Jehněčí jarní polévka
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Maso důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce s osolenou studenou vodou a necháme vařit cca hodinu a půl, dokud maso nezačne měknout. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemno a vše dáme smažit na pánev s rozehřátým olejem. Po chvilce k zelenině přidáme rýži a smažíme tak dlouho, dokud rýže nezesklovatí. Zeleninu s rýží dáme do hrnce s masem, okořeníme pepřem, hřebíčkem a bobkovým listem a vaříme dál asi 10 minut. Připravíme si do misky smetanu, žloutek a citrónovou šťávu a vše dohromady smícháme. Pod polévkou vypneme plamen a směs smetany se žloutek vlijeme za stálého míchání do hrnce (polévka už nesmí vařit) a vše mícháme, dokud polévka nezhoustne.
Tip k receptu
Pokud chceme mít polívku více čirou, odebíráme při vaření masa vytvořenou pěnu. Talíř s horkou polévkou ozdobíme nasekanou petrželí nebo nakrájeným pórkem.
Martina Třetinová05. 04. 2009