Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Obtížnost Čas přípravy
6h 0min
Čas vaření Celkový čas Porce
1h 0min 7h 0min
Nutriční hodnoty
648 kalorií 22.0g cukrů 10.0g tuků 40.0g bílkovin

Příprava

Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 min. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí cca 1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si nechte na omáčku.

Ve větším kastrolu orestujte cibulku na sezamovém oleji, sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar a povařte doměkka. Mezitím si rozmixujte polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru. Zvládne to i ruční ponorný mixér. Tím máte připravené skvělé zahušťovadlo. V hrnci, ve kterém jste vařili cibulku, ji ponorným mixérem také rozmixujte. Přidejte do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny. Přidejte pórek a krátce povařte. Pokud chcete opravdu krémovou chuť, přilijte sójovou smetanu, která je k luštěninám lépe stravitelná než živočišná smetana. Dochuťte citrónovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.

Bulb Tip k receptu

Servírujte s celozrnnými těstovinami nebo opečenými jahelnými či kukuřičnými knedlíky, které koupíte ve většině bioprodejnách již hotové. Jinou, ale také skvělou chuť dodá omáčce tahini, trochu česneku a citrónové šťávy.


Přidat na Pinterest
Smart Press

02. 03. 2012, Recept navštíven: 2284x


Přidat recenzi
Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
vyskúšam

11. 04. 2016, 17:42

Přidat komentář

Facebook komentáře