Chačapuri
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
1. Těsto (mouku, mléko, vejce, máslo a sůl) vypracujeme ručně vařečkou nebo v robotu či v domácí pekárně. Necháme nakynout.
2. Balkánský sýr rozdrobíme, mozzarellu nakrájíme na kostičky a oba sýry promícháme se lžící másla.
3. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny.
4. Jednu část těsta zploštíme a rukama roztáhneme na placku. Navršíme na ni polovinu náplně a zabalíme jako velkou buchtu. Položíme spojem na plech s papírem na pečení a rukama opatrně pomalu rozmačkáváme na co největší placku.
5. Potřeme ji žloutkem rozmíchaným s mlékem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C.
6. Pečeme do zezlátnutí, 10-15 minut.
7. Ihned po vytažení z trouby potřeme máslem.
8. Druhou část těsta zpracujeme stejným způsobem.
Tip k receptu
Těsto také můžeme dát zabalené ve fólii do ledničky a druhou placku upéct až další den.
- úspěch do velké míry souvisí s tím, jak dobře se vám podaří vytvarovat placku – je potřeba trefit stejně silné vrstvy těsta na obou stranách
- nešetřete na sýru – čím víc se vám ho do těsta podaří uzavřít, tím bude chačapuri lepší
- chačapuri nepečte zbytečně dlouho – vysušíte ho a budete z něj mít suchou buchtu
- nepodceňujte potření máslem ke konci, jen tak bude chačapuri krásně vláčné
- pokud chcete mít chačapuri nadýchanější, vynechte přiklopení poklicí na konci
- experimentujte se směsí sýrů!
06. 12. 2018