Malinový koláč z křehkého těsta
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z mouky, 50 g cukru, žloutku, vanilky a 100 g másla vypracujeme křehké těsto, které necháme odležet v lednici. Formu na koláč /23 cm/ vymažeme máslem, těsto vyválíme a přeneseme do formy a potřeme bílkem. Pečeme asi 13-14 minut při 180°C, vyjmeme z trouby, na korpus nalijeme náplň a pečeme dalších asi 15-20 minut při 175°C stupních. Vychlazené posypeme cukrem a nakrájíme.
Náplň - máslo rozpustíme, moučkový cukr s máslem a citronovou šťávou vyšleháme do pěny, přidáme šťávu z hrsti propasírovaných malin a rozšlehané vejce. Všechno důkladně vyšleháme.
Koláč ozdobíme malinami, mátou a posypeme moučkovým cukrem. Lze ho podávat i s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny.
Tip k receptu
Koláč před pečením posypeme malinami, ale nemusíme, všechny můžeme propasírovat a použít do náplně. Koláč může být vynikající i s jiným ovocem - jahody, borůvky, ostružiny...
Nepřeslazený, osvěžující letní koláč.
16. 07. 2010