Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 150

Buchtové kytičky

Buchtové kytičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 40 g droždí (kvasnic), 2 žloutky, 250 ml sladké smetany, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 250 g jemného tvarohu, 2 vejce, 100 g cukru moučky, 1 sáček vanilkového cukru

Smetanu mírně ohřejeme, smícháme se lžičkou polohrubé mouky a lžičkou cukru krupice a rozdrobíme droždí. Necháme čtvrt hodiny odpočívat. Pak kvásek promícháme s oběma druhy mouky. Vmícháme žloutky, rozehřáté máslo a zbytek cukru krupice. Připrav...

Svařené hruškové víno

Svařené hruškové víno

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l červeného vína, 1 skořice čínská, 1 lusk vanilky, 5 hřebíčků, 3 lžíce cukru krupice, 2 hrušky

Červené víno svaříme s kořením a cukrem. Koření je dobré dát například do gázového pytlíčku, jinak by se z nápoje špatně vyndávalo. Mezitím oloupeme hrušky, zbavíme je jádřince a nakrájíme je na kostičky. Vhodíme je do kořeněného vína a vaříme tak...

Filé na rilský způsob

Filé na rilský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g rybího filé, pepř, 3 vejce, 50 g sterilovaných žampionů, 50 g sterilované kapie, asi 4 lžíce bílého vína, hladká mouka podle potřeby (asi 4-5 lžic), sůl, olej na smažení

Rybí filé nakrájíme na menší porce a opepříme. Necháme chvilku odležet. Zatím si nakrájíme žampiony a kapii na malé nudličky a vmícháme je do rozšlehaných vajec. Přilijeme víno, osolíme a přidáme tolik hladké mouky, aby vzniklo středně husté těst...

Artyčoky v šunkovém těstíčku

Artyčoky v šunkovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 4 artyčoky, 150 g šunky, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky

Artyčoky omyjeme a očistíme - zbavíme je tvrdých spodních listů a vyjmeme ze středu nejedlá vlákna. Poté je vhodíme do hrnce a zalijeme vodou, aby byly potopené. Okyselíme citronovou šťávou a vaříme doměkka. Poté je vyjmeme a necháme okapat. Šun...

Telecí závitky s tvarohovou náplní

Telecí závitky s tvarohovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků telecích řízků, 150 g tučného tvarohu, 70 ml rajčatového pyré, 50 g šalotky, špetka soli, 6 listů čerstvé bazalky, 250 ml bílého vína

Bazalku a šalotku omyjeme a nakrájíme co nejjemněji. Tvaroh vymícháme s rajčatovým pyré a lehce osolíme. Přidáme bazalku a šalotku a dobře promícháme. Telecí řízky lehce naklepeme a pak je v rozpáleném oleji zprudka po obou stranách osmažíme. Vyj...

Smetanová kaše z kuskusu

Smetanová kaše z kuskusu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 ml mléka, 20 ml smetany, 220 g kuskusu, 1 cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, špetka soli, 2 stroužky česneku

Kuskus nasypeme do mističky a zalijeme horkou vodou, aby byl celý potopený. Necháme čtvrt hodinky uležet. Cibuli nakrájíme nadrobno a na lžíci oleje ji necháme zesklovatět. Nabobtnalý kuskus scedíme, přesypeme do hrnce, přilijeme mléko a smetanu...

Majonézové smaženky nasladko

Majonézové smaženky nasladko

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 3 žloutky, 250 ml rostlinného oleje, 1 kousek (kostička) droždí , 400 ml majonézy, 420 g hladké mouky

Cukr rozmícháme ve vlažném mléce, nadrobíme droždí a necháme asi 15 minut odpočinout. Mezitím ve velké míse smícháme mouku, rostlinný olej, majonézu a žloutky. Dáváme si opravdu záležet, aby nám v těstě nezůstaly hrudky mouky. Já používám elektric...

Amur v kefírovém těstíčku

Amur v kefírovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky amura bílého, 800 ml kefíru, 2 vejce, 20 ml bílého vína, 60 g hladké mouky, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce sezamu

Plátky ryby naložíme do dvou třetin kefíru a uložíme asi na hodinu do chladničky. Kefír krásně vytáhne všechny nežádoucí rybí pachy a maso bude jemnější. Sezam rozemeleme v mixéru nadrobno. Spolu se sezamem smícháme v míse ještě zbylý kefír, mouk...

Čokoládový chlebíček se švestkami

Čokoládový chlebíček se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g čokolády , 120 g másla, 120 g cukru moučka, 4 žloutky, 60 g polohrubé mouky, 100 g oloupaných mletých mandlí, 2 lžíce kakaa, 150 g sušených švestek, 4 bílky, 1 sáček čokoládové polevy - podle chuti bílé nebo tmavé

Čokoládu necháme rozpustit a vmícháme do ní máslo a cukr. Pak postupně po jednom vmícháme žloutky, každý dobře zatřeme. Přisypeme mouku, mandle, kakao a překrájené švestky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh, který jsme si ušlehali z bílků. Těsto...

Ovocný tunel

Ovocný tunel

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 vajec, 220 g hladké mouky, 220 g cukru moučky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 Salko, 250 g másla, 300 ml mléka, 1 sáček karamelového pudinkového prášku, 1-2 lžíce cukru krystal, 100 ml ovocné šťávy z kompotu , 200 g čokolády na vaření, 1 malá sklenka borůvkového džemu, kompotované ovoce (jahody, kiwi, broskev) dle potřeby

Žloutky ze 6 vajec vyšleháme do pěny se 110 g moučkového cukru, přidáme 110 g prosáté mouky s 1 lžičkou kypřícího prášku do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh ze 6 bílků. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180°C asi 10-11 minut...

Krůtí špízy v těstíčku

Krůtí špízy v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtích prsou, 1/2 hlávky brokolice, 100 g žampionů, 200 g tvrdého sýra, 100 g slaniny, 2 cibule, 1 malá cuketa, 2-3 vejce, 2 sklenky hladké mouky, dle potřeby mléko, špetka soli, špetka pepře

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Sýr a slaninu nakrájíme na kostičky, cuketu a cibuli na půlkolečka, brokolici rozebereme na malé růžičky. Na špejle střídavě napichujeme připravené suroviny. Z mouky, vajec, mlé...

Treska na majoránce

Treska na majoránce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tresky, 1/2 citrónu, sůl, pepř, 1-2 lžíce majoránky, 100 g anglické slaniny, 1 velká cibule, kousek másla

Porce ryby pokapeme citrónovou šťávou a necháme krátce odležet. Zapékací misku vymažeme tukem a naskládáme do ní vrstvu anglické slaniny. Na ni dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Na cibuli položíme porce tresky, vše osolíme, opepříme a štědře...

Kedlubnová polévka se šunkovými knedlíčky

Kedlubnová polévka se šunkovými knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kedlubny, 1 mrkev, 2 lžíce másla, 2 lžíce dětské krupičky, 1 kostka bylinkového bujónu, sůl, pepř, špetka muškátového květu, petrželová nať, 1 vejce, 50 g šunky od kosti, asi 2 hrsti strouhanky

Kedlubny a mrkev nastrouháme na hrubé slzy. Na 1 lžíci másla orestujeme krupičku, až začne zlátnout, přidáme nastrouhanou zeleninu a krátce dohromady osmahneme. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přidáme kostku bujónu. Necháme povařit. Šunku ume...

Pěna z granátových jablek

Pěna z granátových jablek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 granátové jablko, 3 žloutky, 3 lžíce cukru krupice, 1 lžička práškové želatiny, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Z granátového jablka nejprve vyloupeme zrníčka. Nejlépe se to dělá tak, že jablíčko rozkrojíme a ponoříme do misky s vodou. Těžká zrníčka klesnou ke dnu a slupky vyplavou nad hladinu. Získaná semínka propasírujeme přes síto. Vymačkanou šťávu přel...

Pagáčky z listového těsta

Pagáčky z listového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plátek listového těsta, 100 g škvarků, 6 lžic bílého vína, 1 vejce, 2 lžíce hrubozrnné soli

Škvarky umeleme na masovém strojku. Listové těsto rozválíme na tenký plát. Posypeme škvarky a dobře zakápneme bílým vínem. Poté těsto přeložíme a znovu vyválíme. Zopakujeme asi třikrát. Vyválený silnější plát poté zakryjeme utěrkou a necháme chvíl...

Jarní pagáčky

Jarní pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g škvarků, 2 žloutky, 250 g polohrubé mouky, 20 g droždí (kvasnic), 250 ml mléka, 1 lžička soli, 1 jarní cibulka

Škvarky rozemeleme na strojku nebo v mixéru. Vložíme je do misky a přilijeme vaječné žloutky a sůl. Přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a mléko. Dobře promícháme. Rozdrobíme droždí a po částech vmícháme mouku. Ručně zpracujeme v hladké těs...

Obložené vepřové řízky

Obložené vepřové řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 4 vejce, 1/2 konzervy žampionů, 1/2 konzervy kukuřice, 150 g tvrdého sýra, pár kapek sojové omáčky, trochu soli, trochu pepře, několik lžic rostlinného oleje, dle potřeby masový vývar

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme sójovou omáčkou. Chvíli je necháme odležet. Na oleji je prudce opražíme z obou stran a pak je udusíme doměkka. Podle potřeby je podléváme vývarem. Měkké plátky masa přeložíme do zap...

Skládáné pïškoty

Skládáné pïškoty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sáčky dětských piškotů , 250 g jemného tvarohu, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, dle chuti cukr krystal, 1 lžička kakaa, trochu citronové kůry, 1 vanilkový cukr, 2,5 dcl kávy s trochou rumu /ovocná šťáva/, 1/3 tabulky mléčné čokolády

Z pudinkového prášku, mléka a krystalového cukru uvaříme pudink. Za občasného míchání ho vychladíme. Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pudink a tvaroh smícháme a 1/3 krému odebereme, do něj vmícháme kakao. Na tác rozložíme p...

Polévka se zakysanou smetanou

Polévka se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 brambory, 1 balení zakysané smetany, 1/2 l mléka, 1 vejce, 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, špetka soli, špetka kmínu, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 lžíce hladké mouky

Do hrnce s vodou dáme vařit zeleninový bujón, koření, vaříme asi 15 minut. Brambory oloupáme a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do polévky. Zakysanou smetanu rozmícháme s moukou a mlékem a vlijeme za stálého míchání do polévky, necháme povařit. N...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

18 dkg sádla, 20 dkg hrubé, možno i polohrubé mouky, 8 vajec, 2,5 dcl vody, špetka soli, 1 l mléka, 1,5 sáčku pudinkového prášku, 1 kostka másla, 10 dkg cukru moučky

Sádlo, možno i máslo, vložíme do vody, osolíme, rozpustíme na sporáku a když začne vařit, zmírníme plamen a vsypeme mouku. Všechno spojíme na středním ohni, až se vytvoří hrouda, kterou ještě chvíli "odpalujeme" a to tak dlouho, dokud se nechytá d...

Kynuté broskvové knedlíky

Kynuté broskvové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 ml vlažného mléka, 1 špetka cukru krupice, 15 g droždí (kvasnic), 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 špetka soli, 500 g broskví

Do 100 ml vlažného mléka vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Do mísy dáme mouku, vejce, máslo, sůl a kvásek. Zaděláme těsto, důkladně propracujeme a necháme na teplém místě vykynout asi 1 hodinu. Vál posypeme moukou, lžící n...

Piškotová roláda s borůvkovou náplní

Piškotová roláda s borůvkovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 6 lžic hladké mouky, 6 lžic cukru moučka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 sklenka borůvkového kompotu, několik lžic jahodového džemu, 1/2 balení piškot dětských, trochu rumu

Žloutky a cukr ušleháme do pěny. Vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 12 minut. Upečenou piškotu překlopíme na čistou vlhkou a pocukrovanou u...

Babiččina fazolovice

Babiččina fazolovice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g bílých fazolí, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1/4 l zakysané smetany, 1/4 l sladké smetany, 1 kostka masoxu, 2 bobkové listy, 4-5 brambor, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety

Fazole namočíme přes noc, druhý den je dáme vařit s bobkovým listem a masoxem. Mouku, sůl, sladkou i kysanou smetanu smícháme s mlékem a přilijeme do uvařených fazolí. Spolu se zátřepkou přidáme i na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme 10-1...

Jablka se šunkou a sýrem

Jablka se šunkou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vařené šunky, 4 stejné plátky uzeného sýra, 1 kyselejší jablko, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky mleté papriky , 2 lžíce strouhaného sýra, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml olivového oleje, špetka soli, špetka skořice

Jablko olúpeme, zbavíme jaderníka a pokrájame na tenké kolieska. Každé koliesko položíme na plátok syra a prikryjeme šunkou (plátky šunky a syra by mali mať hrúbku aspoň 10 mm). Z múky, vajec, soli, papriky, strúhaného syra a rajčiakového pretlaku...

Pasta a la norma

Pasta a la norma

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 0.5 kg rajčatového protlaku, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lilky, hladká mouka na obalení, 2 lžíce slunečnicového oleje na osmažení, 120 g solené tvrdé riccoty, pár lístků bazalky, 2 lžíce olivového oleje, špatka soli a pepře

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme a necháme stranou, až se vysráží přebytečná voda. Poté plátky lehce obalíme v mouce a osmažíme na slunečnicovém oleji do zlatova. Zvlášť v pánvi orestujeme na oliv...

stránka: