Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 227

Koprová pomazánka

Koprová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg Lučiny, 5 dkg smetany, 1 lžíce kopru, sůl

Lučinu vyšleháme se smetanou, solí a jemně nasekaným koprem.

Trempská pomazánka

Trempská pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg majonézy, 10 dkg Lučiny, 20 dkg měkkého salámu, 25 dkg sterilované zeleniny Moravanka, 2 vejce natvrdo, 1 lžíce hořčice, pepř, sůl

V míse rozetřeme majolku s lučinou, přidáme měkký salám se sterilizovanou zeleninou, nastrouhaná vařená vejce, hořčici, pepř, sůl a promícháme.

Šunková pomazánka I.

Šunková pomazánka I.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 dkg másla, 15 dkg šunky, 1 lžička hořčice, 1 vejce natvrdo, 2 lžíce smetany, sůl, pepř

Máslo vyšleháme do pěny, přidáme jemně semletou šunku, nastrouhané vejce, hořčici, smetanu, sůl, pepř a vše dobře vyšleháme.

Mléčný borůvkový koktejl s jogurtem

Mléčný borůvkový koktejl s jogurtem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g borůvek, 300 ml vychlazeného mléka se stříškou, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžička cukru krupice

Do nádoby nasypeme omyté borůvky, lžičku cukru krupice a lžičku vanilkového cukru. Přidáme 3 lžíce bílého jogurtu a 300 ml vychlazeného čerstvého mléka. Vše ušleháme ručním tyčovým mixérem. Jogurtový borůvkový koktejl nalijeme do sklenice nebo do ...

Krůta pečená na slanině

Krůta pečená na slanině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 krůta, 50 g slaniny, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, sůl

Očištěnou a omytou krůtu protkneme na prsou poloviční dávkou slaniny a osolenou pečeme na zbývající slanině a másle. Cibuli drobně nasekáme a přidáme do tuku. Během pečení krůtu vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku a provaříme. Podáváme s červeným ze...

Kapr po mlynářsku

Kapr po mlynářsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, sůl, 4 lžíce hladké mouky, kmín, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce másla, petržel, 1 citrón

Porce kapra osolíme, pomoučníme a okmínujeme, vložíme na rozehřátý olej a opečeme po obou stranách dočervena. Těsně před podáváním porce přelijeme rozehřátým máslem, pokapeme citronem a posypeme nasekanou petrželkou.

Zapékané rybí filé se zeleninou a jablky

Zapékané rybí filé se zeleninou a jablky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rybího filé, 600 g brambor, 200 g papriky, 200 g rajčat, 300 g jablek, 50 ml slunečnicového oleje, 300 ml smetany, 2 vejce, sůl

Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a na plátky nakrájíme. Vložíme je do vymaštěného pekáčku a na ně klademe na plátky pokrájené filé, zeleninu, jablka, osolíme, zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce a dáme zapéct.

Míchaná vejce se sýrem

Míchaná vejce se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vejce, 150 g tvrdého sýra, 2-3 lžíce másla, sůl, 3 rajčata

Na rozehřáté máslo vlijeme vejce rozšlehaná se solí, přidáme na malé kostičky nakrájený sýr a mícháme, až se vejce srazí a sýr se začne rozpouštět. Vejce rozdělíme na talířky, obložíme na kolečka nakrájenými rajčaty a ihned podáváme s čerstvým peč...

Vejce na slanině

Vejce na slanině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g slaniny, 4 vejce, sůl, pepř, petržel

Na tenké plátky nakrájenou slaninu rozložíme na pánev a necháme po obou stranách zesklovatět. Mezi plátky slaniny rozklepneme vejce tak, aby žloutky zůstaly celé. Bílky osolíme, opepříme, až žloutky začnou tuhnout. Při podávání ozdobíme vejce nadr...

Slané tvarohové tyčinky

Slané tvarohové tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jemného tvarohu, 500 g hladké mouky, 500 g Hery, 1 lžička soli, 1 lžíce kmínu, 2 lžíce Strouhaného sýra, 1 lžíce sezamu, 1 vejce

Tvaroh, múku a tuk vymiešame, na pomúčenej doske vyvaľkáme na 0,5 cm a radielkom nakrájame paličky, alebo kosoštvorce. Prenesieme ich na vymastený a múkou vysypaný plech, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, syrom, sézamom a dáme do rúry....

Sýrové kuličky v rýžovém papíru

Sýrové kuličky v rýžovém papíru

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

360 g měkkého sýra s bílou plísní na povrchu, 6 ks rýžového papíru, 150 g čerstvých nebo kompotovaných brusinek, 50 g cukru krystal, 50 cl vody, hrst rukoly, 16 cherry rajčátek, 1 lžička pažitky, 1 polévková lžíce řeřichy, sůl, pepř, 1 lžička olivového oleje, 0,5 lžičky vinného octa, par kapek aceta balsamica

Ze sýra vytvarujeme 6 stejně velkých kuliček a zabalíme je jako malá psaníčka do navlhčeného rýžového papíru. Na rozpálené teflonové pánvi je z obou stran opečeme tak, aby sýr uvnitř změkl. Z cukru vytvoříme světlý karamel, zalijeme vodou a svařím...

Česnekové buchtičky (záviny)

Česnekové buchtičky (záviny)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 2 hrsti polohrubé mouky, 1 lžíce soli a 1 malá lžička do náplně, 1 lžíce cukru krystal, 1 dcl oleje, 0,5 l mléka, mléko do kvásku, 2 kostky droždí (kvasnice), 2 vejce (jedno na potření), 250 g másla do náplně, 13 stroužků česneku do náplně, kmín na posypání

Z přísad na těsto vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 části. Každou část rozválíme a potřeme náplní (kterou připravíme tak, že máslo smícháme s prolisovaným česnekem a solí). Těsto zatočíme jako roládu, tedy uděláme závin. Krájíme na trojúheln...

Vepřová kýta s džemem

Vepřová kýta s džemem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové kýty, 3 stroužky česneku nasekané na drobno, 4 lžíce másla, 1 lžička kari koření, 4 hrnky nakrájeného ananasu, 1,5 hrnku ananasové šťávy, 1,5 hrnku drůbežího bujónu, 1,5 hrnku pomerančového džemu

Do masa uděláme hluboké zářezy a ty vyplníme česnekem. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kari koření a za stálého míchání vaříme 3 minuty. Přidáme ananas a vaříme dalších 5 minut. Přilijeme vývar a ananasovou šťávu a vaříme 10 minut. Maso položím...

Zelí po čínsku

Zelí po čínsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá hlávka zelí, 6 nožek dietních párků, 2 lžíce Solamylu, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, olej, hrst hub (nemusí být), 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička kari koření

Nakrájíme párky, lehce je obalíme v solamylu a hodíme na olej spolu s cibulí, nakrájeným česnekem, namočenými houbami, lžičkou kari - lehce opéčeme, přidáme na větší kostky pokrájené zelí, dusíme a podléváme. Po změknutí přidáme sojovou omáčku a u...

Zapečená zmrzlina

Zapečená zmrzlina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 7 lžic cukru moučka, 7 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce horké vody, 4 bílky, 1 kulatý polárkový dort, tuk na vymazání formy, mouka na vysypání formy, jahody (posypané moučkovým cukrem)

Nejdříve utřeme žloutky s cukrem, přidáme horkou vodu, mouku a ze 3 bílků ušlehaný sníh. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme piškotový dort. Když vychladne, položíme na něj kulatý polárkový dort, který pokryjeme ušlehaným sněhem ze 4 bí...

Květáková polévka s uzeninou

Květáková polévka s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 1 malý květák (může být i povadlý), 4-5 brambor, 3 dietní klobásky nebo 30 cm točeného, 1 lžíce kmínu, 2 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce majoránky, 2 lžíce hladké mouky

Do vody, kterou jsme dali vařit, vložíme na růžičky rozdělaný květák, oloupané a pokrájené brambory, na kolečka pokrájenou uzeninu, kostky bujónu, kmín, majoránku a necháme vařit asi tak 15 minut. Poté, co jsou brambory již skoro měkké, tak ve dvo...

Kedlubnová omáčka pro vegetariány

Kedlubnová omáčka pro vegetariány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 1 větší kedluben, 1 kostka zeleninového bujónu, mletý pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1 tuku (omastku), sůl

Do vody dáme pokrájenou kedlubnu na plátky a vaříme - podlévat do 1 litru v kastrolu. Čím čerstvější a mladší kedlubna, tím kratší doba vaření. Zhruba po 15 minutách vhodíme zeleninový bujón a pepř a znovu povaříme asi 10 minut. Z tuku a mouky udě...

Řezy "rychlovka"

Řezy "rychlovka"

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hladké mouky, 1/4 kg tuku, 2 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 lžíce sody, 1 naběračka mléka, 2 dkg droždí, 20 dkg ořechů, marmeláda

Mouku smícháme s cukrem, sodou, přidáme droždí, rozpuštěné v mléce, tuk a žloutky. Necháme vykynout. Vyválíme placky, namažeme zavařeninou, posypeme ořechy a cukrem. Srbské řezy pečeme 45 minut.

Třešňová bublanina z kefíru

Třešňová bublanina z kefíru

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg třešní, 8 dkg Ramy creme bonjour - kostka, 3 vejce, 15 dkg polohrubé mouky, 15 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 2 dcl kefíru, 1 vanilkový cukr

Máslovou Ramu rozpustíme, přidáme cukr (mletý + vanilkový), vejce, kefír a poté vyšleháme. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, rozetřeme, posypeme třešněmi a pečeme do zlatova v předehřáté tr...

Vaječné krokety

Vaječné krokety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce mléka, sůl, 6 vajec, 5 lžic tuku, 1/2 hrnečku strouhanky

Na pánvi připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a povaříme na hustou kaši. Osolíme a přidáme natvrdo vařená, na kostičky nasekaná vejce. V pomoučněných dlaních tvoříme z hmoty menší oválné krokety, obalujeme je v mouce, rozšlehaném vejci a s...

Srnčí ragú

Srnčí ragú

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g srnčího masa, 300 g kořenové zeleniny, 6 lžic rostlinného oleje, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, 4 plátky citrónu, 500 ml vody, 100 ml červeného vína, 250 ml sladké smetany, 1 hrneček brusinkového kompotu, 1 cibule

Mäso umyjeme, osušíme, odblaníme, nakrájame na kocky. Nadrobno nasekanú cibuľu a na kocôčky nakrájanú zeleninu opražíme na oleji, pridáme mäso, prudko opečieme, poprášime múkou, ešte krátko opražíme, pridáme pretlak, podlejeme vodou, osolíme, okor...

Sladkokyselá okurková omáčka

Sladkokyselá okurková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka sterilovaných okurek, 1 l vody, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce omastku, špetka cukru, špetka soli, 1 kostka zeleninového bujónu

Do vody dáme povařit okurky pokrájené na kolečka - asi 15 minut - vhodíme nové koření, pepř a bujon. Uděláme z omastku a mouky jíšku a zahustíme. Po dalších zhruba 10 minutách podle potřeby dosolíme a dosladíme.

Párkovo - papriková omáčka

Párkovo - papriková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 g tuku, 1 malá cibule, 2 libové párky nebo točený, 1 lžička sladké mleté papriky, 0,5 hrnku mléka, 3-4 lžíce hladké mouky, sůl

Na tuku opražíme na drobno pokrájenou cibulku a na kolečka uzeninu. Zaprášíme paprikou, promícháme a zalijeme 1/2 litrem horké vody. V mléce rozkvedláme hl. mouku, nalijeme do kastrolku, osolíme a povaříme za občasného míchání asi 10 minut. Podává...

Vánoční bramboračka se sušenými houbami

Vánoční bramboračka se sušenými houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 1 zeleninový bujon (může být houbový), 3 lžíce strouhané mrkve, 2 lžíce strouhaného celeru, 1 lžíce petrželky, 1 cibule, 20 g sušených hub, 1 lžička majoránky, 1 lžička celerové nati, 2 stroužky česneku, 60 g hladké mouky, sůl, pepř, olej

Sušené houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do studené vody. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přivedeme k varu 1 l vody, bujon, osolíme, přidáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli ...

Jahodový skládaný dortík

Jahodový skládaný dortík

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce cukru moučka, 3 vejce, 300 g hladké mouky, 0,75 l mléka, 4 lžíce másla, 0,5 l šlehačky, 0,5 lžičky jedlé sody, jahody

Vajíčka rozšleháme, přidáme cukr, sodu s prosátou s moukou, přilijeme mléko a dobře promícháme. Z těsta usmažíme asi 8 placiček, které necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na kousky jahody. Placičky klademe na sebe, každou placku potřeme šleh...

stránka: