Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 62

Sýrové dobroty

Sýrové dobroty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 bílky, 200 g strouhaného sýra, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, špetka pepře, troška pažitky

Z bílků ušleháme sníh, vmícháme strouhaný sýr, pepř, sůl a usekanou pažitku. Ze vzniklé směsi tvoříme kuličky, které obalíme v mouce a smažíme. Kuličky jsou hotové, když zvětší svůj objem dvojnásobně. Podáváme horké a posypané pažitkou.

Trojúhelníčky z toustovače

Trojúhelníčky z toustovače

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 1 balení tučného tvarohu, 1 balení švestkových povidel

Rozválíme listové těsto, nakrájíme na obdélníky, dáme do toastovače, naplníme podle chuti (povidla, tvaroh) pečeme asi 4 minuty.

Žabinec

Žabinec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 dcl pomerančového džusu, 5 cl Curacaa blue, 5 cl vodky, 1 lžíce ledu

Vše smícháme dohromady. Curacao v této směsi zezelená. Dáme plátek pomeranče a led.

Hlávkový salát s vařenými vejci

Hlávkový salát s vařenými vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 vařených vajec, 2 hlávky salátu, 2-3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce destilovaného octa, špetka mleté papriky , špetka soli

Očištěné listy hlávkového salátu nakrájíme na jemné proužky, urovnáme na mísu a osolíme. Polovinu vajec nakrájíme na čtvrtky, druhou polovinu na kolečka, urovnáme na hlávkový salát, osolíme a posypeme paprikou. Salát pokapeme octem a olejem.

Vynikající kokosové koule

Vynikající kokosové koule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 120 g cukru moučky, 30 g kakaa, 50 g kokosové moučky, 1 bílek

Vše promícháme, důkladně zpracujeme a tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu a potom necháme v chladu odležet.

Kakaový likér

Kakaový likér

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 1 kg cukru krupice, 200 g kakaa, 1 dcl bílého vína

Vodu, kakao, cukr svaříme v hrnci a necháme vyhladnout. Po vychladnutí doředíme vínovicí dle požadované hustoty a necháme odležet. Poté nalijeme do sklenic.

Kedlubny na smetaně

Kedlubny na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kedluben, 2 lžičky cukru krupice, 3 lžíce instantní jíšky, 1 plátek másla, 2 dcl vody, 1 dcl smetany ke šlehání, 1 lžička soli, 1 lžička octa

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do kastrolu, přidáme asi 2dl vody, sůl a podusíme skoro do měkka. Kedlubny zahustíme instantní jíškou a asi 3 minuty povaříme. Vmícháme smetanu ke šlehání a necháme přejít varem. Odstavené kedlubny d...

Jablkový - makový závin

Jablkový - makový závin

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g listového těsta, 400 g jablek, 200 g máku, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 lžička skořice, 50 g másla, 1 vejce

Jemně mletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Z těsta vypracujeme plát a potřeme ho rozpuštěným máslem. Následuje vrstva máku a na ni dáme nahrubo nastrouhaná jablka mohou být i zavařená. Plát zavineme jako roládu. Nohavici přeneseme na plech s pečíc...

Pařížské řezy s jablky

Pařížské řezy s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g cukru krupice, 250 g Hery, 4 vejce, 1/4 l mléka, 250 g polohrubé mouky, 5 lžíc kakaa, 1 lžíce citronové šťávy, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g cukru moučka, 3 jablka

Cukr krupici, 130g Hery a 3 celé vejce utřeme do pěny. Poté do směsi zašleháme mléko, mouku, 2 lžíce kakaa, citronovou šťávu, vanilkový cukr a kypřící prášek do pečiva. Do vymazaného a vysypaného plechu tuto smeš nalijeme a pečeme ve středně vyhřá...

Borůvkovo - nektarinkový koláč

Borůvkovo - nektarinkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 2 lžíce ovocné marmelády, 20 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 2 nektarinky, 100 g borůvek, 2 lžíce třtinového cukru

Troubu předehřejeme na 200°C. Listové těsto rozválíme a přeneseme na plech tak, aby nám vznikly zvýšené okraje. Marmeládu smícháme se smetanou ke šlehání a rovnoměrně rozetřeme po povrchu těsta. Nektarinky omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a po...

