Tvarohové briošky s ořechy
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Máslo studené z lednice nakrájíme na kostky a poté je s pomocí kuchyňského robota vyšleháme na jemno. Dáme ho opět do lednice.
Sáček sušeného droždí smícháme se lžící cukru a trochou vlažné vody (asi 60 ml) a necháme vzejít kvásek. Trvá to tak 10 minut.
Mouku smícháme se solí a muškátovým oříškem, přidáme také lískové ořechy, pokud jsme je namleli na prášek.
Do kvásku zašleháme zbytek cukru, tvaroh a 5 vajec. Pak po lžících zapracováváme mouku. Nakonec pomocí robotu zapracujeme i tuhé máslo. Robot necháme pracovat tak dlouho, až nebudou vidět kousky másla.
Nyní dáme těsto do lednice – použijeme „studené kynutí“. Necháme v lednici tak 4 hodiny (někdy stačí i dvě hodiny).
Vyložíme formičky na briošky – můžeme použít formičky na crème brûlée – pečícím papírem a rozdělíme do nich těsto až po okraj. Potřeme zbylým vejcem a pečeme podle velikosti asi 45 minut na 170 °C. Pokud začnou příliš rychle hnědnout, přikryjeme je alobalem.
Tip k receptu
Tvaroh použijeme ten měkký ve vaničce. Lískové oříšky můžeme namlít najemno, nebo nakrájet nahrubo – jak chceme.
sonizna16. 02. 2016