Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Sedlejovská polévka

Obtížnost Čas přípravy
20min
Čas vaření Celkový čas Porce
25min 45min
Nutriční hodnoty
964 kalorií 0.0g cukrů 62.0g tuků 24.0g bílkovin

Příprava

Očištěné brambory nakrájíme na kostičky (někdo dělá čtvrtky, někdo malé kostičky), vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Do polévky vlijeme mléko s rozšlehanou hladkou moukou a zjemníme šlehačkou. Dosolíme a okyselíme octem. Do hotové polévky si každý pak každý přidává vařené houby, nejlepší jsou lišky, uvařené v okyselené vodě, ale je možno použít jiné jakékoliv houby, i u zavařené.

Bulb Tip k receptu

Někdo přidává místo mléka rovnou podmáslí, někdo dává i kopr, někdo rozkvedlaná vajíčka. Já jsem popsala postup mé babičky. Tento recept je starý a je z vesnice, ze které pocházím.
Kolem roku 1970 jej byla do nějakého pořadu natáčet i televize, N. Urbánková, M. Drobný apod.
Ani nevím proč dosáhl takové slávy, ale jak vidíte - naši předkové vařili levně, zdravě a chutně - co dům dal.


Přidat na Pinterest
Roxana

04. 02. 2010, Recept navštíven: 2362x


Přidat recenzi
dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
dobrá a chutná zdravá polievka

08. 01. 2017, 20:17

Přidat komentář
Hanca333
Jo mňam ta je opravdu výborná, s houbama jsem ji nejedla, ale se zavařeným vajíčkem, no prostě hotová poezie...... Děkuji mockrát za tento recept Rox :-)

Hanca333 04. 02. 2010, 09:40

Roxana
No my tam vajíčko opravdu nedáváme, ani o někom z okolí nevím, to mi přijde zase něco trochu jiného, zrovna jako kopr, to už je Kulajda, ne, taky někdo dává houby vařit s bramborama. Prostě jsem to napsala tak, jak to vaří tetky v okolí...dodnes, kupodivu jsem si to pamatovala, on je to totiž hrozně "složitý" recept, máma se mi smála!

Roxana 04. 02. 2010, 09:49

Hanca333
A diď to je dobře, žes to tak napsala, did jsem tě o to žádala a v tipu k receptu to máš napsaný obdobně s čím to může být. Já jsem za ten recept vděčná tobě a tím to hasne... :-) Mockrááát díky!!!

Hanca333 04. 02. 2010, 10:40

mrak
Zlaté staré recepty

mrak 04. 02. 2010, 20:52

Roxana
NO PRÁVĚ!!!!!! Na tuhle myšlenku mne Hanca přivedla, udělám pro to co mohu, byly to kolikrát dobroty, levné, rychlé a zdravé. Škoda, že babička nežije, ale i tak se něco určitě originálního podaří ulovit.

Roxana 04. 02. 2010, 23:33

Hanca333
Tak lov, budem jedině rádi!!!

Hanca333 05. 02. 2010, 07:16

Roxana
A ráda, škoda, že spousta pamětnic to má už za sebou. Jo, já jsem měla jeden čas takový "úlet", pak jsem si říkala, "no v této indické, čínské, vietnamské, asijské kuchyni, jo ještě budeš vypadat jako venkovská slípka, pražando!"

Roxana 05. 02. 2010, 09:47

Hanca333
Ále starý dobrý recepty jsou vždy nejlepší...

Hanca333 05. 02. 2010, 09:56

Thumb
moje mama pochazela z vesnice Sedlejov a tato polevka je pro nas kultovni,vari ji i me deti,bohuzel,vnouca jiz mene,brambory na male kousky,kminem,soli,jemne pokrajenou cibuli se vari ve vode a mlece,pul na pul,za staleho michami,mleko ma tendenci se pripalovat,mezitim si uvarime vejce na hnilicko a oloupeme,dame do talire azalejeme polevkou do ktere jsme vlili 33 pr smetanu,kazdy si prida prevareny ocet

pavel 12. 06. 2011, 09:02

Roxana
No vidíš, tak cibuli jsem tam ještě neviděla! Holt každý si to upraví dle svého a táhne se to rodem. Jen by mne zajímalo, jak se Tvoje maminka jmenovala, pravděpodobně ji budu znát, třeba ne osobně a moje matka ta docela určitě! Ozvi se mi na mejlíka, díky! Já sem už moc nechodím...

Roxana 17. 06. 2011, 06:45

Facebook komentáře