Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Větrníky z odpalovaného těsta

Obtížnost: Rating Rating Rating Rating Rating_gray

Čas přípravy: 50min , Čas vaření: 17min
Celkový čas: 1h 7min , porce

2096 kalorií, 6.0g cukrů, 103.0g tuků, 52.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Do hrnce vložíme přesně odměřenou Heru a přilijeme 250 ml vody. Mírně osolíme a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile začne voda vřít, přisypeme do hrnce přesně odměřenou hladkou mouku. Snížíme varnou teplotu a neustále mícháme, aby se nám nevytvořily v těstě hrudky. Mícháme do té doby, dokud není těsto lesklé, pevné a husté a dokud se nezačne oddělovat ode dna i stěn hrnce. V tomto okamžiku je těsto "spařené". Takto připravené těsto přemístíme do studené mísy a zpracováváme, dokud nám částečně nevychladne.
Do polovychladlého těsta přidáváme postupně vejce (nejlépe pokojové teploty). Každé vejce se s těstem před přidáním dalšího musí dobře spojit.
Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Troubu si předehřejeme na 220°C, do trouby umístíme před pečením hrníček s vodou (odpalované těsto se poté lépe nabude). Na plech tvoříme s pomocí cukrářského sáčku (může být i mikrotenový sáček s ustřihnutým rožkem) z těsta větrníky (věnečky, banánky, placičky atd.), které by měly být přibližně stejně velké.
Při 220°C odpalované těsto pečeme asi 7 minut, těsto by mělo nabýt a nafouknout se. Poté teplotu snížíme na 160 °C a zvolna dopékáme, dokud není povrch zlatavý. Nakonec troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme ještě 10 minut dosušit. Těsto po upečení rozkrajujeme ještě teplé, později by se nám lámalo.
Větrníky plníme vychladlé. Na rozpálenou plotnu postavíme rendlík, nalijeme do něj mléko, přidáme cukr a vanilkový lusk. Zamícháme až těsně před začátkem varu. Z vroucího mléka vyjmeme vanilku, rozpůlíme ji, nožem vyjmeme z lusku semínka a vrátíme lusk zpátky do mléka. Přilijeme pudinkový prášek rozpuštěný v troše mléka a minutu povaříme.
Odstavíme z plotýnky a necháme zchladnout. Mezitím si s pomocí ručního šlehače nebo elektrických metel vyrobíme šlehačku. Zchladlý vanilkový krém smícháme se šlehačkou, vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Krémem naplníme cukrářský sáček a plníme jím větrníky.

Bulb Tip k receptu

Větrníky můžeme nakonec polít karamelovou nebo čokoládovou polevou.
Heru můžeme nahradit máslem nebo jiným tukem na pečení.

Zdenka Obertová

29. 11. 2009, Recept navštíven: 9435x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Větrníky z odpalovaného těsta

Větrníky z odpalovaného těsta

Do hrnce vložíme přesně odměřenou Heru a přilijeme 250 ml vody. Mírně osolíme a vše přivedeme za stálého mí...

Zobrazit všechny podobné recepty k Větrníky z odpalovaného těsta Link-arrow

Přidat recenzi
Přidat komentář
Jozef
Výborný recept. Už sme niekoľko krát piekli.Po upečení ich naprieč rozrežeme až tak ich plníme. Ďakujem.

Jozef 27. 06. 2010, 09:31

veerac
Nemohl by mi někdo poradit, když je plynová trouba, jak se nastavuje a jak se snižuje teplota při pečení větrníků?

veerac 15. 10. 2010, 23:56

Jozef
veerac ja Vám v nastavovaní teploty plynovej rúry bohužial neviem poradiť.Ja mam rúru elektricku.Jozef.

Jozef 16. 10. 2010, 13:09

Facebook komentáře