Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 229

Kávová bábovka

Kávová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 250 g Hery nebo Lukany, 320 g cukru moučka (já dávám méně), 375 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžičky instantní kávy, kakao, ořechy

Uvaříme instantní kávu do 2 dcl hrnečku. Necháme vychladnout. Ušleháme v míse žloutky, tuk, cukr, pak přidáme mouku, ořechy, prášek, kakao - nemusí být, přiléváme vychladlou kávu a nakonec sníh. Dáme do bábovky a pečeme zvolna asi 60 minut - musí ...

Klobásy zapečené v kynutém těstě

Klobásy zapečené v kynutém těstě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, sůl, 2 žloutky, 80 g tuku nebo 2 lžíce oleje, 20-30 g droždí, 500-600 g ostravské nebo moravské klobásy, mléko

Připravíme si a vypracujeme slané kynuté těsto jako na buchty a necháme ho vykynout. Z vykynutého těsta tvoříme asi 1 cm vysoké čtverečky, balíme do nich po jedné nožce klobásy, necháme ještě chvíli vykynout, potřeme tukem nebo vejcem a zvolna peč...

Smetanové cibulové pyré

Smetanové cibulové pyré

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg cibule, 50 g másla, 250 ml smetany, špetka soli, špetka pepře

Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a spaříme vroucí vodou. Na pánvičce rozehřejeme máslo, dáme cibuli a vložíme doměkka. Osolíme, opepříme, dolijeme smetanou a ještě krátce povaříme. Nakonec rozmixujeme a podáváme.

Mastná stehýnka

Mastná stehýnka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 kuřecích spodních stehen, 20 ml pomerančového džusu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 20 ml sojové omáčky, 2 lžíce tekutého včelího medu

Kuřecí paličky poklademe na dno pekáčku. Z ostatních surovin dobře umíchéme marinádu a nalijeme na stehna. Maso v marinádě několikrát obrátíme. Pečeme v troubě rozpálené na 210°C asi 35 minut. Během pečení často obracíme (min. 5 - 6x).

Kuře s houbami a medem

Kuře s houbami a medem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, sůl, 100 ml olivového oleje, 250 g žampionů, 20 ml kečupu, 2 lžíce včelího medu, 1 kostka drůbežího bujónu, rozmarýn

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, osolíme a zprudka osmahnneme na olivovém oleji. Dáme stranou. Do pánve vhodíme nakrájené žampiony a rozmarýn a smažíme dozlatova. V hrnku vody rozmícháme bujón, med a kečup a nalijeme na žampiony. Vložíme maso a na...

Kuře se zeleninovou rýží

Kuře se zeleninovou rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 500 g rajčat, 0,5 kg paprik, 2 hrnečky dlouhozrnné rýže, 4 kuřecí čtvrtky, sůl

Pekáč vymažeme a nakrájíme do něj cibuli. Maso osolíme a poklademe do pekáče na cibuli. Navrch nasypeme nakrájená rajčata a papriky. Dolijeme vodou, aby vše bylo potopené. Pečeme asi 20 minut. Poté nasypeme rýži a pečeme dalších 15 minut.

Kuřecí játra v kečupové směsi

Kuřecí játra v kečupové směsi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g játry, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 50 ml kečupu, 50 g šunky, sůl, pepř

Očištěná játra nakrájíme na kousky a opečeme na oleji. Osolíme, opepříme a dáme stranou. Na pánvičce zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou šunku a kečup. Trošičku podlijeme a necháme přejít varem. Játra vrá...

Majonézové kuře

Majonézové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 250 ml majonézy, 1 palička česneku, sůl

Kuře naporcujeme a naskládáme do pekáčku. Potřeme prolisovaným česnekem a vydatně posolíme. Potřeme majonézou a uložíme minimálně na 2 hodiny do lednice (ale lepší je přes noc). Pečeme 45 min až hodinu. Podáváme s brambory.

Rybí filé z Burgasu

Rybí filé z Burgasu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rybí filé, 2 cibule, 6 rajčat, 4 papriky, 3 lžíce hladké mouky, sůl, olej

Rybí filé osolíme, obalíme v mouce a osmahneme na oleji. Rybu odebereme a na zbylém tuku orestujeme nasekanou cibuli, proužky paprik a kolečka rajčat. Vše podlijeme 50 ml vody a dusímě asi 8 minut. Přidáme rybu a vše produsíme. Podáváme s rýží.

