Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 152

Nadýchaný domácí knedlík

Nadýchaný domácí knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hrubé mouky, 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 25 g droždí (kvasnice), 1 zarovnaná lžička soli, 1 lžička cukru krystal

Mouku a sůl prosejeme, do vlažného mléka přisypeme cukr, droždí a necháme vykynout. Kvásek přilijeme k mouce, přidáme vejce, zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto. Přikryté dáme na teplé místo a necháme vykynout. Těsto na pomoučeném válu prohněte...

Zámecké srnčí medailonky

Zámecké srnčí medailonky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg srnčí kýty, trošku soli, trošku pepře, 1 hrneček hladké mouky, 4 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 2 lžíce másla, 300 g čerstvých hub /žampiony/, 100-150 ml sladké smetany, pár kapek citronové šťávy

Maso opláchneme, odblaníme a nakrájíme na menší medailonky. Jemně je naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Olej rozpálíme a medailonky po obou stranách zprudka opečeme. Poté je vyjmeme, ve výpeku opražíme nakrájenou cibuli, přidáme i más...

Smažené rybí filety

Smažené rybí filety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 filety z pangasiuse, 2 vejce, špetka soli, špetka barevného pepře, 100 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky + hrnek na obalování, pár kapek citronové šťávy, špetka koření na ryby /nebo jen vegety/, 2 hrnečky strouhanky

Filety důkladně osušíme, osolíme, opepříme a posypeme kořením na ryby nebo vegetou. Vejce, mléko, sůl a mouku rozšleháme na řidší těstíčko /skoro jako na palačinky/ a filety nakrájené na porce obalíme v mouce, těstíčku a ve strouhance. Filety vklá...

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílých fazolí, 250 g uzeného masa, 100 g domácí pikantní klobásy, 400 g kořenové zeleniny, 200 g brambor, 1 kostka masoxu, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, několik lžic rostlinného oleje, špetka soli, špetka pepře

Fazole přes noc namočíme do studené vody. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, klobásu na kolečka, maso a brambory na malé kostičky. Fazole dáme vařit spolu s masoxem. Mouku, olej, sůl, nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česn...

Domácí pečené buchty

Domácí pečené buchty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnice), 2 lžíce cukru krystal, 250 ml mléka, 50 g másla + trochu na potírání buchet, 2 žloutky, špetka soli

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme kvásek, žloutky, zbylé mléko, cukr a rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto /dle potřeby přidáme ještě trochu m...

Teplá medová pomazánka

Teplá medová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 lžiček včelího medu, 1 lžička másla, malá špetka skořice, 2 lžičky mandlových lupínků

Nejprve si dáme rozehřát med. Pokud je tekutý, jen ho lehce prohřejeme, aby zavoněl. Pokud je tuhý, musíme ho rozehřát víc. Já k tomu používám mikrovlnou troubu nastavenou na 800 wattů. Med dám do malé mističky. V prvním případě ohřívám asi 10 sec...

Mokré rizoto z jater

Mokré rizoto z jater

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích jater, 2 šálky nebo 2 sáčky rýže, 1 cibule, olej, špetka bazalky, špetka majoránky, sůl, pepř, 1 balení smetany ke šlehání

Játra propereme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Rýži propereme a dáme vařit. Rozpálíme olej v hrnci, dáme nasekanou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme játra, majoránku, bazalku a dusíme. Až jsou játra měkká, oso...

Majolkové houstičky

Majolkové houstičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 2 pytlíčky majonézy, 1 lžička soli, 500 g hladké mouky, 1 lžička cukru krupice, 1,5 lžičky instantního droždí

Do pekárny dáme nejdříve tekuté ingredience a pak suché. Zapneme program těsto a necháme těsto vymíchat a vykynout. Vykynulé těsto dáme na vál, rozdělíme na dílky a pleteme pletýnky, uzly nebo jiné tvary. Potřeme vajíčkem můžeme posypet solí, kmín...

Vláčná bábovka z dětské přesnídávky

Vláčná bábovka z dětské přesnídávky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 3/4 hrnečku cukru krupice, 200 g změklé Hery, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 4 lžíce rumu, 4 lžíce sladké smetany, hrst rozinek, hrst sušených meruněk, 3/4 hrnečku sekaných vlašských ořechů, 1 sáček bílé čokoládové polevy, 1 sklenka dětské jablečné přesnídávky (190 g)

Vejce s cukrem a hodně změklou Herou ušleháme, přidáme rum, smetanu, přesnídávku, promícháme a přidáme mouku s kypřícím práškem a špetku soli. Nakonec do těsta vmícháme sekané ořechy a propláchnuté rozinky. Několik kousků sušených meruněk si dáme...

Brazilská bábovka

Brazilská bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 limety, 6 vajec, 350 g hladké mouky, 300 g změklého másla, 200 g hnědého cukru, 100 ml rumu, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 100 g škrobové moučky, POLEVA: 2 lžíce meruňkového džemu, 1 limeta, 100 g cukru moučka, 2 lžíce cukru krystal, 1 lžíce rumu, kousek tuku na vymazání formy, 2 lžíce strouhanky na vysypáni formy

Limety opláchneme a osušíme, ostrúhame z nich kôru a vytlačíme šťavu. Z bielkov vyšľaháme tuhy sneh. Do peny vyšľaháme hnedý cukor s maslom, po jednom pridáme žĺtky, limetovú kôru aj šťavu a rum. Jednu lyžicu snehu odložíme bokom a zvyšný sneh spo...

Telecí žebírko se smetanovým křenem

Telecí žebírko se smetanovým křenem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 telecí žebírka, 4 lžičky rostlinného oleje, 1/2 citrónu, špetka soli, špetku pepře, 200 g majonézy, 20 g strouhaného křenu, několik kapek worcesterské (Worcesterová) omáčky, 2 lžíce ušlehané smetany, špetka cukru moučka, několik kapek citronové šťávy

Žebírka naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem, pokapeme citrónem a necháme asi hodinu odležet. Z přísad připravíme smetanový křen tak, že majonézu smícháme se šlehačkou, přidáme citrónovou šťávu, špetku cukru, pepře, několik kapek worceste...

Pikantní telecí žebírko

Pikantní telecí žebírko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 telecí kotlety, 4 lžičky oleje, 2 sardelová očka, 20 g másla, 10 g cibule, 20 g čerstvých hub, 1 lžička petrželové natě, několik kapar, trochu citronové kůry, špetka soli, špetka pepře

Očištěná telecí žebírka naklepáme, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Takto připravená žebírka potřeme hmotou připravenou z másla, rozetřených sardelových oček, rozsekaných hub, cibule, petržele, kapar a nastrouhané citrónové kůry. Zbytek hmoty u...

Krůtí plátky s jarní zeleninou

Krůtí plátky s jarní zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krůtích prsou, 2 lžíce másla, 1 lžička grilovacího koření, špetka soli, špetka pepře, trochu hladké mouky na posypání, 200 g brokolice, 200 g zeleného hrášku, 200 g baby karotky, 1/2 svazku ředkviček, 2 lžíce rostlinného oleje

Maso z vrchní strany nařežeme na malé kostičky a poprášíme moukou. Opepříme, osolíme a dochutíme grilovacím kořením. Brokolici opláchneme a horní část oddělíme od košťálu. Růžičky rozkrájíme na malé kousky. Uvaříme ji doměkka v osolené vodě spolu ...

Hruškové smetanové řezy

Hruškové smetanové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 80 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 800 g hrušek, 4 lžíce sladké smetany, trochu skořicového cukru

Máslo, moučkový cukr, vanilku a celé vejce vyšleháme. Přidáme smetanu, prosátou mouku a prášek do pečiva. 26 cm dortovou formu vymažeme máslem, těsto rozetřeme do formy, poklademe nařezanými polovinami hrušek, posypeme skořicovým cukrem a pečeme a...

Jablečno - zázvorový koláč

Jablečno - zázvorový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 200 g másla, 150 g cukru moučka, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 3 lžičky mletého zázvoru, 500 g očištěných jablek, 3 vejce, trochu skořicového cukru

Moučkový cukr a 175 g másla vyšleháme do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, celé vejce a zázvor. 22 cm dortovou formu vymažeme máslem a naplníme těstem. Jablíčka nakrájíme na osminky a uložíme navrch. Posypeme skořicovým cukrem, pok...

Kuřecí medailonky s borůvkovo - smetanovou omáčkou

Kuřecí medailonky s borůvkovo - smetanovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, špetka soli, špetka pepře, 1/2 sklenky borůvkového kompotu, 100-150 ml sladké smetany, 1 lžička citronové šťávy

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na medailonky. Jemně je naklepeme, osolíme, opepříme a na troše oleje opražíme z obou stran doměkka. Měkké maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Do výpeku přidáme borůvky i se šťávou, špetku soli, pepř, citro...

Čokoládové brownies

Čokoládové brownies

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g kvalitní hořké čokolády, 3 vejce, 100 g cukru krupice, 100 g másla, 80 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Troubu rozehřejeme na 170°C. Čokoládu roztopíme ve vodní lázni. Vejce s cukrem a máslem vyšleháme do světlé, husté a lesklé směsi. Potom ji opatrně vmícháme do rozpuštěné čokolády, navrch prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a vymícháme do...

Sváteční velikonoční beránek

Sváteční velikonoční beránek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g rozinek, 50 g sušených švestek, 50 g zavařených višní, 50 g pomerančové kůry, 100 g mandlí, troška citronové kůry, 6 vajec, 200 g cukru moučka, 200 g másla, 250 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, troška cukru na posypaní, troška tuku na vymazání formy, 2 lžíce strouhanky na vysypání formy

Vajcia rozdelíme, žĺtky vyšľaháme dopenista s cukrom a so zmäknutým maslom. Pridáme preosiatu múku prášok do pečiva. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a zapracujeme do cesta. Hrozienka, višne, pomarančovú, citrónovú kôru a olúpané man...

Linecký koláč s lesním ovocem

Linecký koláč s lesním ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 450 g hladké mouky, 50 g cukru moučky, 1 vejce, 300 g pikantního džemu, 400 g směsi lesního ovoce /čerstvé nebo i mražené/, 100 g čokoládové polevy

Z másla, mouky, cukru a vejce připravíme těsto, které necháme hodinu odležet v lednici. Ovoce nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme džem a chvíli povaříme. Těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme. Pláty přeložíme na menší plechy s ...

Švestkové kuřecí rolky

Švestkové kuřecí rolky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky kuřecích prsou, 4 jarní cibulky s natí, 8 sušených švestek, 4 plátky oravské slaniny, špetka soli, špetka pepře, pár lžic rostlinného oleje

Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Cibulky očistíme, překrojíme na půlky a rozdělíme na připravené řízky spolu se švestkami. Zavineme a obtočíme plátkem slaniny. Upevníme párátkem a nejprve opražíme na oleji, pak oheň snížíme a dodusíme doměkka. D...

Letní bazalková polévka

Letní bazalková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 400 g pórku, 2 stonky řapíkatého celeru, 1,2 l zeleninového vývaru, 1 svazek bazalky, 1/2 citrónu /šťáva i kůra/, 6 lžic smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, špetka pepře

Na másle orestujeme nakrájený pór a celer, přikryjeme a dusíme 5-10 minut. Přilijeme vývar, přidáme kůru a šťávu z citrónu, přivedeme k varu a 15 minut necháme vřít. Odstavíme, přidáme bazalku a rozmixujeme. Přimícháme šlehačku a dochutíme pepřem ...

Gratinované brambory s brokolicí

Gratinované brambory s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor uvařených ve slupce, 400 g brokolice, 250 ml sladké trvanlivé smetany, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 1 lžíce másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli, špetka barevného pepře

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Brokolici rozdělíme na ružičky a opláchneme. Ve větší pánvi rozpálíme máslo a olej a brambory s brokolicí orestujeme. Osolíme, opepříme, když chceme, přidáme i vegetu. Do pánve přidáme smetanu /stač...

Vepřové zapečené s barevnými fazolemi

Vepřové zapečené s barevnými fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva bílých a červených fazolí, sůl dle chuti, 2 lžíce sádla, 500 g vepřové kýty, 4 dietní párky, 1 balení smetany ke šlehání (šlehačky), 1 balení zakysané smetany, 4 vejce, špetka muškátového oříšku, 8 malých cibulek, 1 pórek, špetka bílého pepře

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, které lehce naklepeme, osolíme, opepříme, po obou stranách zprudka opečeme. Vymažeme pekáček sádlem. Pórek nakrájíme na kolečka, cibulky oloupeme a rozkrojíme napůl. Do vymazaného pekáčku dáme vrstvu sl...

Vynikající syrečková panenka

Vynikající syrečková panenka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové panenky, 100 g tvarůžků, 100 g šunky, 20 g sterilovaných kapií, 1 vejce, špetka kari, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce sádla na osmažení

Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme po obou stranách. Nastrouháme syrečky, nadrobno nasekáme šunku a kapie, dáme do mísy, rozklepneme na ně vejce, přidáme špetku kari a promícháme. Takto ...

Kuřecí mexikana

Kuřecí mexikana

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 1 konzerva drcených rajčat , 1 konzerva červených fazolí, 2 cibule, špetka oregana, špetka soli, špetka barevného pepře, 1 chilli paprička /dle chuti více i méně/, 1 malá konzerva kukuřice

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé kousky nebo nudličky. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, kukuřici a fazole scedíme a necháme okapat. Na rozpáleném oleji opražíme maso a cibulku, pak přidáme kukuřici i fazole a orestujeme. Přilijeme drc...

stránka: