Hustá cizrnovo - bramborová polévka s mangoldem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Osmažíme pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidáme koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujeme.
Zalijeme horkou vodou, přidáme kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vaříme cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
Přibližně třetinu uvařené polévky odebereme a rozmixujeme do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vrátíme zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíme, aniž bychom museli dělat ne moc zdravou jíšku.
Na závěr přidáme na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, necháme přejít varem a ihned vypneme. Dochutíme dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžeme přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
Posypeme opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.
Tip k receptu
Vůbec nevadí, když uvaříme více cizrny najednou! Zbytky cizrny můžeme mít v mrazáku pro případ, když nestíháme uvařit a pak jen uděláme velmi rychlou zeleninovou polévku. Dáme do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny můžeme dělat jednoduché pomazánky.
Smart Press10. 06. 2011
Ingredience
- 0.5 kg brambor nakrájených na kostičky
- 0,5 kg uvařené cizrny
- 1 a 1/2 l horké vody
- 3 cibule nakrájené na kostičky
- 5 lžíc olivového oleje
- 2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré červené papriky nebo chilli
- sůl a pepř dle chuti
- dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu
- 2 kostky zeleninového biobujónu
- 1 velká hrst listů mangoldu
- 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky