Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 231

Chléb Bertík

Chléb Bertík

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 70 g droždí (kvasnic), 1 kostka cukru, 2 lžíce vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 1/2 l 10% piva

Z droždí, vody a cukru necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky dáme sůl, kmín, vzešlý kvásek a pivem zaděláme těsto, které necháme hodinu na teplém místě kynout. Po hodině je promícháme a opět v míse necháme 20 minut kynout. Pak těsto přendáme na ...

Pletenky

Pletenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 10 g cukru, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 100 g Hery/tuku, 1 vejce, 1/2 šálku mléka, 1/2 lžičky soli

Do prosáté mouky s práškem do pečiva přidáme sůl, cukr, nastrouhaný tuk, vejce a mlékem zaděláme těsto. Dobře je zpracujeme, vyválíme slabší šišky (z uvedeného množství asi 10 kusů), každou v polovině přehneme a stočíme v pletenku. Klademe je na v...

Chléb bramborový

Chléb bramborový

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 100 g vařených strouhaných brambor, 10 g droždí (kvasnic), 10 g soli, troška vody na zadělání kvásku

Připravíme si kvásek z trochy vody a rozdrobeného droždí, přidáme trochu mouky a brambor a necháme do druhého dne stát. Ráno přidáme trochu vlažné vody, ostatní mouku s bramborami, sůl a kmín a vše řádně rukama hněteme tak dlouho, až se jich těsto...

Plněné chlebánky z žitné mouky

Plněné chlebánky z žitné mouky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla, 2 lžičky soli, 300 g žitné celozrnné mouky, 200 g hladké mouky, 2 lžičky cukru krupice, 1 balení sušeného droždí , 2 lžíce sezamu, 2 lžíce lněného semínka, 1 lžíce hrubozrnné soli, 2 lžíce rostlinného oleje, 250 g anglické slaniny, 1 velká cibule, 2 lžíce sekané petrželky, 2 lžičky chlebového koření

Do nádoby pekárny nalijeme mléko, přidáme rozpuštěné máslo, sůl, obě mouky, cukr, chlebové koření a nakonec droždí a zapneme program těsto. Než program skončí a těsto vykyne, připravíme si náplń: Slaninu nakrájíme na centimetrové kostičky, cibul...

Pomazánka s jablky

Pomazánka s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g Lučiny, 2 jablka, 2 lžíce včelího medu, 1 hrst vlašských ořechů, 2 lžičky cukru krupice

Jablka oloupeme a jemně nastrouháme, přidáme lučinu, med, cukr a nastrouhané ořechy. Vše dobře promícháme. Podáváme se sušenkami nebo s piškoty.

Sýrové toasty

Sýrové toasty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 100 g strouhaného sýra, 1 veka, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl

Změklé máslo utřeme s hořčicí a solí do pěny. Pomazánkou potřeme plátky veky, rozložíme na pečící plech, posypeme nastrouhaným sýrema prudce zapečeme v troubě.

Smaženky z nudlí

Smaženky z nudlí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg nudlí, 10 dkg tvrdého sýra, 10 dkg hladké mouky, 20 dkg strouhanky, 2 vejce, 1 dcl mléka, sůl, petržel

Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme, promícháme se strouhaným sýrem, strouhankou, hladkou moukou, dvěmi vejci s přidaným mlékem, zelené petrželky a soli. Toto rovnoměrně urovnáme na vál a zatížíme prkénkem. Po vychladnutí si na krájíme obdélníky...

Sýrové nočky

Sýrové nočky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce prášku do pečiva, 1 vejce, 120 g hrubé mouky, 50 g Eidamu, 1 lžička soli, špetka muškátového květu

Eidam nastrouháme a smícháme s dalšími ingrediencemi. Důkladně promícháme. Lžící vykrajujeme malé nočky a vaříme v polévce nebo vývaru doměkka.

Svíčková plněná klobásou

Svíčková plněná klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks vepřové svíčkové, 3 domácí klobásy, 3 špetky soli, 3 špetky pepře, 3 špetky kmínu

Maso omyjeme, nařežeme, jemně naklepeme, do středu uložíme klobásu, zavineme, upevníme nití, posypeme solí, pepřem a kmínem. Uložíme do tukem vymazaného pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a ve vyhřáté troubě upečeme. Během pečení podléváme vodou....

Rajčatová polévka se sojovou omáčkou

Rajčatová polévka se sojovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 2 kostky drůbežího bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, špetka soli, 1 lžíce petrželky

V 1 litru vroucí vody rozpustíme bujón, přidáme nakrájená rajčata a vše vaříme asi 25 minut. Dochutíme a podáváme.

Rychlovka z česneku

Rychlovka z česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 plátků anglické slaniny, 1,5 l drůbežího vývaru, 2 vejce, 5 stroužků česneku, špetka soli, špetka pepře

Slaninu nakrájíme nadrobno a osmažíme. Zalijeme vývarem, vložíme lisovaný česnek a necháme povařit. Dochutíme a podáváme.

Kroužky do polévky

Kroužky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 brambor, 1 cibule, špetka soli

Brambory nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kolečka. Osolíme a v horkém oleji smažíme dozlatova. Vkládáme do polévky.

Polévka z krabích tyčinek

Polévka z krabích tyčinek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 100 g mražené zeleninové směsi, 100 g krabích tyčinek, 1 vejce, 1 lžíce petrželky

Máslo rozehřejeme v hrnci a přidáme nakrájené krabí tyčinky a zeleninu. Chvíli smažíme. Zalijeme litrem vody a ochutíme kořením. Povaříme. Asi po 10 minutách vlijeme rozšlehaná vejce a vaříme ještě 3 minuty. Podáváme.

