Křišťálový třešňový koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do mouky přimícháme špetku soli, přilijeme vodu a přidáme máslo. Rychle zpracujeme na hladké těsto a dáme aspoň na 30 minut odležet do chladu.
Do kastrůlku dáme 2 lžíce vody, přisypeme 3 lžíce cukru, 2 lžičky vanilkového cukru a přivedeme k varu. Do vařícího roztoku přisypeme odpeckované třešně, promícháme, přihodíme máslo a zahustíme Solamylem rozmíchaným v trošce studené vody. Hustota náplně má být asi jako pudink. Odstavíme a vmícháme rum a mandlové aroma.
Odpočinuté těsto rozdělíme na dvě nestejně velké části. Větší část rovnoměrně rozválíme a vložíme do koláčové formy, snažíme se, aby kraje těsta přesahovaly přes formu.
Na těsto nalijeme připravenou náplň.
Z menší odložené části vyválíme kolo, vykrojíme do něj několik ozdobných otvorů a opatrně ho položíme na náplň. Kraje obou dílů těsta k sobě dobře přimáčkneme, aby nám při pečení náplň nevytékala. Z vykrojených zbytků těsta můžeme ještě přidělat ozdoby navrch koláče.
Koláč potřeme mlékem a posypeme krystalovým cukrem.
Vložíme ho do trouby a při 180°C pečeme asi 35 minut.
Tip k receptu
Před krájením musíme koláč nechat dobře vychladit, aby nám náplň dobře ztuhla.
Nejlepší je druhý den odleželý a vychlazený.
31. 05. 2011
Podobné recepty
Recenze
Přidat recenzi
dušanka 02. 11. 2016, 20:53

katka16031 14. 02. 2018, 11:45

palino 09. 11. 2019, 19:58

Svetlana 03. 12. 2019, 11:29
Ellis 18. 06. 2011, 12:04
Angel 666 18. 06. 2011, 15:22
Ellis 20. 06. 2011, 11:50
katka16031 11. 08. 2016, 21:07