Zapékané brambory s rajčaty
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Omyté, neloupané, pokud možno stejně velké brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě, pak je scedíme. Brambory necháme trochu opařit, oloupeme je a nakrájíme na tenčí plátky.
1/2 kg masitých rajčat omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na plátky. Obě cibule oloupeme a nakrájíme na jemná kolečka.
Troubu předehřejeme na 200ºC. Snítku šalvěje opláchneme, vodu setřeme a lístky otrháme. Na pánvičce rozhřejeme jednu lžíci olivového oleje a lístky na něm krátce opečeme.
Do vymazané zapékací nádoby střídavě šupinovitě poskládáme plátky brambor, cibule a rajčat. Směs osolíme a opepříme podle chuti a nakonec ještě pokapeme olivovým olejem.
Nahoru rovnoměrně rozdělíme opečené lístky šalvěje a jednotlivé plátky pikantního sýra. Vložíme nádobu do předem vyhřáté trouby a zapékáme přibližně 10 až 15 minut v troubě, až se sýr roztaví a povrch zezlátne.
Tip k receptu
Podáváme s vychlazeným okurkovým salátem, případě s tatarskou omáčkou.
kaccka11. 02. 2010