Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 58

Zelí s ořechy

Zelí s ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

sůl, kmín, 150 ml smetany, 30 vlašských ořechů, 20 g včelího medu, 40 g ztuženého pokrmového tuku, 10 dkg cibule, 60 dkg bílého zelí

Zelí nakrájíme na kostky, osolíme a spaříme ve vroucí vodě. Potom ho scedíme a přidáme nakrájenou, předem na sádle osmaženou cibuli. Přidáme kmín a nasekané ořechy a dusíme, dokud zelí nezměkne. Měkké zelí zalijeme smetanou, dochutíme medem a octe...

Řízky z krabích tyčinek

Řízky z krabích tyčinek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení krabích tyčinek, hrneček hladké mouky, 2 vejce, hrneček strouhanky, sůl, 1,5 dcl rostlinného oleje

Krabí tyčinky necháme rozmrazit, osolíme, obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vajíčkách a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Ořechové dortíčky

Ořechové dortíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cukru krupice, 250 g másla, 3 vejce, 250 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 100 g strouhaných ořechů, 6 lžic ovocné marmelády, 1 balení čokoládové polevy, 1 balení bílé čokolády, sklenka kandovaných třešní

Cukr utřeme se změklým máslem, žloutky a mlékem do pěny. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a nastrouhané ořechy. Nakonec zlehka vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Vychlad...

Dvoubarevná majonézová bábovka

Dvoubarevná majonézová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

260 g majonézy, 400 g polohrubé mouky, 250 g cukru krystal, 325 ml mléka, 100 g hrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 troška citronové kůry, 1 - 2 lžíce kakaa

Do mísy dáme majonézu a přidáme cukr. Zamícháme a mezitím si vymažeme bábovkovou formu. Smícháme polohrubou mouku s hrubou, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem. Dále si připravíme mléko (odebereme 25 ml) a kakao. Do majonézového základu postupn...

Lemond Caipi

Lemond Caipi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 cl Becherovky Lemond, 1/2 čerstvé limety, 2 lžičky třtinového cukru, ledová tříšť

Nakrájíme limetku na menší kousky a dáme společně s cukrem do skleničky. Jemně rozmačkáme, abychom dostali šťávu z limetek. Přidáme menší dávku ledu a Lemond. Promícháme lžičkou tak, aby se cukr rozpustil a doplníme čerstvým ledem. Můžeme ozdobit ...

Lemond Frozen

Lemond Frozen

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 cl Becherovky Lemond, 3 cl Rose´s lime juice, drcený led

Připravíme si elektrický mixér, do kterého dáme led a požadované suroviny. Rozmixovaný obsah přelijeme do sklenice a můžeme ozdobit snítkou máty, plátkem limetky nebo jiného citrusu.

Hovězí na česneku

Hovězí na česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 - 600 g hovězího předního nebo kližky, 2 palice česneku, 1 - 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička soli, 2 větší cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje

Maso nakrájíme na kostky. Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli na oleji usmažíme lehce do růžova v tlakovém hrnci. Přidáme nakrájené maso a pomalu opékáme, dokud se šťáva z masa nevydusí a tuk se neodděluje od šťávy. Přidáme plnotučnou hořčici, sů...

Tatínkova bábovka

Tatínkova bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru moučka, 125 dkg Hery, 5 vajec, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3/4 hrnečku mléka, 1 balení vanilkového cukru

Smícháme mouku, cukr, Heru, žloutky, přášek do pečiva, mléko, rum, kakao a citrónovou kůru. Z bílků ušleháme sníh a přidáme k připravenému těstu. Vše nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme při 150°C asi 45 minut.

Hovězí maso dušené se sójou

Hovězí maso dušené se sójou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg hovězího zadního masa, 3 - 5 stroužků česneku, 2 lžíce sádla, 1 hrnek malých cibulek, 2 velké cibule, 3 lžičky gulášového koření, 1 balení sójových kostek

Oloupeme a nakrájíme na drobno cibuli, kterou usmažíme na sádle do červena. Přidáme hovězí maso nakrájené na kostky, česnek nakrájený na plátky, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme nejprve bez podlévání až do vydušení na tuk. Potom přidáme ol...

