Jahodový dezert se smetanovým krémem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z bílků, cukru, soli ušleháme tuhý sníh a pomalu postupně zašleháme žloutky a mouku. Šleháme na nejnižším stupni rychlosti. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Upečený korpus poznáme tak, že do něj píchneme špejlí a těsto se na ní nepřilepí. Korpus necháme vychladnout. Mezitím vmícháme do mléka pudinky, přivedeme k varu a vaříme 2 minuty do husta. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a vmícháváme do vychladlého pudinku. Smetanový krém šleháme tak dlouho, až tam nemáme hrudky másla. Dortvý korpus rozřízneme na 2 stejné pláty. Jahody omyjeme, osušíme, rozkrojíme na půlky a naneseme na spodní plát kropusu. Pár jahod si necháme na ozdobu. Jahody zalijeme 3/4 krému a přiklopíme druhým plátem. Zbývající 1/4 krému pomažeme povrh dortu a ozdobíme jahodami.
Tip k receptu
Aby se nám těsto nepřilepilo k formě, tak formu důkladně vymažeme roztopeným máslem a jemně vysypeme hrubou moukou. Kdybychom dali moc mouky, tak se nám speče a korpus se nám přilepí k formě.
Jahodový dezert můžeme dozdobit šlehačkou.
25. 05. 2009