Staročeská bílá polévka s kroupami

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

20min
Čas vaření
30min

Celkový čas

50min

Porce


Nutriční hodnoty

1660 kalorií
0.0g cukrů
62.0g tuků
23.0g bílkovin


Příprava

Propláchnuté kroupy dáme vařit do osolené vody. Vodu případně doléváme, dost se vsákne a vyvaří. Když jsou kroupy měkké, zalijeme mlékem, rozkvedláme mouku ve šlehačce a zahustíme.

Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Na pánvičce rozpálíme sádlo, oloupané brambory vložíme na pánev, osolíme, okmínujeme, trochu rozmačkáme a pěkně opečeme. Čím růžovější, tím lepší.

Tip k receptu

Není tipu k tomuto receptu, je tak starý, že mu ani nevykám, ale raději onikám. Žádné další koření se tam nedává, je jednoduchý a troufám si říci, že lehce stravitelný (až na ty opečené brambory) a zdravý, kroupy se vařívaly hodně často.

Moje děti, když jsem to poprvé sama zkusila to měly raději než maso. Vydrželoj jim to dodnes, ale je to o zvyku, chuti a krajových zvyklostech. Tato polévka se nekyselí, má spíš nasládlou chuť a to i bez cukru.

přidejte na:
Roxana

08. 02. 2010

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
recept dobrý

palino 03. 04. 2019, 19:08

Přidat komentář
Roxana
Kdosi tu napsal, že je to dobré, což mne potěšilo, ono tady jde totiž asi o zvyky odmala, ale než jsem stihla odpovědět, byl přísvěvek smazán adminem, kterému se asi nezdálo, že je k věci. Toto chtěl ochutnat právě náš známý od Ostravy, ale ten tedy tomu nepřišel na chuť, lil do toho Maggi, různé koření do polévek, že by to nejedl ani čuník a pak nás znechutil všechny, no alespoň byla sranda. Malá republika a tolik chutí.

Roxana 15. 02. 2010, 01:28