Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 226

Slovenská nádivka

Slovenská nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

9 housek, 18 vajec + 4 uvařené natvrdo, 2 lžíce petrželky, 3/4 lžičky Sody bikarbóny, 3 domácí klobásy, 150 g slaniny, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Klobásu uvaríme domäkka a nakrájame na kolieska. Žemle namočíme do studenej vody a necháme rozmočiť, slaninu nakrájame na malé kocky. Vajcia rozbijeme, v miske rozšľaháme a pridáme k riadne vyžmýkaným žemliam. Pridáme nakrájanú klobásu, slaninu, ...

Šišky

Šišky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 1 lžička citronové kůry, 40 g droždí (kvasnice), 750 ml mléka, 4 žloutky, 80 g cukru moučka, 100 g másla, špetka soli, 2 lžíce rumu, 1 sklenka džemu

Múku preosejeme, pridáme citrónovú kôru, droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, rozpustené maslo, soľ, rum a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryté necháme nakysnúť. Pracovnú dosku posypeme múkou, cesto vyvaľk...

Kávové zrno

Kávové zrno

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g piškotů , 140 g másla, 50 g cukru moučky, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g nasekaných rozinek, 4 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, troška skořice, hrst vlašských ořechů nebo mandlí jako jádra zrn, 1 balení čokoládové polevy

Piškoty nastrouháme, smícháme je s ostatními přísadami a vypracujeme polotuhé těsto, které necháme ztuhnout v chladničce. Potom tvarujeme kávová zrna asi 3 cm velká, do kterých zabalíme ořech nebo mandli. Opět dáme ztuhnout a nakonec máčím...

Čokoládový dezertík

Čokoládový dezertík

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 150 g cukru moučky, 25 g kakaa, 150 g tmavé čokolády

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ušleháme s cukrem. Přimícháme kakao a čokoládu a opatrně přimícháme tuhý sníh, ušlehaný z bílků. Směs dáme do vymazané dortové formy a v předehřáté troubě na 180 stupňů pečeme 35 minut. Necháme vychladnout a při ...

Maso s těstovinami na kari

Maso s těstovinami na kari

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 1 lžíce kari koření, špetka soli, 250 g malých těstovin, 100 g Eidamu (Edam), 30 ml kravského mléka, 2 vejce

Těstoviny uvaříme a scedíme. Mleté maso smíchéme s kari, osolíme a opečeme na rozpáleném oleji. Poté ho smícháme s uvařenými těstovinami a naskládáme do zapékací misky. Posypeme sýrem a polijeme mlékem, rozšlehaným s vajíčky. Zapečeme.

Meruňkové kuře

Meruňkové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ml aceto balsamico, 4 ks kuřecích prsou, 1 lžíce škrobové moučky, 1 cibule, 300 ml drůbežího vývaru, 2 lžíce meruňkové marmelády, 1/2 lžičky tymiánu, špetka soli, špetka pepře, asi 2 lžíce rostlinného oleje

Kuřecí maso naklepeme, nakrájíme na menší kousky, obalíme ve škrobové moučce, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme na oleji. Vyndáme a necháme v teple. Do pánve nasypeme najemno nakrájenou cibuli, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme mer...

Uzené maso v kysaném zelí

Uzené maso v kysaném zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g uzeného masa, 500 g brambor, 500 g kyselého zelí, 50 g slaniny, 50 g sádla, 1 cibule, 200 ml sladké smetany, špetka kmínu, špetka pepře, špetka soli

Předem si uvaříme brambory. Pekáček vymažeme sádlem, vložíme na plátky nakrájené vychladlé brambory, pokmínujeme, opepříme a osolíme. Na brambory klademe plátky uzeného masa a pokryjeme je zelím, podušeným na slanině a cibulce. Nakonec zalijeme sm...

Zapečené hermelínové brambory

Zapečené hermelínové brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 větších brambor, 1 cibule, 1 červená cibule, 1 velký hermelín, 100 g Nivy, 100 g měkkého salámu, 80 g Eidamu (Edam), 1 balení smetany (250 ml), špetka soli

Brambory nakrájíme na menší kousky, ostatní suroviny také. Oba druhy cibule nakrájíme na tenká půlkolečka. Vše smícháme dohromady, podle potřeby můžeme osolit a nasypeme do zapékací mísy. Zalijeme smetanou a pečeme asi 35 minut, dokud se všechny s...

Rychlý uzeninový guláš

Rychlý uzeninový guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g uzeniny, 1 cibule, 60 ml olivového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 papriky (kapie), 1 lžíce Worcesterské (Worcesterová) omáčky, troška mleté papriky , špetka soli

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou uzeninu a rajčatový protlak. Osmažíme, až se olej odděluje od protlaku, pak vmícháme mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky, worcester a sůl a prohřejeme. Podáváme s ...

Kabanos zapečený se zelím

Kabanos zapečený se zelím

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g Kabanosu, 1 balení kyselého zelí, 1 cibule, 20 ml olivového oleje, 100 ml sladké smetany, špetka mleté papriky

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku, přidáme pokrájené zelí, trochu vody nebo nálevu ze zelí a krátce podusíme. Polovinu zelí urovnáme do 4 zapékacích misek, na ně vložíme na kolečka nakrájený kabanos, na ně opět z...

Bruschetta

Bruschetta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat, 5 stroužků česneku, 100 ml olivového oleje, 2 červené cibule, 1 svazek čerstvé bazalky, špetka pepře, 1 lžička sušeného oregana, špetka soli

Paradajky umyjeme a spolu s cibuľkami nakrájame na drobné kocky. Cesnak prelisujeme alebo nakrájame na jemno. Suroviny zmiešame, dochutíme soľou, korením, oreganom, nasekanou čerstvou bazalkou a pokvapkáme olivovým olejom. Hotovú bruschettu nechám...

Falešná svíčková omáčka s knedlíkem a hovězím zadním

Falešná svíčková omáčka s knedlíkem a hovězím zadním

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250-500 g hovězího zadního, asi 5 mrkví, 2-3 petržele, kousek bulvového celeru, 1 cibule, 500 ml mléka, 3-5 lžic hladké mouky, 1 sklenka sladké smetany, 2-3 lžičky soli, 2-4 bobkové listy

Maso rozdělíme na tři stejné díly a spolu s kořenovou zeleninou vaříme doměkka, po uvaření vše scedíme. Do části vývaru přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a vše pořádně rozmixujeme, poté zahustíme záklechtkou, udělanou z mléka a z hl...

Jehněčí ragů s  jahodami

Jehněčí ragů s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g listového těsta, 500 g jehněčí kýty, 300 g žampionů, 1 cibule, 3 lžíce rostlinného oleje, 100 g tvrdého sýra, 250 g jahod, sůl, pepř, citronová šťáva, šálek masového vývaru nebo bílého vína, sladká smetana

Z listového těsta upečeme paštičky, košíčky, které budeme plnit masovou směsí, uchováme je v teple. Maso nakrájíme na maličké kousky a opečeme na oleji spolu s nakrájenou cibulí. Přidáme nakrájené žampiony a restujeme. Přilijeme vývar /víno/ a zvo...

Mrkvová pomazánka se sýrem a cibulí

Mrkvová pomazánka se sýrem a cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g rostlinného tuku, 3 trojúhelníčky taveného sýra, 125 g mrkve, 60 g cibule, 2-3 lžíce bílého jogurtu nebo krémové smetany, sůl

Rostlinný tuk vyšleháme do pěny, přidáme nastrouhané trojúhelníčky sýra, strouhanou mrkev, jemně nakrájenou cibuli, bílý jogurt nebo smetanu, sůl a vše dobře promícháme.

Vaječná pomazánka s česnekem

Vaječná pomazánka s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce Ramy máslové, 1-2 lžičky soli, asi 2 lžíce mléka, 1 sterilovaná okurka, kousek sterilované kapie

Vařená vejce jemně nastrouháme. Ramu rozetřeme se solí, přidáme vejce, mléko, prolisovaný česnek a napěníme. Nakonec vmícháme drobně nakrájenou okurku a kapii.

Výborné kremrole

Výborné kremrole

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 bílků, 20 dkg cukru moučka, 1 listové těsto, 1/4 kostky másla

Rozválené těsto si nakrájíme rádýlkem na proužky cca 3 cm široké a 25 cm dlouhé a namotáváme na kovové trubičky potřené rozpuštěným máslem. Klademe na vymazaný plech, kde je ještě potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova. V horké vodní lázni ...

Pařížské jahodové řezy

Pařížské jahodové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec, 250 g cukru moučky, 150 g hrubé mouky, 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 250 g másla, 1500 g jahod, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 150 g čokolády na vaření

Deň pred pečením si uvaríme salko v dostatočnom množstve vody, varíme ho asi 2 hodiny. Necháme vychladnúť. Tiež si pripravíme čokoládovú šľahačku. Šľahačkové smotany dáme menšieho kastróla, pridáme 100 g nalámanej čokolády a necháme prejsť varom. ...

