleháme ji s vodou a povaříme. Přidáme šípkový ...

Polévka z kvašených okurek

Polévka z kvašených okurek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kvašených okurek, 200 g vepřového mletého masa, 100 g rýže, sůl a pepř dle potřeby, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, 1 balení sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky

Z mletého masa, rýže, soli, vajec, pepře a česneku připravíme knedlíčky. Do vody dáme kostku masoxu, přivedeme k varu, přidáme nahrubo nastrouhané okurky a knedlíčky. Nakonec přilijeme smetanu smíchanou s hladkou moukou a ještě chvíli povaříme.

stránka: