Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Máslovo-rumový jablkový koláč

Obtížnost Čas přípravy
50min
Čas vaření Celkový čas Porce
35min 1h 25min
Nutriční hodnoty
4630 kalorií 3.0g cukrů 162.0g tuků 36.0g bílkovin

Příprava

Necháme povolit máslo na pokojovou teplotu a stejně tak i vejce. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je buď na kousky, nebo na plátky cca 5 mm silné. Pak máslo utřeme s cukrem – krupicovým i vanilkovým, a to na hladký krém (stačí dobře roztírat vařečkou o stěny mísy). Vmícháme vejce a pak i mouku, opět promícháme. Přidáme rum promícháme. Vezmeme máslem vytřenou a moukou vysypanou koláčovou formu (případně místo toho vyloženou pečícím papírem) a vlijeme do ní těsto, pěkně ho rozetřeme. Poté do něj lehce vtlačíme kousky jablek, posypeme mandlemi a dáme péci. Nejlépe při 16O stupních a cca 3O-35 minut. Hotový koláč pocukrujeme.

Bulb Tip k receptu

Místo koláčové formy můžeme dát těsto do dortové formy, do mufinových košíčků, do zapékacích formiček – to dostaneme minidortíčky…


Přidat na Pinterest
Ajaja

04. 01. 2010, Recept navštíven: 5601x


Přidat recenzi
dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
tento jablkový koláč je vynikajuci, jemný,maslový

14. 11. 2016, 20:56

Přidat komentář
Ajaja
A jestli jste si všimli, tak křehkost těsta zajištuje rumíček, tedy žádné kynutí, žádný "prdopeč"...

Ajaja 05. 01. 2010, 19:20

Hanca333
To musí být dost dobrý.... Takovýhle ovocný recepty jsou nejlepší a když je hodně jablek tak se využijou.

Hanca333 09. 02. 2010, 07:18

Ajaja
Má vynikající jemnou chuť a jablek občas zbývá hodně, tak to přijde tohle vhod. Kdysi jsem ze zoufalství dělávala i kynuté buchty s jablky - taky byly moc dobré, ale chtělo to moučnatá jablka. Zatímco do tohoto koláče jsou dobrá i "pevná"...

Ajaja 09. 02. 2010, 16:27

Hanca333
To určo, my dělávaly i kulaté koláče s jablky, takových receptů s jablky je ale tenhle vypadá zajímavě!

Hanca333 10. 02. 2010, 07:16

Ajaja
A hlavně, jak mi již řada kolegyň potrvrdila, chutná výborně. Taky když se nahradí část mouky (max. 3O %) mletými mandlemi, tak chutná jemně, marcipánově... Akorát s rumíčkem opatrně, když se ho dá více, může mít slabě nahořklou chuť. Ale ta jablka to krásně "osvěží".

Ajaja 10. 02. 2010, 16:52

Facebook komentáře