Listové kapsy s broskví
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Listové těsto spojujeme ze dvou odlišných hmot.
1) tuhé máslo s prosátou moukou (100 g) rychle vypracujeme v těsto, které dáme minimálně na 2 hodiny odpočinout do chladu
2) Smícháme vlažnou vodu s octem, solí a žloutky. Postupně tekutou směs přiléváme do zbytku prosáté mouky a vypracujeme v těsto. To pořádně rukama vypracujeme, hněteme dokud se nezačnou dělat ,,puchýřky“. V případě, že je těsto příliš tuhé, přidáme trochu vlažné vody. Také toto těsto necháme ve fólii odpočinout v chladu nejméně 2 hodiny.
První tukové těsto rozválíme na plát asi 2 cm vysoký. Položíme je na druhé těsto, které jsme vyváleli na plát asi půl centimetru silný. Srolujeme do rolády, tu rozválíme jednonásobně do délky, dvojnásobně do šířky. Z kratších stran poskládáme obdélník dovnitř a opakujeme alespoň 3krát. Na těsto netlačíme, nataháme, nesmí se porušit jednotlivé vrstvy. Nakonec těsto necháme ve fólii opět v chladu odpočinout, nejlépe přes noc, minimálně 5 hodin.
Z těsta vyválíme plát, nakrájíme čtverce, poklademe půlkou broskví, spojíme dle libosti (trojúhelníky či čtverhránky s jen ohnutými rohy), potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě.
Tip k receptu
Samozřejmě můžeme použít těsto listové koupené a jakékoli jiné ovoce či náplň.
Zuzana Mellenová27. 04. 2009