Brambory z mikrovlnky

Brambory z mikrovlnky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší brambory, 1 lžička soli

Brambory omyjeme a důkladně osušíme. Pak je po celém povrchu propícháme vidličkou. Do mikrovlnky dáme čtverec pečícího papíru a na něj brambory. Vaříme na nejvyšší výkon 8 - 10 minut, pak ještě necháme minutu odstát. Osolíme a podáváme.

Rychlý jahodový koláč

Rychlý jahodový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 300 g cukru moučky, 9 lžic vody, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 350 g hrubé mouky, 750 g jahod

Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich s cukrom, po lyžiciach pridávame teplú vodu, preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou. Umyté a osušené jahody uložíme na...

Hrníčková smetanová bublanina

Hrníčková smetanová bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek smetany ke šlehání, 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru moučka, 1 prášek do pečiva, 30 ml rumu, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, ovoce, máslo na vymazani plechu, mouka na vysypání plechu

Očištěné ovoce buď vypeckujeme (např. třešně), nebo nakrájíme na menší kousky (např. jahody) a dáme stranou. Ostatní suroviny smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (případně jen vyložíme pečícím papírem). Pak těsto poklademe ovocem a dá...

Sýroví ježci

Sýroví ježci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g šunky nebo jiného měkkého salámu, 100 g ementalu nebo jiného tvrdého sýra, 1-2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 dcl mléka, 1 paprika (kapie), 1 cibule, sůl, 5-7 lžic strouhanky

Šunku, sýr, papriku a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Vše smícháme s hladkou moukou, rozšlehanými vejci, mlékem a strouhankou. Dle chuti osolíme a můžeme přidat i koření dle chuti. Tvarujeme kuličky a ve fritovacím hrnci jemně opečeme do zlatov...

Kuřecí řízečky v jogurtu

Kuřecí řízečky v jogurtu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg drůbežího masa, 1 bílý jogurt, strouhanka, sůl, koření dle chuti

Drůbeží jemně naklepeme, osolíme a okořeníme, ponoříme do bílého jogurtu a zhruba na 3 hodiny necháme v lednici odležet. Poté obalíme už jen ve strouhance (jogurt z masa nestíráme) a smažíme jako klasické řízky. Tyto řízečky jsou velice jemné a st...

Guláš zahuštěný perníkem

Guláš zahuštěný perníkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího masa, 100 g slaniny, 1 malá mrkev, 0,5 kořenu petrželky, kousek celeru, 150 ml octa, 2 větší cibule, 1 velký bobkový list, 500 ml hovězího bujón, 1 lžíce soli, celý pepř, 100 g nastrouhaného perníku na pečení, 1 lžíce cukru, 250 ml zakysané smetany

Příprava nálevu na marinování masa: do 250 ml vody přilijeme trochu octa, přidáme bobkový list, sůl, cukr, zrnka pepře a najemno nasekanou cibuli. Vytvořený nálev krátce povaříme, aby se všechny chutě dobře propojily. Marinádu necháme vychladnout ...

Kuřecí polévka s citrónem

Kuřecí polévka s citrónem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 2 kostky drůbežího bujónu, 230 g kuřecího masa, 110 g rýže natural (celozrnná), 2 celá vejce pokojové teploty, 100 ml citronové šťávy

Vodu, kuřecí bujón a kuřecí maso (pokrájíme na malé kostičky) přivedeme k varu, pomalu přidáme rýži (já si ji nejdříve předvařím v mikrovlnce tak, aby byla napůl uvařená), a vaříme cca 10-15 minut. Jakmile je maso a rýže uvařená, sundáme hrnec z p...

Šlehaný beránek

Šlehaný beránek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 160 g cukru, 1 citrón, 160 g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g másla

Celá vejce ušleháme, s cukrem do zpěnění, přidáme citrónovou kůru, vanilkový cukr, šťávu z poloviny citrónu a nakonec vmícháme hrubou mouku a zakapeme rozpuštěným máslem. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a zvolna pečeme.