Chlebová polévka s vejcem

Chlebová polévka s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1.5 l vody, 1 malá patka tvrdého chleba, 1 vejce, 2 kostky jakéhokoliv bujónu, 1 lžička oleje (nebo sádla), 1 hrst petrželové nati

Malou patku starého kmínového chleba namočíme asi na půl hodiny do 1,5 litru studené vody, poté dáme asi na 15 minut vařit. Chleba rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme 2 jakékoliv bujóny. Do polévky vlijeme rozšlehané vejce a necháme přejí...

Pivovarský guláš ze sojových kostek

Pivovarský guláš ze sojových kostek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek, 2 kostky masoxu, sůl, pepř, 1 velká cibule, mletá paprika , 2 zralá rajčata, drcený kmín, majoránka, 150 ml světlého piva, 2 lžíce strouhaného chleba, 1 natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce oleje

Sojové kostky podle návodu na obalu povaříme v osolené vodě ochucené masoxem. Uvařené kostky dobře scedíme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme scezené kostky, opečeme je, přisypeme rajčata nakrájená na malé kousky, orestujeme, přidáme roz...

Mirabelková marmeláda

Mirabelková marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g cukr krupice, 2 g kyselina citronová, 1 kg mirabelkového protlaku

Mirabelky zbavíme stopek, opereme, povaříme v malém množství vody a prepasíjujeme. Protlak prudce vaříme 20-30 minut. Potom vsypeme v několika dávkách odvážené množství cukru, tak aby se var nepřerušil. S poslední dávkou cukru přidáme kyselinu cit...

Domácí švestková povidla

Domácí švestková povidla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg švestek, 1 hrnek cukru krystal, 1 badyán (čerstvě umletý), 1 skořice (čerstvě umletá), 3-5 hřebíčků (čerstvě umletých), 0,3 dcl vody

Švestky vypeckujeme a vložíme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Zalijeme vodou a na prudším ohni přivedeme k varu. Až se začne tvořit kašovitá hmota, přidáme cukr a koření. Na mírném ohni pak občasně zamícháme a vaříme cca 3-4 hodiny. Voda se musí ...

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 3 dcl mléka, 1 dcl oleje, 1 kostka kvasnic, 2 lžíce cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 žloutek, tuk na potření, Náplň: strouhaná jablka, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžička skořice

Z vlažného mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, vanilkový cukr a přilijeme kvásek a propracováváme těsto vařečkou. Poté necháme vykynout 30 minut. Vykynuté těsto si rozdělíme na 2 díly. Na jemně pomoučen...

Sladká rýže s tvarohem

Sladká rýže s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml cukru krystal do sněhu, 1 hrneček cukru krystal do tvarohu, 2 rýže ve varném sáčku, 250 ml polotučného mléka, 1 kostka tučného tvarohu ve folii, 1 lžička soli, 3 slepičí vejce, půl kostky Hery nebo másla, 1 hrneček kokosové moučky, 50 dkg nektarinek nebo jiného ovoce

Nejprve si uvaříme 2 sáčky varné rýže ve vodě s 1 zarovnanou lžičkou soli. Vaříme maximálně 10 minut. Než se nám uvaří rýže, tak si připravíme kokos. Dáme vařit hrnek mléka a do vroucího vsypeme plný hrnek kokosu. Nevaříme, pouze spaříme. Uvařenou...

Žampiony s nivou

Žampiony s nivou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g žampionů, 300 g Nivy

Žampiony oloupeme, odstraníme nožičky a na lehce vymaštěný pekáč poskládáme kloboučkem dolů. Do každého dáme kousek nivy a už nesolíme. Pečeme při 200°C asi 40 minut. Podle potřeby podlijeme. Servírujeme s rýží nebo hranolky.

