Větrníky z odpalovaného těsta

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

50min
Čas vaření
17min

Celkový čas

1h 7min

Porce


Nutriční hodnoty

2096 kalorií
6.0g cukrů
103.0g tuků
52.0g bílkovin


Příprava

Do hrnce vložíme přesně odměřenou Heru a přilijeme 250 ml vody. Mírně osolíme a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile začne voda vřít, přisypeme do hrnce přesně odměřenou hladkou mouku. Snížíme varnou teplotu a neustále mícháme, aby se nám nevytvořily v těstě hrudky. Mícháme do té doby, dokud není těsto lesklé, pevné a husté a dokud se nezačne oddělovat ode dna i stěn hrnce. V tomto okamžiku je těsto "spařené". Takto připravené těsto přemístíme do studené mísy a zpracováváme, dokud nám částečně nevychladne.
Do polovychladlého těsta přidáváme postupně vejce (nejlépe pokojové teploty). Každé vejce se s těstem před přidáním dalšího musí dobře spojit.
Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Troubu si předehřejeme na 220°C, do trouby umístíme před pečením hrníček s vodou (odpalované těsto se poté lépe nabude). Na plech tvoříme s pomocí cukrářského sáčku (může být i mikrotenový sáček s ustřihnutým rožkem) z těsta větrníky (věnečky, banánky, placičky atd.), které by měly být přibližně stejně velké.
Při 220°C odpalované těsto pečeme asi 7 minut, těsto by mělo nabýt a nafouknout se. Poté teplotu snížíme na 160 °C a zvolna dopékáme, dokud není povrch zlatavý. Nakonec troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme ještě 10 minut dosušit. Těsto po upečení rozkrajujeme ještě teplé, později by se nám lámalo.
Větrníky plníme vychladlé. Na rozpálenou plotnu postavíme rendlík, nalijeme do něj mléko, přidáme cukr a vanilkový lusk. Zamícháme až těsně před začátkem varu. Z vroucího mléka vyjmeme vanilku, rozpůlíme ji, nožem vyjmeme z lusku semínka a vrátíme lusk zpátky do mléka. Přilijeme pudinkový prášek rozpuštěný v troše mléka a minutu povaříme.
Odstavíme z plotýnky a necháme zchladnout. Mezitím si s pomocí ručního šlehače nebo elektrických metel vyrobíme šlehačku. Zchladlý vanilkový krém smícháme se šlehačkou, vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Krémem naplníme cukrářský sáček a plníme jím větrníky.

Tip k receptu

Větrníky můžeme nakonec polít karamelovou nebo čokoládovou polevou.
Heru můžeme nahradit máslem nebo jiným tukem na pečení.

přidejte na:
Zdenka Obertová

29. 11. 2009

Další recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
vyborný recept na vetrniky

majka 18. 07. 2017, 20:01

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
vyskúšaný recept, podarili sa

hanka 07. 03. 2019, 20:45

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
dobrý recept na vetrniky

palino 10. 10. 2019, 08:29

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Výborný recept. Už sme niekoľko krát piekli.Po upečení ich naprieč rozrežeme až tak ich plníme. Ďakujem.

Jozef 27. 06. 2010, 09:31

veerac
Nemohl by mi někdo poradit, když je plynová trouba, jak se nastavuje a jak se snižuje teplota při pečení větrníků?

veerac 15. 10. 2010, 23:56

Chybějící obrázek
veerac ja Vám v nastavovaní teploty plynovej rúry bohužial neviem poradiť.Ja mam rúru elektricku.Jozef.

Jozef 16. 10. 2010, 13:09

Chybějící obrázek
Vypadá to hesly dejme to skusit

Verča 24. 08. 2019, 08:53