Čoko koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Přidáme vejce a postupně vmícháme mouku a prášek do pečiva. Těsto vlijeme na 2 plechy vyložené papírem na pečení a pečeme při 180°C asi 12 minut. Pak vyklopíme na vál posypaný cukrem. Každou část těsta rozdělíme na 3 pruhy.
Marcipán, práškový cukr a likér propracujeme. Třetinu hmoty vložíme mezi 2 archy potravinové fólie a vyválíme do velikosti jednoho pruhu těsta. Zbylou marcipánovou hmotu zabalíme do potravinové fólie. Čokoládu s tukem necháme rozpustit v horké vodní lázni. Ohřejeme 100 g marmelády a polovinou natřeme 1 plát těsta. Druhý plát těsta na něj položíme a potřeme čokoládou. Přiložíme třetí plát, na který položíme vrstvu marcipánu. Další plát opět potřeme čokoládou a pátý marmeládou a navrch položíme poslední plát těsta. Koláč zabalíme do fólie, zatížíme prkénkem a necháme přes noc stát.
Koláč potřeme ohřátou marmeládou. Marcipán vybalíme a přiklopíme na koláč. Rozehřejeme polevu, vylijeme ji na mramorovou plochu, necháme ztuhnout, a pak z ní dřevěnou špachtlí vykrajujeme hoblinky, jimiž Vrstvený čokoládový koláč nakonec ozdobíme.
Recept na marcipán:
Spaříme 250 g mandlí a umeleme je na jemném mlýnku. Pak je smícháme se 125 g moučkového a 125 g krupicového cukru, přidáme dle potřeby citronovou šťávu, 2 bílky a vypracujeme vláčny marcipán.
09. 05. 2010