Rychlá celerová polévka

Rychlá celerová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 celeru, 4 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 lžíce instantní tmavé jíšky, 1 svazek petržele

Celer nakrájíme na tenké proužky a orestujeme na rozehřátém másle. Zalijeme vodou a vložíme masox. Povaříme a zahustíme jíškou. Vložíme nadrobno nakrájenou zelenou petrželku a podáváme.

Kuřecí prsa v alobalu

Kuřecí prsa v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 80 g Eidamu, 80 g šunky, 4 lžíce másla, pepř, sůl, 1 lžíce oregana

Kuřecí prsa lehce naklepe, posolíme, opepříme a poprášíme oreganem. Poklademe plátky šunky a sýra. Zabalíme do předem vymaštěného alobalu a pečeme asi 25 min. při 200°C.

Rychlý jablkový koláč

Rychlý jablkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce , 250 g cukru krystal, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 kg jablek, 4 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce cukru moučky, kousek másla, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Celé vajcia s cukrom dobre vyšľaháme, pridáme múku s kypriacim práškom, smotanu a dobre premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch dáme očistené a nastrúhané jablká, alebo použijeme sterilizované jablká vo vlastnej šť...

Karpatská roštěnka

Karpatská roštěnka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězí roštěnky, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce rostlinného oleje, 40 g uzené slaniny, 100 g cibule, 50 g rajčatového protlaku, 100 g žampionů, 100 ml červeného vína

Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a jemně po okraji nařežeme. Na pánvi rozehřejeme olej, maso prudce osmahneme z obou stran a přeložíme na talíř. Do výpěku přidáme kostičky slaniny i plátky cibule. Chvíli pražíme a přidáme rajčatový pro...

Roláda s pařížským krémem

Roláda s pařížským krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

6 vajec, 6 lžic cukru moučka, 6 lžic hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžíce cukru krystal, 100 g čokolády na vaření, 3 lžíce rumu

Šľahačky zohrejeme, pridáme cukor a nalámanú čokoládu a za stáleho miešania na miernom ohni necháme prevrieť. Stiahneme z ohňa, vychladíme a odložíme do chladničky. Toto si pripravíme deň vopred. Bielky oddelíme a vyšľaháme s práškovým cukrom na ...

Třešně v krystalovém cukru

Třešně v krystalovém cukru

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst třešní, 1 bílek, 1 sklenka cukru krystal

Čerešne umyjeme a dôkladne osušíme. Bielok trošku našľaháme, čerešne aj so stopkami namočíme do bielku a celé obalíme v cukre. Obaliť môžeme aj lístky. Krásna ozdoba na letné, ovocné torty a múčniky.

Dobošovy řezy

Dobošovy řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

750 g hladké mouky, 500 g cukru moučky, 3 vejce, 475 g másla, 1 prášek do pečiva, 1050 ml mléka, 120 g škrobové moučky, 2 vanilkové cukry, 100 g čokolády na vaření, 150 g čokoládové polevy

V 150 ml mlieka rozmiešame celé vajíčka. Múku preosejeme s práškom do pečiva a 300 g práškového cukru, pridáme vajcia a na kúsky nakrájané 100 g masla a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 6 častí a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Pláty ...

Jahodovo - melounový salát

Jahodovo - melounový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vodního melounu, 10 jahod, 1 lžíce zavařených borůvek

Jahody opláchneme, prekrojíme, melón nakrájame na trojuholníky, naaranžujeme na tanier, posypeme čučoriedkami a ozdobíme zeleným lístkom.

Jessynčino kuře

Jessynčino kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kuřecích stehen, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 sklenice zavařené cukety (může být i čerstvá), 1 cibule, bazalka

Kuřecí stehna opereme a naskládáme na plech. Posypeme červenou sladkou paprikou a grilovacím kořením. Na každé stehno dáme vrstvu zavařené cukety, cibule, posypeme bazalkou a dáme péct. Vhodná příloha jsou brambory v jakékoliv úpravě. Přeji dobrou...

Jehněčí roláda s hráškem

Jehněčí roláda s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčí kýty, 150 g šunky, 100 g hrášku, 50 g čerstvých oliv, 1 vejce, 1 cibule, olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn

Jehněčí maso upravíme na plát, na kostičky nakrájenou šunku orestujeme s cibulí na oleji,přidáme hrášek,nakrájené olivy a vejce.Dáme na maso,srolujeme a svážeme.Pečeme asi 40 minut na másle a rozmarýnu.Maso opatrně otáčíme a podléváme.Výborná příl...

Jehněčí řízky

Jehněčí řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g jehněčí kýta (4 plátky), 50 g másla, 50 ml Borovičky, 2 vejce, strouhanka na obalení, olej na smažení, pepř, sůl

Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Opečeme je na másle, poté dusíme za občasného podlévání vodou a borovičkou. Necháme vychladnout a studené řízky obalíme v rozšlehaném vejci, strouhance - muže být i chleba a smažíme na oleji. Podáváme s vařenými...

Něco lehkého

Něco lehkého

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hlávkové saláty, 20 dkg šunky, 20 dkg vlašského salátu, 20 dkg bramborového salátu, 2 lžíce cukru, 1 lžíce octa, 0,5 l vody

Z vody, cukru a octu uděláme nálev. Salát rozebereme na jednotlivé listy, omyjeme a namočíme cca na 30 minut do připraveného nálevu. Vlašský a bramborový salát smícháme dohromady v misce a na talíř připravíme plátky šunky. Vyjmeme jednotlivé listy...

stránka: