Sedlejovská polévka
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Očištěné brambory nakrájíme na kostičky (někdo dělá čtvrtky, někdo malé kostičky), vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Do polévky vlijeme mléko s rozšlehanou hladkou moukou a zjemníme šlehačkou. Dosolíme a okyselíme octem. Do hotové polévky si každý pak každý přidává vařené houby, nejlepší jsou lišky, uvařené v okyselené vodě, ale je možno použít jiné jakékoliv houby, i u zavařené.
Tip k receptu
Někdo přidává místo mléka rovnou podmáslí, někdo dává i kopr, někdo rozkvedlaná vajíčka. Já jsem popsala postup mé babičky. Tento recept je starý a je z vesnice, ze které pocházím.
Kolem roku 1970 jej byla do nějakého pořadu natáčet i televize, N. Urbánková, M. Drobný apod.
Ani nevím proč dosáhl takové slávy, ale jak vidíte - naši předkové vařili levně, zdravě a chutně - co dům dal.
04. 02. 2010