Sýrové pletýnky z domácí pekárny
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do nádoby pekárny dáme vodu, olej, 100 g strouhaného sýra, sůl, kmín, mouku, cukr a droždí. Zapneme program těsto a po ukončení těsto rozdělíme na 12 dílků. Každý dílek vyválíme na váleček, dlouhý asi 40 cm, přeložíme ho v půlce, smotáme a nakonec z něj uděláme kolečko, okraje zasuneme do sebe a tak nám vznikne takový uzlík. Pletýnky naskládáme na plech, vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Plech vložíme do trouby, rozehřáté na 180 st. a pečeme asi 20-25 minut dozlatova. Asi 3 minuty před koncem pečení pletýnky posypeme zbytkem strouhaného sýra a dopékáme, než se sýr rozpustí, nesmí zhnědnout.
Tip k receptu
Čerstvé křupavé pletýnky podáváme jako přílohu ke krémovým zeleninovým polévkám nebo zeleninovým salátům.
Angel 66608. 03. 2010