Jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Všechny suroviny na těsto dobře propracujeme, vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme na 30 minut do chladu.
Jablka oloupeme, malá přepůlíme, máme-li větší, tak je překrojíme na čtvrtiny. Každý kousek navrchu po milimetru nakrojíme, ale nedokrajujeme úplně, aby se jablka nerozpadla.
Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení, z těsta si oddělíme menší kousek a zbytek vyválíme. Vyváleným těstem vyložíme dno formy. Ze zbytku těsta vytvoříme proužky a těmi utvoříme kraje kolem dna.
Připravená jablka rovnoměrně rozložíme na těsto a pokapeme je citronovou šťávou.
Formu vložíme do trouby a pečeme při 200°C 25 minut.
Zakysanou smetanu rozmícháme s vejcem, oběma cukry a špetkou skořice.
Předpečený koláč vyndáme z trouby, zalijeme zakysaným krémem, vrátíme do trouby a pečeme ještě 30 minut, až povrch krému lehce zezlátne.
30. 01. 2012