Křišťálový třešňový koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do mouky přimícháme špetku soli, přilijeme vodu a přidáme máslo. Rychle zpracujeme na hladké těsto a dáme aspoň na 30 minut odležet do chladu.
Do kastrůlku dáme 2 lžíce vody, přisypeme 3 lžíce cukru, 2 lžičky vanilkového cukru a přivedeme k varu. Do vařícího roztoku přisypeme odpeckované třešně, promícháme, přihodíme máslo a zahustíme Solamylem rozmíchaným v trošce studené vody. Hustota náplně má být asi jako pudink. Odstavíme a vmícháme rum a mandlové aroma.
Odpočinuté těsto rozdělíme na dvě nestejně velké části. Větší část rovnoměrně rozválíme a vložíme do koláčové formy, snažíme se, aby kraje těsta přesahovaly přes formu. Na těsto nalijeme připravenou náplň. Z menší odložené části vyválíme kolo, vykrojíme do něj několik ozdobných otvorů a opatrně ho položíme na náplň. Kraje obou dílů těsta k sobě dobře přimáčkneme, aby nám při pečení náplň nevytékala.
Z vykrojených zbytků těsta můžeme ještě přidělat ozdoby navrch koláče. Koláč potřeme mlékem a posypeme krystalovým cukrem. Vložíme ho do trouby a při 180°C pečeme asi 35 minut.
Tip k receptu
Před krájením musíme koláč nechat dobře vychladit, aby nám náplň dobře ztuhla.
Nejlepší je druhý den odleželý a vychlazený.
01. 06. 2011