Nakládání okurek

Obtížnost

Čas přípravy

2h 0min
Čas vaření
20min

Celkový čas

2h 20min

Porce


Nutriční hodnoty

644 kalorií
60.0g cukrů
0.0g tuků
30.0g bílkovin


Příprava

Okurky řádně očistíme od chloupků kartáčkem a omyjeme pod tekoucí vodou. Pomocí octu a vody si připravíme nálev Pikanta dle návodu. Mezitím, co se bude nálev vařit, připravíme si 1l sklenice na zavařování i s víčky. Dbáme na to, aby byly sklenice řádně umyty, aby se nám v nich okurky nezakalily nebo nezkazily. Načistíme si zeleninu a omyjeme ji. Na dno sklenice pak dáme 2 kolečka mrkve, 2-3 kolečka křenu a jednu malou snítku kopru (je velice aromatický, takže opravdu jen malou snítku) a 1/2 tenkého kolečka cibule. Poté začneme do sklenice utlačovat omyté okurky. Až je sklenice plná, naložíme nahoru stejný poměr zeleniny, jako jsme dávali na dno sklenice. Vše zalijeme připraveným nálevem a sklenici utěsníme. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny okurky. Připravíme si plech do trouby, na jehož dno dáme starou utěrku nebo ručník a zalijeme ho vodou, aby byl zcela ponořen a v plechu byla voda tak cca 5 cm. Naklademe na něj sklenice okurek s dobře uzavřeným víčkem a necháme sterilizovat 15 min. v předehřáté troubě na 130-150 °C. Pokud máme rádi okurky měkčí, necháme je tam déle. Po 15 minutách vytáhneme opatrně sklenice z trouby a postavíme je víčkem dolů, abychom zjistili, zda netečou a sterilizace proběhla v pořádku. Zavařené okurky necháme takto vychladnout a uschováme je na chladnější tmavé místo.

Tip k receptu

Pokud překročíme limit 15 minut sterilizace, okurky nebudou tvrdé a křupavé. Zavařujeme co nejmenší okurky, protože ty mají pak nejlepší chuť.

přidejte na:
Šéfredaktor

16. 08. 2009

Další recepty


Přidat recenzi
dušanka
vyborný návod na prípravu nakladaných uhoriek

23. 01. 2017, 12:25

majka
dobrý recept na nakldané uhorky

27. 02. 2017, 19:47

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.