Kolumbia řezy
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Bílky ze 3 vajec oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s 1 lžičkou kávy a 150 g cukru, během šlehání přidáváme i vodu. Poté přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a opatrně vmícháme sníh z bílků. 26 cm dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Těsto do ní nalijeme a pečeme asi 20 minut při 180°C. Mezitím 100 g cukru rozpustíme na karamel. Piškot vytáhnutý z trouby ihned polijeme horkým karamelem. Necháme ztuhnout.
Zbylé 3 vejce smícháme s 1 lžící kávy a cukrem a nad párou vyšleháme do zhoustnutí. Hmotu vychladíme a opatrně vmícháme do rozšlehaného másla. Máslo i kávová hmota musí mít stejnou teplotu, jinak se krém rychle srazí. Krém natřeme na těsto, necháme v lednici ztuhnout a nakrájíme. Podáváme posypané kávou, čokoládou nebo moučkovým cukrem. Řezy jsou lehoučké jako pírko a velmi chutné. Doporučuji!
Řez je z knihy Káva, Putování za tajemstvím kávových specialit.
16. 07. 2010