Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Větrníky z odpalovaného těsta

Obtížnost Čas přípravy
50min
Čas vaření Celkový čas Porce
17min 1h 7min
Nutriční hodnoty
2096 kalorií 6.0g cukrů 103.0g tuků 52.0g bílkovin

Příprava

Do hrnce vložíme přesně odměřenou Heru a přilijeme 250 ml vody. Mírně osolíme a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile začne voda vřít, přisypeme do hrnce přesně odměřenou hladkou mouku. Snížíme varnou teplotu a neustále mícháme, aby se nám nevytvořily v těstě hrudky. Mícháme do té doby, dokud není těsto lesklé, pevné a husté a dokud se nezačne oddělovat ode dna i stěn hrnce. V tomto okamžiku je těsto "spařené". Takto připravené těsto přemístíme do studené mísy a zpracováváme, dokud nám částečně nevychladne.
Do polovychladlého těsta přidáváme postupně vejce (nejlépe pokojové teploty). Každé vejce se s těstem před přidáním dalšího musí dobře spojit.
Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Troubu si předehřejeme na 220°C, do trouby umístíme před pečením hrníček s vodou (odpalované těsto se poté lépe nabude). Na plech tvoříme s pomocí cukrářského sáčku (může být i mikrotenový sáček s ustřihnutým rožkem) z těsta větrníky (věnečky, banánky, placičky atd.), které by měly být přibližně stejně velké.
Při 220°C odpalované těsto pečeme asi 7 minut, těsto by mělo nabýt a nafouknout se. Poté teplotu snížíme na 160 °C a zvolna dopékáme, dokud není povrch zlatavý. Nakonec troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme ještě 10 minut dosušit. Těsto po upečení rozkrajujeme ještě teplé, později by se nám lámalo.
Větrníky plníme vychladlé. Na rozpálenou plotnu postavíme rendlík, nalijeme do něj mléko, přidáme cukr a vanilkový lusk. Zamícháme až těsně před začátkem varu. Z vroucího mléka vyjmeme vanilku, rozpůlíme ji, nožem vyjmeme z lusku semínka a vrátíme lusk zpátky do mléka. Přilijeme pudinkový prášek rozpuštěný v troše mléka a minutu povaříme.
Odstavíme z plotýnky a necháme zchladnout. Mezitím si s pomocí ručního šlehače nebo elektrických metel vyrobíme šlehačku. Zchladlý vanilkový krém smícháme se šlehačkou, vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Krémem naplníme cukrářský sáček a plníme jím větrníky.

Bulb Tip k receptu

Větrníky můžeme nakonec polít karamelovou nebo čokoládovou polevou.
Heru můžeme nahradit máslem nebo jiným tukem na pečení.


Přidat na Pinterest
Zdenka Obertová

29. 11. 2009, Recept navštíven: 9707x


Přidat recenzi
Přidat komentář
Jozef
Výborný recept. Už sme niekoľko krát piekli.Po upečení ich naprieč rozrežeme až tak ich plníme. Ďakujem.

Jozef 27. 06. 2010, 09:31

veerac
Nemohl by mi někdo poradit, když je plynová trouba, jak se nastavuje a jak se snižuje teplota při pečení větrníků?

veerac 15. 10. 2010, 23:56

Jozef
veerac ja Vám v nastavovaní teploty plynovej rúry bohužial neviem poradiť.Ja mam rúru elektricku.Jozef.

Jozef 16. 10. 2010, 13:09

Facebook komentáře