Kuře na řecký způsob

Kuře na řecký způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 kg brambor, 1 lžička soli, 1 lžička Vegety, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžička kari koření, 2 cibule, 100 ml rostlinného oleje, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 1 lžíce Dijonské hořčice, 1 jablko, 200 g strouhaného sýra, špetka pepře

Brambory, mrkev a cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka a dáme do mísy. Pokapeme olejem, smícháme s nasekaným česnekem, grilovacím kořením, vegetou a hořčicí. Necháme asi hodinu marinovat. Maso umyjeme, osolíme, opepříme, posypeme vegetou, karí ko...

Pomazánka z drůbežího masa

Pomazánka z drůbežího masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 talířek pečeného drůbežího masa, 2 lžíce másla, 1 vejce natvrdo, Worcesterská (Worcesterová) omáčka, sůl, tuk a šťáva z vypečeného masa

Drůbeží maso umeleme dvakrát na masovém mlýnku s přídavkem dvou lžic šťávy z pečeně (bez přídavku šťávy by umleté maso bylo suché). Změklé máslo rozetřeme se solí, přidáme drůbeží maso, jemně nakrájené vejce, worcestrovou omáčku a napěníme. Podle ...

Grilované rozmarýnové žampiony

Grilované rozmarýnové žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 žampionů, 200 g plátků anglické slaniny, 1 svazek rozmarýnu, špetka pepře, špetka soli

Z větviček rozmarýnu odrháme lístky a na konci je seřízneme do špičky. Hlavičky žampionů očistíme, omyjeme a osušíme. Lehce je osolíme a opepříme a napichujeme na improvizované rozmarýnové jehly. Špízy rozložíme na plech vyložený pečícím papírem...

Café granité

Café granité

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 g jemně mleté kávy, 1 citrón, 2 lžičky cukru krystal, 200 ml vody

Z jemně mleté kávy a poloviny vody připravíme espresso. Osladíme ho jednou lžičkou cukru, necháme vychladnout a dáme zamrazit. Vy zbylé vodě rozpustíme lžičku cukru a vymáčkáme šťávy asi z 1/8 citronu. Rovněž zamrazíme. Zmraženou kávu přendáme do ...

Zeleninová pomazánka

Zeleninová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg másla, 10 dkg zelených paprik, 2 rajčata, 1 cibule, 2 karotky, 1 vejce natvrdo, 1 lžička hořčice, mletý pepř, sůl

Máslo vyšleháme do pěny, přidáme nadrobno krájenou papriku, rajčata a cibuli, nastrouhanou karotku a vejce natvrdo, hořčici, sůl, pepř a vše dobře promícháme.

Špenátové mufinky

Špenátové mufinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec, 8 lžic mléka, 1 stroužek česneku, pepř, sůl, 250 g listového špenátu, máslo na vymazání formiček

Vypraný špenát spaříme horkou vodou. Vejce rozmícháme s mlékem, solí, pepřem a utřeným česnekem. Vmícháme pokrájený špenát. Mufinkové formičky vyložíme papírovými košíčky vytřené máslem a naplníme připravenou směsí. Zvolna upečeme.

Rajčata plněná kuřecím salátem

Rajčata plněná kuřecím salátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g pečeného nebo grilovaného kuřete, 1 vařená mladá mrkev, 1 jablko, 3 lžíce čerstvého nebo sterilovaného hrášku, majonéza, citronová šťáva, cukr, sůl, 8 rajčat

Studené kuřecí maso, mrkev a oloupané jablko nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný hrášek, majonézu, citrónovou šťávu nebo ocet, cukr, sůl a lehce promícháme. Z omytých a osušených rajčat seřízneme vršky, vnitřky vydlabeme lžičkou, dužinu vmíchám...

Křehká bábovka

Křehká bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

13 dkg Hery, 10 dkg cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 10 dkg pískového cukru, 5 žloutků, 1 vejce, 40 dkg polohrubé mouky, 1 vanilkový pudink, 1 prášek do pečiva, 5 bílků vyšlehaných do sněhu, 1 smetana ke šlehání (šlehačka)

Heru ušleháme s cukry s vejcem a žloutky do husté pěny. Přidáme polovinu mouky smíchanou s vanilkovým pudinkem, rozkvedlanou šlehačkou a dobře promícháme. Nakonec vmícháme zbylou mouku smíchanou s práškem do pečiva a po částech přidáme pevně ušleh...

stránka: