Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Ostatní - stránka 6

Dressing z jogurtu

Dressing z jogurtu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílého jogurtu, 4 lžíce smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nasekané petrželové natě, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Bílý jogurt smícháme se smetanou, přidáme citrónovou šťávu, olivový olej, opepříme, osolíme a promícháme. Při podávání posypeme nasekanou petrželovou natí.

Dressing z citrónu a sýru

Dressing z citrónu a sýru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané petrželové natě, 100 g nastrouhaného Eidamu, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Citrónovou šťávu dáme do mixéru, přidáme ocet, stroužky česneku, nastrouhaný Eidam, olivový olej, opepříme, osolíme a rozmixujeme. Při podávání posypeme nasekanou petrželovou natí.

Zálivka z citrónů

Zálivka z citrónů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, 2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce smetany, 2 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, špetka pepře, špetka soli

Smetanu smícháme s majonézou, bílým jogurtem, přidáme citronovou šťávu, citrónovou kůru, opepříme, osolíme, promícháme a podáváme k zeleninovým salátům.

Kapary zálivka

Kapary zálivka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml majonézy, 50 ml zakysané smetany, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce nasekaných kaparů, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 4 ks sterilovaných okurek, špetka pepře, špetka soli

Majonézu smícháme se smetanou, přidáme hořčici, nasekané kapary, na kostičky nakrájené okurky, opepříme, osolíme, promícháme. Při podávání posypeme nasekanou petrželovou natí.

Dressing z bylinek

Dressing z bylinek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stroužky česneku, 1 lžička bazalky, 1 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Česnek oloupeme, dáme do mixéru, přidáme bazalku, ocet, olivový olej, opepříme, osolíme a rozmixujeme. Poté dle chuti ještě dosolíme a dopepříme. Vhodné k zeleninovým salátům.

Česnekový dresink

Česnekový dresink

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,1 l vody, 1 lžíce olivového oleje, 5 stroužků česneku, 1 špetka soli, 1 špetka mletého pepře, 1 špetka cukru moučka

Ve vodě rozmícháme olej, sůl, cukr a pepř. Nakonec přidáme jemně nasekaný česnek. Dresink necháme před použitím do druhého dne rozležet v chladničce. Použijeme jej přecezený nebo v něm česnek necháme.

Domácí sušený česnek

Domácí sušený česnek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku

Domácí česenek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Dáme na vhodný podnos a sušíme na topení,lze použít i domácí sušičku. Po usušení skladujeme na vhodném místě. Pokud potřebujeme česnekový prášek, použijeme mixer. Použití je jako u čerstvého prod...

Česneková zálivka

Česneková zálivka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce octa, 1 česnek, 1 lžička cukr krystal

Asi 2 hodiny pred použitím zmiešame všetky uvedené prísady a necháme ich odpočinúť.

Marináda na grilované vepřové

Marináda na grilované vepřové

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kg vepřové krkovice nebo krčku, 1 celá sojová omáčka od Vitany, 2 dcl mléka, 1 lžička cukru, 0,5-0,75 l oleje, 7 lžiček soli, 75 g česneku, drcený kmín, 1 balení drceného pepře tří barev

Ze všech ingrediencí zpracujeme marinádu a vložíme do ní omyté maso. Necháme uležet v lednici 1-2 dny a dáváme na gril.

Kandované ovoce z cukety

Kandované ovoce z cukety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká nebo 2 malé cukety, ovocný sirup dle potřeby

Cuketu oloupeme a nakrájíme na malé kostky . Zalijeme je ovocným sirupem (lesní směs, pomerančový sirup apod.) a necháme projít varem. Nádobu s uvařenou cuketou necháme stát 24 hodin. Poté scedíme zbylou šťávu a cuketu sušíme v sušičce na ovoce. U...

Houby v kyselém nálevu

Houby v kyselém nálevu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg jakýchkoli hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, 1 cibule, křen

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme cca 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (to děláme proto, aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly nám). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kte...

Sterilované papriky

Sterilované papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 kg červených nebo zelených paprik, 1,5 l vody, 0,5 l octu (8%), 1/8 l oleje, 25 dkg cukru, 10 dkg soli, 10 kuliček pepře

Papriky si načistíme, odstraníme semena a stopky a nakrájíme na čtvrtky. Poté je spaříme vařící vodou a vložíme do zavařovacích sklenic. Pak 10 minut vaříme nálev z vody, octu, oleje, cukru, soli a pepře. Vychladlým nálevem pak papriky zalijeme. ...

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 1-2 l vody, sůl

Fazolové lusky odvlákníme a odstraníme konce. Řádně je omyjeme (na přípravu jsou lepší žluté fazolové lusky, protože nemají vlákna). Nakrájíme je a doměkka povaříme (2-5 minut). Pak je scedíme, ochladíme ve studené vodě a plníme do sklenic. Slaný...

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 4 l vody, 0,1 kg soli, 0,75 l octa (8%)

Lusky odvlákníme a odstraníme jejich konce. Pořádně je umyjeme. Nakrájíme je a povaříme (2-5 minut) do měkka. Pak je scedíme, zchladíme ve studené vodě a naplníme do sklenic. Kyselý nálev si připravíme smícháním 4 l vody, 0,75 l octa (8%) a 0,1 kg...

Houby ve sladkokyselém nálevu

Houby ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5-6 kg jakýchkoliv čerstvých hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, křen, 1 cibule, 100 g cukru

Hřiby očistíme, nakrájíme na menší kousky a potom povaříme přibližně 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kterých dáme...

Nakládání okurek

Nakládání okurek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg okurek na zavařování, 4 balení Pikanty - nálevu na okurky, 1 hrst čerstvého kopru, 2 mrkve, 1 větší cibule, 2 větší kořeny křenu, 0,4 l oceta na přípravu pikanty

Okurky řádně očistíme od chloupků kartáčkem a omyjeme pod tekoucí vodou. Pomocí octu a vody si připravíme nálev Pikanta dle návodu. Mezitím, co se bude nálev vařit, připravíme si 1l sklenice na zavařování i s víčky. Dbáme na to, aby byly sklenice ...

Zmražení hříbků

Zmražení hříbků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrstí čerstvých hub, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Čerstvě nasbírané houby si načistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. V hrnci si zahřejeme sádlo a hříbky osmažíme. Pak přidáme vodu a dusíme cca 30 minut, dokud se voda z větší části nevypaří. Následně je necháme vyhladnout a rozdělíme do k...

Domácí bylinkové máslo

Domácí bylinkové máslo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka másla, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžíce nasekané pažitky, 1/2 lžičky kari koření, sůl

Máslo nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru a rozšleháme. Přidáme nasekanou bazalku, nasekanou pažitku, rozetřený česnek, kari koření a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a dáme chladit na 30 minut do ledničky.

Popcorn s medem

Popcorn s medem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kukuřice na popcorn, 4 lžíce včelího medu, 4 lžíce rostlinného oleje

Na olej v hrnci vložíme tři zrnka kukuřice, přikryjeme pokličkou a posloucháme. Jakmile se ozve třetí puknutí, olej má správnou teplotu. Přidáme tolik kukuřice, aby v jedné vrstvě pokryla dno. Přikryjeme pokličkou a za stálého protřepávání pražíme...

Borůvková šťáva

Borůvková šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg borůvek, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy, 750 g cukru krystalu

Borůvky dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté borůvky propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vlijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme víčke...

Marmeláda z hrušek

Marmeláda z hrušek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg hrušek, 900 ml vody, 60 g nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1,5 kg cukru , 2 lžičky hřebíčku

Hrušky oloupeme, odstraníme jádra a nakrájíme na kousky. Do vody přidáme nastrouhaný zázvor, citrónovou šťávu, hřebíčky a hrušky. Přivedeme k varu a vaříme, dokud hrušky nezměknou na kaši. Přidáme cukr, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Poté udě...

Brusinkový džem

Brusinkový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brusinek, 1/2 kg cukru krystal, 250 ml vody, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička pomerančové kůry, 5 ks hřebíčku, 1 celá skořice

Brusinky propláchneme, vsypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem. Vlijeme vodu, přidáme med, pomerančovou kůru a koření. Vše vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Jakmile začne hmota rosolovatět, vyndáme z ní koření a plníme do čistých uzavíracích ...

Škvarky

Škvarky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg sádla, 2 dcl vody, 1-2 dcl mléka, 1-2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře

Pláty sádla zbavíme kůže a nakrájíme na kostky velké cca 2x2 cm. Připravíme si velký hrnec s pokličkou, vložíme kostky sádla, podlijeme trochou vody a na velmi mírném ohni trpělivě zahříváme a škvaříme. Musíme promíchávat, aby se sádlo nepřiškvaři...

Žloutkový krém

Žloutkový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 4 žloutky, 150 g cukru moučky, 1/2 lžíce solamylu, 200 ml mléka, 2 vanilkové cukry

Ve vodní lázni utřeme žloutky s moučkovým cukrem a solamylem. Přidáme mléko a šleháme do husté pěny. Za občasného míchání necháme vychladnout. Mezitím utřeme máslo s vanilkovým cukrem a postupně přidáváme vychladlou pěnu.

Marmeláda z kaki

Marmeláda z kaki

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg dobře vyzrálých kaki, 1 kg cukru moučka, 2-3 dcl citrónové šťávy (popřípadě více dle chuti), kousek vanilky

Omyjeme a oloupeme kaki a odstraníme kalichy. Jemně nakrájíme dužninu tak, aby se dala rozmíchat (ne rozmixovat) v hrudkovitou hmotu a přimícháme do ní citrónovou šťávu a cukr (cukr přidáváme opatrně a dle chuti). Do hmoty přidáme nalámanou vanilk...

stránka: