Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Ostatní - stránka 5

Pikantní domácí baharat

Pikantní domácí baharat

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 polévková lžíce nastrouhaného muškátového oříšku, 1 polévková lžíce kardamomu, 3 polévkové lžíce kmínu římského (cuminu), 2 polévkové lžíce skořice, 2 polévkové lžíce koriandru, 2 polévkové lžíce hřebíčku, 4 lžíce černého pepře, 4 lžíce sladké papriky

Koření semeleme nebo použijeme jeho mletou podobu a smícháme dohromady. Jeho trvanlivost je až 6 měsíců, pokud ho uchováváme na chladném a tmavém místě.

Med z květů černého bezu

Med z květů černého bezu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 25 velkých květů bezu černého, 1 kg cukru krupice, 1 velký citrón

V těchto dnech rozkvétá černý bez. Někde už je možná v plném květu, ale tady u nás v Krkonoších teprve začíná. Doufám, že tenhle bezva med stihnete zkusit všichni! Rozhodně si udělejte alespoň jednu dávku na zimu, protože je k nezaplacení!!! Když ...

Dýně s ananasovou příchutí

Dýně s ananasovou příchutí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg dýně, 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l bílého vína, 1 citrón, hřebíček, 2-3 ananasové trestě

Nakrájenou dýni na kostečky namočíme na 24 hodin do vody se 4 deci octa. Po této době vodu slijeme a dýni vaříme v nálevu 1 l vody, 1 l bílého vína, 1 kg cukru, s 1 citronem nakrájeným na kolečka, hřebíčkem a ananasovou tresťí. Vaříme až dýně zesk...

Cajunské koření

Cajunské koření

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce celého pepře bílého, 2 lžíce celého pepře černého, 4 lžíce pepře cayenského, 2 lžíce česneku v prášku, 1 lžíce cibule v prášku, 2 lžičky tymiánu , 2 lžičky mleté sušené hořčice, 1/2 lžičky mletého fenyklu, 1/2 lžičky oregana, 1/2 lžičky kmínu římského

Všetky ingrediencie spolu zomelieme. Korenie používame na grilovanie mäsa. Dávame na mäso asi 6 hodín pred grilovaním. 1 lyžica stačí asi na 4 porcie.

Artyčoková náplň do pirohů

Artyčoková náplň do pirohů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g sterilovaných artyčoků, 100 g Mascarpone, 50 g strouhaného sýra, 1 vejce, špetka soli, špetka pepře, petrželka

Vidličkou roztlačíme, pridáme mascarpone, strúhaný syr, vajce, posekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie. Plnku použijeme do pirohov.

Kávový krém šlehaný v páře

Kávový krém šlehaný v páře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 slepičí vajíčka, 20 dkg cukru krupice, 25 dkg másla, 1 lžíce mleté kávy

Do kastrolku nalejeme asi 3 cm vody a dáme vařit. Než začne voda vařit, rozklepneme dvě vajíčka do menšího hrnce. Jakmile voda vaří ztlumíne sporák na nejmíň, tak aby šla z vody jen pára a postavíme nad páru hrnec s vajíčky, do kterých jsme přisy...

Sedmikráskový med

Sedmikráskový med

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 květů sedmikrásky, 1 citrón, nejlépe bio, 750 g cukru krupice, 750 ml vody

Sedmikrásky natrháme za slunečného dne, aby byly květy pěkně rozvinuté. Dobře je opereme, abychom je zbavili nečistot a případných broučků. Omyté je dáme do mísy, přelijeme vodou a přidáme citrón, nakrájený na tenší kolečka i s kůrou. Mísu dáme do...

Meruňkový džem podle mé babičky

Meruňkový džem podle mé babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 kg meruněk, 1,75 - 2 kg cukru krystal

Meruňky důkladně umyjeme, vypeckujeme a pomeleme. Polovinu cukru vmícháme do meruněk a poté je odložíme přikryté do lednice. Na druhý den vmícháme druhou polovinu cukru, džem vaříme asi 45 minut. Z tohoto množství vyjde 16 malých 3 dl skleniček.

Zeleninové lečo na zavaření

Zeleninové lečo na zavaření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg papriky (kapie), 1 kg rajčat, 1 velká cibule, 2-4 lžíce rostlinného oleje, špetka soli

Papriky očistíme, vyndáme semínka a nakrájíme na nudličky. V kastrolu zahřejeme olej a dáme tam na cibuli papriky, které osolíme a dáme dusit. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme slupku, pak je nakrájíme na kousky a přidáme k paprikám a ještě ...

Majonéza z mléka

Majonéza z mléka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl mléka, 1 lžíce francouzské hořčice, 30 ml citronové šťávy, 10 ml olivového oleje

Hořčici důkladně rozmícháme v mléce a po částech přidáváme olej. Dochutíme citrónovou šťávou a šleháme ručním šlehačem dohusta.

Bezinkový med

Bezinkový med

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg květů Bezu černého, 1 l vody, 1 kg cukru krupice, 1 citrón

Bezinkové květy omyjeme a povaříme asi 15 minut v 1 l vody spolu s citrónem, nakrájeným na kolečka. Vše necháme louhovat nejméně 60 minut, ale můžeme až 24 hodin. Přecedíme a přidáme cukr. Vaříme, dokud směs nezačně houstnout. Plníme do sklenic a ...

Kabanos zapečený se zelím

Kabanos zapečený se zelím

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g Kabanosu, 1 balení kyselého zelí, 1 cibule, 20 ml olivového oleje, 100 ml sladké smetany, špetka mleté papriky

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku, přidáme pokrájené zelí, trochu vody nebo nálevu ze zelí a krátce podusíme. Polovinu zelí urovnáme do 4 zapékacích misek, na ně vložíme na kolečka nakrájený kabanos, na ně opět z...

Mramorová káva

Mramorová káva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 g kávy, 7 g cukru krystal, 150 ml vody, 30 ml sladké smetany

Do hotové a předem oslazené a přecezené vlažné kávy přidáme smetanu tak, že ji přiléváme po okraji poháru,aby se příliš nepromíchala s kávou.

Zeleninový guláš s masem

Zeleninový guláš s masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček mražené zeleninové směsi, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, mletá paprika , 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 vepřové ve vlastní šťávě

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a osmahneme na kostky nakrájené maso, osolíme, podlijeme a přidáme trochu mleté papriky. Poté přidáme zeleninu, přisolíme podle potřeby a dusíme doměkka. Na konci přidáme rajčatový protlak a podusíme. Podáváme s ...

Sekané řízky z vepřového bůčku

Sekané řízky z vepřového bůčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 100 ml mléka, 1 vejce, 1 hrneček hladké mouky, 1 hrneček strouhanky, 1 lžíce ztuženého tuku

Maso osolíme a promícháme s mlékem a necháme asi 30 minut stát. Pak hmotu odměříme třeba naběračkou a tvoříme z ní placičky, které obalujeme v mouce, vejci a strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.

Domácí sušená rajčata

Domácí sušená rajčata

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat (cca na 1 plech), cibule dle chuti, česnek dle chuti, olej dle potřeby

Rajčata rozpůlíme a odstraníme z nich semínka. Plech vytřeme vydatně olejem a rozložíme na něj půlky rajčat. Pečeme velmi zvolna jen při 15OºC v troubě, asi hodinu. Mezitím si cibuli i česnek nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky a rajčata jim...

Americké okurky

Americké okurky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg okurek (salátových nebo nakládaček), 80 dkg cibule, 3 lžíce soli, Nálev: 0,5 l octa, 40 dkg cukru krystal, 1 lžička kari koření, 1 lžička chilli koření, 1 lžička pepře

Okurky nakrájíme na kolečka (nakládačky) nebo na menší kousky (salátovky). Přidáme nakrájenou cibuli a sůl. Nálev: ingredience na nálev smícháme a necháme tři hodiny odležet.Pak tuto směs spojíme s okurkami, dobře promícháme a 24 hodin necháme...

Marmeláda z rajčat

Marmeláda z rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg zralých rajčat, 1 kg jablek, 1 lžička kyseliny citrónové, cukr dle chuti

Jablka bez jádřinců a rajčata nakrájíme a vaříme asi 1 hodinu. Pak toto ponorným mixerem rozmělníme a přepasírujeme. Vzniklou směs uvedeme do varu, přidáme kyselinu citronovou a cukr dle vlastní chuti. Po dobu vaření zkoušíme, zda je marmeláda uva...

Zmrzlinový pohár

Zmrzlinový pohár

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml smetany ke šlehání , 4 ks vajec, 6 lžic moučkového cukru, 1 l zmrzliny, 1 balení vanilkového cukru, 2 ks pomerančů, 2 ks banánů, 2 ks kiwi

Šlehačku ušleháme do tuha. Poté ušleháme 4 žloutky a 3 lžíce moučkového cukru. Z bílků si ušleháme sníh, přidáme zbylý moučkový cukr. Ušlehané žloutky přišleháme do ušlehané smetany a dále přišleháme ušlehaný sníh, vanilkový cukr. Touto směsí napl...

Dressing ze zázvoru

Dressing ze zázvoru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 4 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, špetka soli

Jogurt smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, olivovým olejem, nastrouhaným zázvorem, osolíme, promícháme a podáváme k zeleninovým salátům.

Sladký dressing

Sladký dressing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa, 1 lžíce nasekané petrželové natě, špetka soli

Olej smícháme s cukrem, citrónovou šťávou, rajčatovým protlakem, octem, osolíme, promícháme a při podávání posypeme nasekanou petrželovou natí.

Čertův dressing

Čertův dressing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 dcl vývaru z kostí, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička chilli koření, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka soli

K vývaru přidáme rajčatový protlak, ocet, olivový olej, chilli koření, citrónovou šťávu, osolíme, promícháme. Podáváme k těstovinovým salátům.

Rajčatový dressing

Rajčatový dressing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks rajčat, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kaparů, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa, špetka pepře, špetka soli

Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru, přidáme česnek, kapary, olivový olej, ocet a rozmixujeme. Poté dle chuti osolíme, opepříme. Podáváme k zeleninovým salátům.

Medová zálivka s oříšky

Medová zálivka s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce medu, 2 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Med smícháme s octem, hořčicí, olejem, opepříme, osolíme, promícháme. Podáváme k zeleninovým salátům.

Pomerančový dressing

Pomerančový dressing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml smetany, 100 ml majonézy, 2 ks pomeranče, špetka soli

Smetanu smícháme s majonézou, pomeranče oloupeme, namixujeme v mixéru, přilijeme ke smetaně s majonézou, osolíme, promícháme a podáváme k salátům.

stránka: