Staročeská bílá polévka s kroupami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Propláchnuté kroupy dáme vařit do osolené vody. Vodu případně doléváme, dost se vsákne a vyvaří. Když jsou kroupy měkké, zalijeme mlékem, rozkvedláme mouku ve šlehačce a zahustíme.
Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Na pánvičce rozpálíme sádlo, oloupané brambory vložíme na pánev, osolíme, okmínujeme, trochu rozmačkáme a pěkně opečeme. Čím růžovější, tím lepší.
Tip k receptu
Není tipu k tomuto receptu, je tak starý, že mu ani nevykám, ale raději onikám. Žádné další koření se tam nedává, je jednoduchý a troufám si říci, že lehce stravitelný (až na ty opečené brambory) a zdravý, kroupy se vařívaly hodně často.
Moje děti, když jsem to poprvé sama zkusila to měly raději než maso. Vydrželoj jim to dodnes, ale je to o zvyku, chuti a krajových zvyklostech. Tato polévka se nekyselí, má spíš nasládlou chuť a to i bez cukru.
Roxana08. 02. 2010