Nakládání okurek
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Okurky řádně očistíme od chloupků kartáčkem a omyjeme pod tekoucí vodou. Pomocí octu a vody si připravíme nálev Pikanta dle návodu. Mezitím, co se bude nálev vařit, připravíme si 1l sklenice na zavařování i s víčky. Dbáme na to, aby byly sklenice řádně umyty, aby se nám v nich okurky nezakalily nebo nezkazily. Načistíme si zeleninu a omyjeme ji. Na dno sklenice pak dáme 2 kolečka mrkve, 2-3 kolečka křenu a jednu malou snítku kopru (je velice aromatický, takže opravdu jen malou snítku) a 1/2 tenkého kolečka cibule. Poté začneme do sklenice utlačovat omyté okurky. Až je sklenice plná, naložíme nahoru stejný poměr zeleniny, jako jsme dávali na dno sklenice. Vše zalijeme připraveným nálevem a sklenici utěsníme. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny okurky. Připravíme si plech do trouby, na jehož dno dáme starou utěrku nebo ručník a zalijeme ho vodou, aby byl zcela ponořen a v plechu byla voda tak cca 5 cm. Naklademe na něj sklenice okurek s dobře uzavřeným víčkem a necháme sterilizovat 15 min. v předehřáté troubě na 130-150 °C. Pokud máme rádi okurky měkčí, necháme je tam déle. Po 15 minutách vytáhneme opatrně sklenice z trouby a postavíme je víčkem dolů, abychom zjistili, zda netečou a sterilizace proběhla v pořádku. Zavařené okurky necháme takto vychladnout a uschováme je na chladnější tmavé místo.
Tip k receptu
Pokud překročíme limit 15 minut sterilizace, okurky nebudou tvrdé a křupavé. Zavařujeme co nejmenší okurky, protože ty mají pak nejlepší chuť.
Šéfredaktor16. 08. 2009