Broskvový koláč z křehkého těsta
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do sekacího robota vložíme mouku, sůl a 1 lžíci cukru moučka a na chvíli zapneme. Necháme provzdušnit mouku. Poté přidáme na kostičky nakrájené máslo a znovu robot zapneme. Po chvilce přilijeme 1 trochu rozšlehané vejce a zapneme naposledy robot. Šleháme, dokud se nevytvoří z těsta koule. Můžeme těsto zpracovat i rukama.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 30 minut odležet. Poté těsto vyjmeme a na lehce pomoučeném válu, rozválíme placku, kterou vyložíme vymazanou koláčovou formu.
Broskve nakrájíme na měsíčky a vyklademe s nimi formu. Posypeme čokoládovýma vločkama a na chvíli ještě vložíme do lednice.
V míse rozmícháme zbylé vejce, cukr a smetanu. Touto směsí broskve ve formě zalijeme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 10 minut. Poté ztlumíme na 170°C a dopékáme ještě 30 minut.
Tip k receptu
Ke šlehačce můžeme přidat i mletou vanilku.
Sonia00501. 12. 2011