Jablečno-skořicový dort
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Nejprve je třeba rozdrtit cukrářské piškoty – vložte je třeba do papírového sáčku a válečkem či paličkou na maso je jednoduše nadrťte. V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte do něj nadrcené piškoty a hotovou směsí vystelte dno dortové formy. Ráfek dortové formy předtím obalte potravinářskou fólií, aby se dort snáze vyndával.
Sáček čiré dortové želatiny rozmíchejte podle návodu v asi 6 lžicích vody a nechte ji chvíli nabobtnat. Pak ji smíchejte s přesnídávkou a cukrem a vše za stálého míchání ohřívejte na mírném plameni na plotně, dokud se želatina zcela nerozpustí.
Cream cheese smíchejte s jogurtem, citronovou šťávou, skořicí a špetkou soli a vše opatrně vyšlehejte ručním šlehačem a na závěr vmíchejte také jablečnou směs se želatinou.
Zhruba čtvrtinu krému naneste rovnoměrně na těsto na dně formy, posypte na drobné kostičky nakrájeným jedním jablkem a hrstí rozinek a navrstvěte zbytek krému. Ten zarovnejte dohladka a dort dejte aspoň na 3 hodiny ztuhnout do lednice.
Před podáváním jej dozdobte druhým jablkem pokrájeným na měsíčky a zbytkem rozinek.
Božské_jídlo03. 04. 2013
Ingredience
- 2 červená jablka
- 150 g cukrářských piškotů
- 125 g másla
- 500 g cream cheese (např. Philadelphia, případně nesolené druhy žervé)
- 300 g bílého jogurtu
- 75 g cukru
- 200 g jablečné přesnídávky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- 2 hrsti rozinek namočených v rumu
- 1 balíček práškové želatiny