Čočkové placičky podle kamarádky Katky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Červenou čočku na dvě hodiny ponoříme do studené vody. (Je to spíš kvůli barvě, kterou si podrží, jinak není nutné ji namáčet, je vařená velmi brzo)
Do kastrůlku dáme ohřát zeleninový masox rozmělněný ve vodě (popř. vývar ze zeleniny). Až začne vřít, snížíme teplotu, vsypeme kari a přecezenou čočku a vaříme do měkka, což trvá přibližně 5 minut. Slijeme vodu přes husté sítko, ale trochu vývaru si ponecháme. Na jemno nakrájenou cibuli orestujeme v keramické pánvi s rozehřátým olivovým olejem. Po zesklovatění přidáme 4 lžíce vývaru a necháme chvilinku dusit pod poklicí. Následně poklici odstraníme a necháme vodu vyvařit.
Bílou část pórku nakrájíme na kolečka přidáme k cibuli. Asi minutu smažíme, pak přidáme 2 lžíce vývaru, chvilku dusíme pod pokličkou a poté necháme tekutinu opět odpařit.
Mezitím si na jemném struhadle nastrouháme mrkev a přidáme k směsi pórku a cibule společně s prolisovaným česnekem.
Orestujeme společně asi 2 minuty, aby mrkev změkla, ale neztratila svoji křehkost a šťavnatost.
Do mísy dáme uvařenou čočku a zeleninu z pánve, přidáme kari koření, přisolíme a přisypeme slunečnicová semínka, vejce a promícháme. Z takto připravené směsi tvoříme placičky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem placičky. Vložíme do trouby rozehřáté cca na 200° s pečeme asi 15 minut, poté přepneme na horkovzduch seshora.
Z plechu sundáváme až po vychladnutí, aby se nelámaly. Podáváme se zeleninovou oblohou či pečivem.
Tip k receptu
Je do dietní a vegetariánské jídlo, vhodné i pro ty, co drží redukční dietu.
Je dobré za studena i ohřáté.
Roxana30. 08. 2013