Jessyčin rajčatový salát

Jessyčin rajčatový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g rajčat, 300 g okurky, 150 g zelené papriky, 150 g cibule, ocet, sůl, mletý pepř, čerstvá bazalka, čerstvá nať koriandru, nať petrželky

Omytá rajčata a oloupané okurky nakrájíme na plátky, očištěnou papriku a cibuli na kolečka. Zeleninu střídavě prokládáme na mísu, osolíme, opepříme, přidáme cibuli, zalijeme octem, já raději používám citrónku nebo trošku citrónu nebo limetky a pos...

Masopustní koblížky

Masopustní koblížky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mouky, 50 g másla, 50 g cukru moučka, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rumu, 2 žloutky, špetka soli, 50 g droždí, 2 dcl mléka, zavařenina

Nejprve si připravíme kvásek - do 1 dl mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Do mísy dáme mouku, rozpuštěné máslo, citronovou štávu, rum, žloutky, sůl, cukr, rozmícháme a přidáme vykynutý kvásek. Pak po částech vmícháme mlék...

Sladké pirožky

Sladké pirožky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g hrubé mouky, 2 vejce, 40 g droždí , 0,5 l mléka, 70 g tuku, 1 lžíce teplého mléka, špetka soli, cukr moučka na obalení

Do rendlíku vložíme tuk, mléko a špetku soli a zahříváme. Za stálého míchání přisypeme hrubou mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit. Pak je přendáme do mísy a mícháme do vychladnutí. Vmícháme postupně 2 vejce a kvasnice rozpuštěné...

Křehké rohlíčky z brambor

Křehké rohlíčky z brambor

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g cukru krupice, 60 g Hery/tuku, 2 ks vajec, 250 g studených vařených brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, mák nebo zavařenina

V míse utřeme tuk s cukrem, přidáme vejce a utřeme vše do pěny. Pak přidáme prolisované brambory a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto na vále vypracujeme, vyválíme asi 1 centimetr silný plát a nakrájíme rádýlkem na čtverce 10-12 c...

Žďárský koláč

Žďárský koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 240 g cukru moučka, 100 g Hery, 3 ks vajec (z tohho 1 na potření), 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, strouhaná citronová kůra, mléko na zadělání, maková nebo tvarohová náplň

Nastrouháme tuk a na vále zpracujeme s ostatními přísadami těsto, které necháme v chladu odpočinout nejméně hodinu. Pak asi ze 3/4 těsta vyválíme placku, kterou válečkem přeneseme na vymazaný plech. Okraje upravíme a naplníme makovou nebo tvarohov...

Křehké mandlové koláčky

Křehké mandlové koláčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g Hery/tuku, 120 g cukru moučka, 3 ks žloutků, 300 g hladké mouky, citronová kůra a šťáva z 1 citrónu, 1/2 lžičky Sody bikarbóny, 1 ks vejce na potření, mandle, švestková povidla nebo zavařenina

Hladkou mouku smícháme s jedlou sodou, přidáme změklý tuk, cukr, žloutky a strouhanou citronovou kůru a štávu a vypracujeme těsto, z něhož děláme kuličky a klademe je na vymazaný plech. Do kuliček vytlačíme důlky, potřeme je rozšlehaným vejcem a p...

Ryba se špenátem

Ryba se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g sladkovodní ryby, filet (candát, kapr), 1 ks citrónu, 1 lžička zázvoru, 1 stroužek česneku, 1 ks cibule, 1 ks bílku, 3 lžíce kukuřičného škrobu (Maizeny), 2 lžíce sojové omáčky, 1,5 l drůbežího vývaru, 500 g špenátu, 1 červené papriky (kapie), sůl, pepř, olej

Nakrájené rybí maso pokapeme citrónem a dáme na 1/2h do chladu. Nakrájíme česnek, cibuli, přidáme zázvor, lžíci maizeny, bílek, sůl, lžíci oleje, přidáme rybí maso a nahrubo rozmixujeme. Tvoříme malé knedlíčky, které pomocí lžičky obalíme v maize...

Kopřivačka

Kopřivačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vršků mladých kopřiv, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 2 dcl mléka (zakysané smetany), 1 vejce, 40 g cibule, 3 stroužky česneku, 1 ks rohlíku, sůl, špetka muškátového květu

Na části másla zpěníme nakrájenou cibuli a utřený česnek, přisypeme mouku a osmahneme, vše zalijeme vývarem z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme špetku muškátu a povaříme. Pak přidáme posekané kopřivy, polovinu mléka a necháme přejít varem...

stránka: