Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 151

Polévka z tvrdého sýra

Polévka z tvrdého sýra

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g strouhaného sýru, 1/2 hrnečeku strouhanky, 1 lžíce másla, 4 hrnečky hovězího vývaru, 1 vejce, špetka soli, špetka muškátového květu

Strouhanku osmážíme na másle, přidáme strouhaný sýr a zalijeme vývarem. Když polévka vaří, zahustíme ji vajíčkem, osolíme a přidáme trošku muškátového květu.

Bratislavský kousek nebe

Bratislavský kousek nebe

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 ml rostlinného oleje, 200 ml vody, 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 sáček vanilkového pudinku, 3 balení zakysané smetany, 3 lžíce cukru moučky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 balení skořicového cukru

Základní těsto vytvoříme tak, že smícháme vejce, cukr a vanilkový cukr a vyšleháme mixérem do lehké pěny. Poté přidáme olej, vodu, polohrubou mouku, prášek do pečiva a zase vyšleháme. Necháme odležet a zatím si vyložíme větší pekáč s vyšším okraje...

Nepečený makový dort

Nepečený makový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení dětských piškotů, 250 g máku, 250 g cukru moučka, 1 dcl rumu, 100 g strouhaných ořechů, 100 g másla, 1 balení smetany ke šlehání, 1 balení čokoládové polevy

Mák pomeleme. Utřeme máslo s cukrem, přidáme mák, rum, ořechy. Do formy klademe vrstu piškotů a překryjeme vrstou makového krému. Postup opakujeme dokud nám nedojde krém. Dáme ztuhnout, vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. Ozdobíme šlehačkou.

Pikantní srnčí gulášek

Pikantní srnčí gulášek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g srnčího masa, 3 cibule, 1 lžička mleté papriky , 1 lžička gulášového koření, 1/2 lžička kmínu, 1 lžička soli /dle potřeby/, 1 kostka masoxu, 5 lžic rostlinného oleje, 1/2 lžičky chilli koření, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky Vegety, 1 lžička Zvěřinového koření "Divočina", 6 stroužku česneku, 1 lžička majoránky, 3 dcl sklenička leča bez šťávy, 2 dcl ostrého kečupu, 10 kuliček černého pepře, 5-6 brambor nakrájených na osminky

Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme, odložíme z ohně, přimícháme mletou papriku, vrátíme na plotnu, přidáme maso, promícháme a opražíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného podlévání téměř doměkka. K masu přidáme všechny kořenin...

Těstoviny s brokolicí a vínovo - smetanovou omáčkou

Těstoviny s brokolicí a vínovo - smetanovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky brokolice, 400 g uvařených těstovin /špagety/, asi 50 g strouhaného sýra, asi 50 ml bílého vína, 250 ml sladké smetany /stačí kolem 12 %/, špetka škrobové moučky, špetka soli, špetka barevného pepře, 1 lžíce slunečnicového oleje

Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu. Brokolici očistíme, rozdělíme na malé ružičky a na oleji je orestujeme. Přilijeme bílé víno, smetanu, nastrouhaný sýr a mícháme do rozpuštění. Nakonec dle potřeby zahustíme moučkou rozmíchanou s troch...

Piškotový zákusek s pěnou

Piškotový zákusek s pěnou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vajec, 700 g cukru moučka, 5 lžíc vřelé vody, 250 g a 2 lžíce polohrubé mouky, 6 g kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 30 g strouhané čokolády na vaření, 0,4 l mléka, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 balení vanilkového cukru, 200 g másla, 1 lžíce citronové šťávy

5 žloutků a 150 g moučkového cukru dobře umícháme, postupně přidáváme vřelou vodu a vyšleháme do pěny. Potom vmícháme kakao, 250 g polohrubé mouky s práškem do pečiva a zlehka vmícháme tuhý bílkový sníh, který jsme vyšlehali z 5 bílků a 100 g mouč...

Povidlové koláčky s mandlemi

Povidlové koláčky s mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hladké mouky, 350 - 400 ml mléka, 35 g droždí (kvasnice), 4 lžičky cukru krystal, špetka soli, 2 vejce, 50 ml slunečnicového oleje, 1 sklenka švestkových povidel, 1/2 balení mandlí, trochu mleté skořice

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme kvásek, olej, zbylé vlažné mléko, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Těsto přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Na pomoučen...

Ořechovo - karamelové řezy

Ořechovo - karamelové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 žloutků, 4 dcl cukru moučka, 1 a 1/2 dcl mletých vlašských ořechů, 1 a 1/2 dcl kávy, 3 dcl polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 4 bílky, 1 konzerva Salka /předem uvařené a vychlazené/, 250 g másla, 1/2 sklenky borůvkového džemu, 50 g strouhané čokolády

Žloutky, cukr a kávu vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme ořechy, prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec sníh z bílku. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme při 180°C. Vychlazený piškot potřeme borůvkovým džemem. Másl...

Mražené jahodové minikošíčky

Mražené jahodové minikošíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g jahod, 3 lžíce včelího medu, 60 ml bílého jogurtu, 1 lžíce čerstvé citronové kůry, 4 listy máty peprné

Jahody omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Vložíme do mixéru a přidáme omytou mátu, tekutý med, jogurt a citronovou kůru (čerstvě nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu). Vše rozmixujeme. Nyní si připravíme papírové košíčky. Budeme jich po...

Omáčka z bryndzy

Omáčka z bryndzy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček Brynzy, 20 ml mléka, 10 ml drůbežího vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce provensálského koření, 1 lžíce plnotučné hořčice

Z oleje a mouky připravíme v hrnci světlou jíškou. Tu zalijeme studeným vývarem a dobře prošleháme. Přidáme bryndzu, posekané provensálské bylinky a chvíli mícháme. Poté vypneme plamen. Za neustálého míchání počkáme, dokud omáčka nepřestane bubla...

Maďarský guláš

Maďarský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vepřové kýty, 750 g cibule, 1/2 hlávky česneku, 150 g kostiček slaniny, několik lžic rostlinného oleje, 400 ml červeného vína, 3 lžičky mleté papriky , 4 papriky (kapie), 5 oloupaných rajčat, 200 g rajčatového protlaku, 1-2 kostky masoxu, 1 a 1/2 lžičky gulášového koření, 1/2 lžičky pepře, 2-3 bobkové listy, 1 lžička sušené majoránky, 1 lžička kmínu, špetka chilli koření

Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, na jiné pánvi opražíme na kostičky nakrájenou slaninu a poté ji přidáme k cibulce. Na kostky nakrájené maso přidáme k cibuli a slanině, orestujeme, poprášíme paprikou, rychle promícháme a zalijeme víne...

Zeleninová polévka s noky

Zeleninová polévka s noky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1 bulvový celer, 1 kedluben, 1 pórek, 6 hrnečků vody, 1 lžíce másla, 1 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, 1 špetka soli, 1 lžička petrželové nati

Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, osmažíme na másle a zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Do vařící polévky necháme po vidličce stékat noky z vejce rozmíchaného s hrubou moukou. Je-li těsto hustší můžeme noky vykrajovat lžičkou....

Slané sýrové oplatky

Slané sýrové oplatky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hladké mouky, 150 g strouhaného tvrdého sýra, 1 l vlažného mléka, 3 zarovnané lžičky soli, 1 lžička kmínu, 5 lžic rozpuštěného másla

Mouku se solí prosejeme. Natrouhaný sýr a trochu mléka důkladně rozmixujeme. Přidáme do mouky spolu se zbylým mlékem a máslem. Mixérem vyšleháme a přelijeme přes síto. Vmícháme kmín, přikryjeme a necháme odpočívat 2-3 hodiny. Potom na rozpáleném s...

Kakaové sušenky s čokoládou

Kakaové sušenky s čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 100 g cukru krupice, 2 lžíce kakaa, 1/2 lžičky skořice, 100 g hořké čokolády, 2 žloutky, 200 g Hery, 3 lžíce kávového likéru

Smícháme si všechny sypké přísady - mouku s kypřícím práškem, cukrem, kakaem, skořicí a nadrobno nasekanou čokoládou. Do sypké směsi přidáme žloutky, likér a změklou Heru a vypracujeme hladké těsto. Na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme st...

Boží milosti

Boží milosti

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg hladké mouky, špetka soli, 3 žloutky, 1 lžíce cukru moučky, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce rumu, 1 balení vanilky

Uděláme těsto, vyválíme, vykrájíme čtverce či obdélníky s průřezy a smažíme na oleji.

Ořechová roláda z bílků

Ořechová roláda z bílků

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 bílků, špetička soli, 2/3 hrnečku cukru krupice, 1/2 hrnečku polohrubé mouky, 1/2 hrnečku mletých vlašských ořechů, 250 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 150 g másla, 2 lžíce rumu, 3-4 lžíce cukru moučka

K bílkům přidáme špetičku soli a vyšleháme je dotuha. Ke sněhu vsypeme cukr a ještě chvíli šleháme. Pak lehce vmícháme mouku a mleté ořechy. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Nesmíme těsto ...

Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva tuňáka v olivovém oleji , 1 cibulka, 50 g taveného sýra, 60 g másla, špetka lžíce sůl, špetka semínko pepř, 1 lžička hořčice, několik kapka citronová šťáva

Tuňáka rozmrvíme vidličkou, smícháme se sýrem, máslem, hořčicí, nakrájenou cibulkou a dochutíme solí a pepřem a několika kapkami citronové šťávy. Můžeme přidat i nakrájenou pažitku. Nejvíc chutná s cereálním pečivem.

Zeleninová roláda ze svíčkové

Zeleninová roláda ze svíčkové

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kusy vepřové svíčkové, 1 menší balík mražené zeleniny, 1/2 konzervy drcené kukuřice, 4 vejce, 100 g strouhaného sýra, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety, 1 lžíce petrželové natě, několik lžic rostlinného oleje, 250 ml masového vývaru

Maso opláchneme, osušíme a rozřežeme na plát, vyklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji orestujeme zeleninu, přidáme sůl, pepř, vegetu, rozšlehané vejce, sýr a za stálého míchání necháme ztuhnout. Plnku rozložíme na plát, maso pevně zavineme, sváž...

Olomoucké harule

Olomoucké harule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 velkých brambor, sůl dle chuti, 6 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, 1 vejce, 1 balení tvarůžků, 1 dcl světlého piva, 50 g anglické slaniny, 1 hrneček hrubé mouky, sádlo na osmažení

Brambory oloupeme a nastrouháme - 3/4najemno a 1/4nahrubo, česnek oloupeme a prolisujeme, anglickou slaninu nadrobno nasekáme, syrečky nastrouháme. Vodu z brambor slijeme a necháme stát, aby zůstal na misce škrob. Do nastrouhaných brambor přidáme ...

Kokosový krémovník

Kokosový krémovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 100 g Hery, 530 g cukru moučka, 7 vajec, 0,5 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 0,5 l mléka, 50 g hořké čokolády, 250 g kokosové moučky, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 250 g másla, 1 balení vanilkového cukru

Z mouky, prášku do pečiva, 1 vajíčka, Hery, 80 g moučkového cukru, kakaa a 2 lžíc mléka vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a necháme na chladném místě odpočinout. Polovinu těsta vyválíme na pomoučené desce na tenko a přeneseme na v...

Pstruzi v citrónové omáčce

Pstruzi v citrónové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi (asi po 300-400g), 50 ml olivového oleje, 2 lžíce jablečného octu, 250 ml sladké smetany, 1 svazek mladého kopru, troška pepře a soli, 1 lžíce hladké mouky, 4 žloutky, 1 lžíce másla, 100 ml citronové šťávy, 2 bobkové listy, 6 kuliček jalovce, 2 cibule, 150 ml masového vývaru, cca 2-3 lžičky cukru krystal

Cibuľu nadrobno nakrájame, okoreníme a na oleji opražíme do zlatista. Potom cibuľu zalejeme mäsovým vývarom, do ktorého pridáme trochu ovocného octu a prevaríme. Pstruhy kuchynsky upravíme a rozrežeme na polovice. Ochutený mäsový vývar s prepraže...

Linecké s oříšky

Linecké s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

210 g hladké mouky, 2 žloutky, 70 g cukru moučky + trochu na posypání, 140 g másla, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1/2 lžičky citronové kůry, 1/2 hrnku sekaných lískových nebo vlašských ořechu, 1 sklenka pikantního džemu, 1/4 tabulky čokolády na vaření

Mouku a cukr prosejeme, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, měkké máslo a vše smícháme na směs podobnou strouhance. Nakonec přidáme žloutky a rychle vypracujeme jemné těsto, které zabalíme do folie a na 30 minut odložíme do lednice. Z těsta n...

Bagety

Bagety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

220 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru, 25 g droždí, 80 g tatarské omáčky, 430 g hladké mouky, 60 g polohrubé mouky, 1.5 lžičky soli

Zaděláme těsto, necháme vykynout a tvarujeme bagety (8-10 malých nebo 4 větší). Do trouby vložíme hrneček s vodou, ta se bude při pečení pomalu odpařovat a bagety nebudou vysušené. Pomažeme studenou vodou a dáme péct do trouby na 210 °C na 15 minut.

Jogurtový dezert s čerstvými fíky

Jogurtový dezert s čerstvými fíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého smetanového jogurtu, 4 čerstvé fíky, 200 g čerstvých jahod, 1 lžíce nasekané máty peprné, 6 lžic včelího medu

Jahody a fíky dobře omyjeme. Fíky rozpůlíme a vydlabeme z nich dužinu. Jahody rozdělíme na dvě části. Jednu polovinu jahod nakrájíme na menší kousky, druhou rozmixujeme dohladka. Mátu omyjeme a velmi jemně nasekáme. Jogurt smícháme s rozmixovaným...

Bagetky s krůtími prsíčky a pomerančem

Bagetky s krůtími prsíčky a pomerančem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 malé bagetky, 200 g krůtích prsou, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 pomeranč, 1/2 listového salátu (ledového nebo little gem)

Maso nakrájíme na malé, hodně tenké medailonky, osolíme, opepříme je a na oleji opečeme dozlatova. Bagetky necháme krátce ohřát v troubě. Pomeranč oloupeme a zbavíme ho co nejvíce bílé slupky a nakrájíme na tenké plátky. Horké bagetky rozříznem...

stránka: