Máslovo-rumový jablkový koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Necháme povolit máslo na pokojovou teplotu a stejně tak i vejce. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je buď na kousky, nebo na plátky cca 5 mm silné. Pak máslo utřeme s cukrem – krupicovým i vanilkovým, a to na hladký krém (stačí dobře roztírat vařečkou o stěny mísy). Vmícháme vejce a pak i mouku, opět promícháme. Přidáme rum promícháme. Vezmeme máslem vytřenou a moukou vysypanou koláčovou formu (případně místo toho vyloženou pečícím papírem) a vlijeme do ní těsto, pěkně ho rozetřeme. Poté do něj lehce vtlačíme kousky jablek, posypeme mandlemi a dáme péci. Nejlépe při 16O stupních a cca 3O-35 minut. Hotový koláč pocukrujeme.
Tip k receptu
Místo koláčové formy můžeme dát těsto do dortové formy, do mufinových košíčků, do zapékacích formiček – to dostaneme minidortíčky…
Ajaja05. 01. 2010