Pečený čaj ze švestek a rybízu

Pečený čaj ze švestek a rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg švestek, 1 kg červeného rybízu, 1200 g cukru krupice, 6 hřebíčků, 1 lžička skořice, 120 ml rumu

Omyté a vypeckované švestky nakrájíme na čtvrtinky. Nasypeme je na plech a smícháme s červeným rybízem. Přidáme cukr a koření a dobře promícháme. Troubu rozpálíme na 200 °C a ovoce pečeme asi 30 minut. Vyjmeme z trouby a přidáme rum. Hotový čaj n...

Bryja

Bryja

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jablka, 2 hrušky, 12 švestek, 150 ml vody, špetka soli, špetka skořice, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce polohrubé mouky

Omyté a vypeckované švestky rozkrájíme na čtvrtinky. Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a rozkrájíme na úzké měsíčky. Vše přendáme do hrnce, přidáme koření a zalijeme vodou. Povaříme 10 minut. Poté přidáme mouku rozmíchanou v zakysané...

Švestkový sirup

Švestkový sirup

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cukru krupice, 4,5 kg švestek, 300 ml octa

Omyté a vypeckované švestky nasypeme do velké mísy. Prosypeme je cukrem a promícháme. Necháme 24 hodin uležet. Během odpočinku několikrát ručně promícháme. Pak směs přendáme do hrnce a přilijeme ocet. Vaříme pomalu 5-6 hodin, dokud se objem nezre...

Zeleninový hrnec s uzeninou

Zeleninový hrnec s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 6 středních žampionů, 3 bílé papriky, 3 větší brambory, 1 kořen velké mrkve, 1 konzerva fazolí v tomatě, 1 kousek libečku, 2 kostky zeleninového bujónu, dle potřeby instantní tmavá jíška, 1 středně velká cuketa, 15 - 20 dkg měkké klobásy

Nejprve si nakrájíme zeleninu. Cibuli na drobno, žampióny na plátky, papriky na proužky, brambory a cuketu na kostičky a mrkev nastrouháme na hrubé nudličky. Na sádle usmažíme nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění a na ní orestujeme brambory. Po...

Lák na červenou řepu

Lák na červenou řepu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 sacharinu, 3,5 l vody, 1,5 l octu, 30 dkg cukru, 15 dkg soli, 1 špetka fenyklu

Všechny suroviny povaříme, přecedíme a poté můžeme plnit do vyvařených sklenic s červenou řepou.

Černé řezy s kávovým krémem

Černé řezy s kávovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky + 3 lžíce na krém, sáček kypřícího prášku, 150 g másla, 100 g Hery, 2 vejce, 50 g cukru, 2 lžíce kakaa, 500 ml mléka, 5 lžic rumu, 250 ml vychladlé silnější kávy, 3-4 lžíce cukru moučka, tabulka čokolády

Heru utřeme s cukrem, vejci, kakaem a rumem, pak přidáme hrubou a hladkou mouku společně s kypřícím práškem. Nakonec přilijeme mléko a utvoříme hladké těsto. Těsto rozprostřeme na plech a na něj nastrouháme půlku tabulky čokolády. Dáme do předeh...

Vaječná smaženka s chlebem

Vaječná smaženka s chlebem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plátek chleba, 1 vejce, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička studené vody, 1 lžička jemné strouhanky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 sterilovaný okurek, špetka soli

Krajíc chleba potřeme plnotučnou hořčicí tolik, kolik máme rádi. Do hrnku rozklepneme vejce, přidáme špetku soli nebo vegety a rozšleháme se lžičkou studené vody. Potom ještě zašleháme lžičku strouhanky. Rozehřejeme si teflonovou pánev s olejem. ...

Kuřecí prsa v kabátku

Kuřecí prsa v kabátku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kuřecích prsou, 150 g hladké mouky, 70 g Solamylu, 300 ml světlého piva, 1 lžička mleté papriky, 2 vejce, sůl a pepř dle chuti, 4 lžíce rostlinného oleje

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na plátky, nebo kousky. V míse zamícháme hladkou mouku, solamyl, pivo, papriku, vejce, sůl a pepř a kuřecí plátky, nebo kousky v něm zamícháme. Necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet a poté smažíme na oleji dozla...

stránka: