Hruškový koláč s mandlovým krémem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, poté do mísy prosejeme mouku a kypřící prášek a přidáme na kostky nakrájené máslo. Prsty hněteme dokud se z těsta nestane drobenka.
Plech, nebo koláčovou formu si vymažeme máslem a drobenku nasypeme do formy a prsty utlačíme po celé ploše formy. Formu i s těstem vložíme do lednice, tím předejdeme zmrskávání těsta.
Hrušky si oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřince. Nakrájíme je na osminky. Poté je naskládáme hned vedle sebe do formy na těsto a vložíme zpět do lednice.
Poté si připravíme mandlový krém. Zakysanou smetanu, celé vejce, cukr moučku a mandle smícháme v misce na hladký krém. Z bílků ušleháme pevný a lesklý sníh a opatrně jej vmícháme ke krému ze zakysané smetany. Pro zvýraznění chuti mandlí můžeme přidat i kapku mandlové esence.
Krém uhladíme do formy na hrušky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 1 hodinu.
Pokud je povrch zlatý a uprostřed ještě koláč není hotový, přikryjeme jej alobalem a pečeme ještě chvíli.
Po upečení necháme koláč asi 15 minut dojít a můžeme podávat.
11. 12. 2011
Podobné recepty
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: dle receptu
Sonia005 08. 01. 2013, 22:07