Zapečená lilkovo - bramborová kaše s mletým masem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Brambory uvařené ve slupce si oloupeme a z lilku vydlabeme dužinu, kterou krátce orestujeme s oloupanými brambory (můžeme posolit). Směs na hrubo umixujeme a vyplníme dno zapékacích misek nebo větší mísy. Na másle pak orestujeme cibulku a maso, přidáme koření, česnek a pyré (protlak). Dolijeme troškou vody a necháme dusit. Směs naklademe na umixované lilky s bramborem a posypeme strouhaným sýrem (parmezánem nebo eidamem). Do sýra můžeme přidat kolečko lilku (předem osolené, aby pustilo šťávu a následně omyté - potřené kapkou olivového oleje) nebo nakrájená cherry rajčátka. Zapečeme.
Tip k receptu
Pokud máte vánoční formičky, můžete si pohrát a zapéci ze sýra srdíčky nebo květinky. Lepší jsou velké formy. Po rozpečení ještě sýr může vytékat z formy. Můj tip je: rozpečte sýr krátce v mikrovlnce nebo vyhřáté troubě a odstraňte formu. Zbytek zapečte v troubě a po vytažení upravíme párátkem tvar. Do sýra můžete přidat nadrcené oregano, chutná výborně!
Vera03. 05. 2011