Bánovský dort
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Žloutky ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme mleté ořechy (100 g), strouhanku, mouku a tuhý sníh, který jsme si ušlehali z bílků a uděláme těsto. Toto těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy a dáme péct do trouby. Pečeme při 180 °C, cca 15 minut. Poté korpus vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, poté ho podélně rozkrojíme a potřeme náplní, kterou jsme si připravili takto: Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, mletými ořechy (250 g) a vyšleháme hustou náplň. Když je korpus potřený touto náplí, přiklopíme druhý díl korpusu a povrch dortu polijeme polevou, kterou jsme si připravili následovně: Do cukru nalijeme vařící mléko, rum, olej a ušleháme v hladkou polevu. Povrch poté ještě ozdobíme ořechy.
Beruska6405. 01. 2010
Ingredience
- 6 ks vajec
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru na náplň
- 250 g mletých vlašských ořechů na náplň
- 300 g moučkového cukru na polevu
- 50 g vlašských ořechů vcelku na ozdobu
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžíce hrubé mouky
- 4 lžíce strouhanky
- 3 lžíce vařícího mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 balení vanilkového cukru
- 1/2 balení vanilkového cukru na náplň