Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Staročeská bílá polévka s kroupami

Obtížnost Čas přípravy
20min
Čas vaření Celkový čas Porce
30min 50min
Nutriční hodnoty
1660 kalorií 0.0g cukrů 62.0g tuků 23.0g bílkovin

Příprava

Propláchnuté kroupy dáme vařit do osolené vody. Vodu případně doléváme, dost se vsákne a vyvaří. Když jsou kroupy měkké, zalijeme mlékem, rozkvedláme mouku ve šlehačce a zahustíme.

Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Na pánvičce rozpálíme sádlo, oloupané brambory vložíme na pánev, osolíme, okmínujeme, trochu rozmačkáme a pěkně opečeme. Čím růžovější, tím lepší.

Bulb Tip k receptu

Není tipu k tomuto receptu, je tak starý, že mu ani nevykám, ale raději onikám. Žádné další koření se tam nedává, je jednoduchý a troufám si říci, že lehce stravitelný (až na ty opečené brambory) a zdravý, kroupy se vařívaly hodně často.

Moje děti, když jsem to poprvé sama zkusila to měly raději než maso. Vydrželoj jim to dodnes, ale je to o zvyku, chuti a krajových zvyklostech. Tato polévka se nekyselí, má spíš nasládlou chuť a to i bez cukru.


Přidat na Pinterest
Roxana

08. 02. 2010, Recept navštíven: 3210x


Přidat recenzi
Přidat komentář
Roxana
Kdosi tu napsal, že je to dobré, což mne potěšilo, ono tady jde totiž asi o zvyky odmala, ale než jsem stihla odpovědět, byl přísvěvek smazán adminem, kterému se asi nezdálo, že je k věci. Toto chtěl ochutnat právě náš známý od Ostravy, ale ten tedy tomu nepřišel na chuť, lil do toho Maggi, různé koření do polévek, že by to nejedl ani čuník a pak nás znechutil všechny, no alespoň byla sranda. Malá republika a tolik chutí.

Roxana 15. 02. 2010, 01:28

Facebook komentáře