Máslovo-rumový jablkový koláč

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

50min
Čas vaření
35min

Celkový čas

1h 25min

Porce


Nutriční hodnoty

4630 kalorií
3.0g cukrů
162.0g tuků
36.0g bílkovin


Příprava

Necháme povolit máslo na pokojovou teplotu a stejně tak i vejce. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je buď na kousky, nebo na plátky cca 5 mm silné. Pak máslo utřeme s cukrem – krupicovým i vanilkovým, a to na hladký krém (stačí dobře roztírat vařečkou o stěny mísy). Vmícháme vejce a pak i mouku, opět promícháme. Přidáme rum promícháme. Vezmeme máslem vytřenou a moukou vysypanou koláčovou formu (případně místo toho vyloženou pečícím papírem) a vlijeme do ní těsto, pěkně ho rozetřeme. Poté do něj lehce vtlačíme kousky jablek, posypeme mandlemi a dáme péci. Nejlépe při 16O stupních a cca 3O-35 minut. Hotový koláč pocukrujeme.

Tip k receptu

Místo koláčové formy můžeme dát těsto do dortové formy, do mufinových košíčků, do zapékacích formiček – to dostaneme minidortíčky…

přidejte na:
Ajaja

04. 01. 2010

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
tento jablkový koláč je vynikajuci, jemný,maslový

dušanka 14. 11. 2016, 20:56

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
supr recept

katka16031 18. 08. 2017, 18:28

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
skvelý chutný koláčik

hanka 07. 04. 2019, 16:54

Přidat komentář
Ajaja
A jestli jste si všimli, tak křehkost těsta zajištuje rumíček, tedy žádné kynutí, žádný "prdopeč"...

Ajaja 05. 01. 2010, 19:20

Hanca333
To musí být dost dobrý.... Takovýhle ovocný recepty jsou nejlepší a když je hodně jablek tak se využijou.

Hanca333 09. 02. 2010, 07:18

Ajaja
Má vynikající jemnou chuť a jablek občas zbývá hodně, tak to přijde tohle vhod. Kdysi jsem ze zoufalství dělávala i kynuté buchty s jablky - taky byly moc dobré, ale chtělo to moučnatá jablka. Zatímco do tohoto koláče jsou dobrá i "pevná"...

Ajaja 09. 02. 2010, 16:27

Hanca333
To určo, my dělávaly i kulaté koláče s jablky, takových receptů s jablky je ale tenhle vypadá zajímavě!

Hanca333 10. 02. 2010, 07:16

Ajaja
A hlavně, jak mi již řada kolegyň potrvrdila, chutná výborně. Taky když se nahradí část mouky (max. 3O %) mletými mandlemi, tak chutná jemně, marcipánově... Akorát s rumíčkem opatrně, když se ho dá více, může mít slabě nahořklou chuť. Ale ta jablka to krásně "osvěží".

Ajaja 10. 02. 2010, 16:52