Sýrové noky do rajské polévky

Sýrové noky do rajské polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g strouhaného sýra, 5 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 2 žloutky, špetka soli, špetka mletého pepře, špetka muškátového květu

Ze sýra, vajec, mouky, žloutků a koření připravíme těsto, ze kterého vykrajujeme malé noky. Vkládáme do horkého oleje a smažíme. Do polévky je dáváme až na talíři.

Hovězí řízky z trouby

Hovězí řízky z trouby

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězího zadního, 1 lžička plnotučné hořčice, strouhanka na obalení, 2 vejce, 2 červené cibule, 50 g másla, 1,5 dcl hovězího vývaru, sůl, pepř

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dva plátky (cca 1 cm silné) omyjeme a osušíme. Lehce naklepeme, opepříme a osolíme a potřeme hořčicí. Obalíme ve strouhance a pak ve vajíčku, do kterého jsme přidali ještě špetku soli. Hned je osmažíme na zahřátém...

Hermelíny na grilu

Hermelíny na grilu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hermelíny, 4 kousky loveckého salámu, 1 jarní cibulka, 1 rajče, 1 paprika

Hermelíny rozkrojíme na půl, lovecký salám nakrájíme na plátky, jarní cibulku na kolečka, papriku na menší kousky a rajčata na měsíčky. Vše vložíme do půlky hermelínu a přiklopíme druhou polovinou hermelínu. Vznikne nám takový hamburger. Hermelín ...

Bryndzové tyčinky

Bryndzové tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 250 g polohrubé mouky, 250 g Bryndzy, 1 vejce, 1 lžíce smetany, sůl, špetka kmínu

Z mouky, másla, žloutku, smetany a soli vypracujeme hladké těsto. Poté rozválíme na tenký plát a potřeme 1/3 brynzy, přeložíme na polovinu a necháme 30 minut odležet. Opakujeme ještě 2x. Pak těsto nakrájíme na tyčinky, potřeme je rozšlehaným bílke...

Řecká pomazánka

Řecká pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva tuňáka v oleji, 1 cibule, 50 g strouhaného sýru, 1 lžíce másla, pažitka, pepř, sůl, 1 špetka koření Tzatziky

Nadrobno nakrájíme cibuli a smícháme s tuňákem a máslem v misce. Do směsi přidáme najemno nastrouhaný tvrdý sýr. Vše promícháme, osolíme a opeříme. Nakonec dochutíme řeckým kořením. Pomazánku namažeme na toasty a posypeme petrželkou.

Smetanová okurková omáčka

Smetanová okurková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml vody, 100 g sterilovaných okurek, 1 kostka hovězího bujónu, 4 lžíce světlé hotové jíšky, 2 lžičky cukru krystal, 1 balení sladké smetany

Do kastrolu nalijeme 400 ml vody a přidáme na jemno nakrájené sterilované okurky. Vaříme podle tuhosti okurek 10 - 15 minut. Vložíme kostku hovězího bujonu a po rozpuštění vsypeme světlou jíšku. Základ omáčky necháme provařit. K omáčce vmícháme sm...

Vařené hovězí v zelenině nejen pro nejmenší

Vařené hovězí v zelenině nejen pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězí kýty, 1 cibule, 5 hřebíčků, 1 rulička skořice, 1 lžička hnědého cukru, 2 větší mrkve, kousek pórku, 1 kořenová petržel, 1/4 tuřínu, sůl, pepř, 1 lžička hořčice - ne pro děti!!!

Kýtu svážeme do válečku a společně s cibulí, cukrem a kořením vaříme cca hodinu na mírném ohni a odebíráme z povrchu hnědou pěnu. Mezitím si načistíme zeleninu, kterou pokrájíme na větší kousky a přihodíme k masu. Vaříme další hodinku. Maso a zele...

Cuketová polévka s koprem

Cuketová polévka s koprem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 3 lžíce na hrubo nastrouhané mrkve, 300 g cukety nakrájené na kostky, 2 bujóny, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce octa, 3 lžičky cukru

Na oleji usmažíme větší cibuli dorůžova a na ní krátce orestujeme nahrubo nastrouhanou mrkev. Zalijeme 1,5 litrem vody, přidáme na kostky nakrájenou neoloupanou cuketu a povaříme asi 10 minut. V troše vody rozmícháme kukuřičný škrob a vmícháme do ...

Ořechové zákusky

Ořechové zákusky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 150 g cukru moučka, 140 g sekaných ořechů, 120 g hrubé mouky

Vejce s cukrem šleháme do zhoustnutí. Přidáme sekané ořechy, mouku a dobře promícháme. Plech vymastíme máslem, vysypeme moukou, vylejeme na něj těsto a v mírně vyhřáté troubě upečeme. Upečený moučník ještě teplý pokrájíme a posypeme moučkovým cukrem.

Tvarohový nákyp s oříšky

Tvarohový nákyp s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 6 vajec, 100 g cukru moučka, 100 g strouhaných ořechů, 100 g tučného tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy

Máslo, žloutky a cukr mícháme do pěny. Přidáme oříšky, tvaroh, citronovou šťávu a všechno smícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu ho přidáváme k těstu. Nákypovou formu dobře vymastíme, vysypeme strouhankou a vložíme do ní těsto a pečeme ho v...

Sněhová omeleta

Sněhová omeleta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 20 g hrubé mouky, 2 lžíce sladké smetany, 10 g cukru moučka, špetka soli, 1 sklenka ovocné marmelády

Žloutky, mouku, cukr, smetanu a sůl vymícháme, přidáme z bílků ušlehaný tuhý sníh a lehce promícháme. Těsto upečeme na dobře vymazané palačinkové formě. Upečené omelety potřeme marmeládou, přeložíme a posypeme moučkovým cukrem.

Mletá kapie s česnekem

Mletá kapie s česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg očištěné kapie, 5 palic česneku, 2 lžíce soli, 50 ml slunečnicového oleje do směsi, 1 dcl slunečnicového oleje nebo dle potřeby

Z kapií odstraníme vnitřek se semeny i blánu na žebrech a oloupeme si česnek. Kapie s česnekem umyjeme pod tekoucí vodou a společně pomeleme na masovém mlýnku. Do pomleté směsi přidáme sůl a 50 ml oleje. Důkladně promícháme. Naplníme do malých sk...

Skořicové tolárky

Skořicové tolárky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 225 g cukru moučka, 100 g Hery, 1 vejce, 100 g nastrouhaných mandlí, 1 lžíce rumu, 2 lžičky skořice, 4 lžíce horké vody

Na vále zpracujeme mouku, 75 g moučkového cukru, tuk, vejce, mandle a rum ve vláčné těsto, které necháme v chladnu odpočinout. Vytvoříme dva válečky a ty nakrájíme na kolečka silné 5 mm. Vidličkou rozmačkáme na placičky a upečeme do růžova. Polij...

Rýže se salátem

Rýže se salátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sáčky rýže, 3 listy ledového salátu, špetka kari koření, 1/2-1 lžička worcesterové omáčky

Rýži ve varném sáčku uvaříme podle návodu. Listy ledového salátu zbavíme tužších částí a nakrájíme na drobno. Dáme do mísy, posypeme kari kořením a pokapeme worcesterem. Pečlivě promícháme a smícháme s uvařenou rýží. Podáváme jako přílohu k masitý...

Kvasnicová polévková zavářka

Kvasnicová polévková zavářka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rostlinného oleje, 3 kostky droždí (42g), 1 vejce, sůl a pepř dle chuti, 100 g polohrubé mouky, 1 hrst petrželové nati

Na rozehřátý olej rozdrobíme kvasnice. Mícháme , dokud se kvasnice neroztečou a potom neztuhnou. Do vychladlých kvasnic přidáme vejce, trochu soli, pepře a rozmícháme. Potom přidáme polohrubou mouku a sušenou petrželku. Dobře promícháme a protlačí...

Míchaná vejce s ředkvičkou

Míchaná vejce s ředkvičkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 3-6 ředkviček podle velikosti, 2-3 rozšlehané vejce, sůl a pepř dle chuti, mletá sladká paprika dle chuti

Neoloupané ředkvičky nastrouháme na hrubé nudličky a chvíli opékáme na másle. Přidáme rozšlehaná, osolená a opepřená vejce. Mícháme tak dlouho, dokud se vejce nesrazí. Můžeme je připravovat i na smažené cibulce, s uzeninou, nebo strouhaným sýrem....

stránka: