Cibulový koláč z křehkého těsta
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Ze změklého másla, hladké mouky, studené vody a trochy soli vypracujeme těsto, které vyválíme na plát. Kulatou koláčovou formu s nízkým okrajem o průměru 22 cm pečlivě vymažeme olejem a vysypeme hladkou moukou. Pak ji vyložíme připraveným rozváleným těstem. Dáme do trouby vyhřáté na 200 Stupňů Celsia a necháme chvíli zapéct - přibližně 10 minut. Zatím oloupeme červenou cibuli a nakrájíme na proužky. Za občasného míchání ji podusíme na trošce oleje. Podle potřeby osolíme, opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem a necháme vychladnout. Nakrájíme na drobné kostičky anglickou slaninu a nasypeme ji na druhou pánev. Přistavíme na mírný oheň a několik minut nasucho škvaříme. Pak slaninku i s tukem přidáme vychladnout k cibuli. Smetanu rozšleháme se žloutky a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Vychladlou cibulovou směs promícháme se slaninou a rozložíme na předpečený koláč. Vše zalijeme smetanou se žloutky. V předehřáté troubě pečeme při 200°C ještě asi 40 minut. Ozdobíme čerstvými bylinkami podle obliby a chuti a pak podáme teplé nebo studené.
kaccka07. 01. 2013